Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Diversitățile fac comunitate, admiteți-i la sacramente pe cei cu handicap"

De Andrea Tornielli

"Diversitățile fac comunitatea", parohiile trebuie să-i primească pe toți și să nu închidă niciodată porțile pentru cei diferiți, pentru cei cu handicap, care în schimb trebuie însoțiți la sacramente. Asta a spus papa Francisc în ajunul Jubileului celor cu handicap primindu-i în aula "Paul al VI-lea" pe participanții la întâlnirea promovată de Oficiul CEI pentru Cateheza persoanelor cu handicap la aniversarea a 25 de ani de activitate. Bergoglio, cum se întâmplă adesea în aceste ocazii, a pus deoparte discursul ("este un pic plictisitor") și a vorbit liber, răspunzând la trei întrebări.

Prima i-a fost adresată de o fată, Lavinia, care a vorbit despre frica pe care o avea de a nu înțelege atunci când a început să frecventeze cateheza parohială și despre frica de diversitate. "Toți suntem diferiți - a spus papa Francisc - nu există unul care să fie egal cu altul și există unele diversități mai mari sau mai mici, dar toți suntem diferiți. Pentru ce să ne fie frică de diversități? Pentru că a merge în întâmpinarea unei persoane cu o diversitate gravă este o provocare și orice provocare ne provoacă frică, este mai comod să nu ne mișcăm, să ignorăm diversitățile, să spunem că toți suntem egali și dacă este cineva care nu este egal îl lăsăm deoparte".

"Diversitățile - a continuat papa - sunt tocmai bogăția pentru că eu am un lucru, tu un altul și cu acestea două facem un lucru mai frumos și mai mare. O lume în care toți sunt egali ar fi plictisitoare! Este adevărat că există diversități care sunt dureroase, toți știm, care au rădăcina în unele boli dar și acelea ne ajută, ne provoacă și ne îmbogățesc. Să nu ne fie frică niciodată de diversități, este tocmai drumul pentru a deveni mai buni și a fi mai frumoși și mai bogați". Și cum se face asta? S-a întrebat Pontiful. Trebuie "să punem în comun ceea ce avem. Există un gest foarte frumos pe care persoanele îl fac aproape inconștient, să-și strângă mâna: când eu strâng mâna pun în comun ceea ce eu am cu tine, dacă este o strângere de mână sinceră. Îți dau ce-i al meu și tu dai ce-i al tău și asta face bine tuturor și mă face să cresc".

A doua întrebare a fost adresată de Serena, o fată din Pistoia în scaunul cu rotile, care a întrebat de ce atâția copii cu handicap nu primesc împărtășania. "Serena mă pune în dificultate! - a spus Francisc - Pentru că dacă eu spun ceea ce gândesc... Serena a vorbit despre unul dintre lucrurile cele mai urâte care există între noi, discriminarea. Este un lucru foarte urât: «Tu nu ești ca mine, tu mergi pe acolo și eu pe aici!». «Dar eu aș vrea să fac cateheză...». «În această parohie nu, această parohie este pentru cei care se aseamănă». Această parohie este bună sau nu? - i-a întrebat Papa pe cei prezenți - Ce trebuie să facă parohul? Să se convertească! Este adevărat că dacă tu vrei să primește împărtășania trebuie să ai o pregătire și dacă tu nu înțelegi această limbă - de exemplu dacă tu ești surd, trebuie să ai posibilitatea în acea parohie să te pregătești cu limbajul surzilor".

"Dacă tu ești diferit - a mai spus Bergoglio - și tu ai posibilitatea de a fi cel mai bun. Diversitatea nu spune că acesta care are cele cinci simțuri este mai bun decât cel care este surdomut. Toți avem aceeași posibilitate de a crește, de a-l iubi pe Domnul, de a înțelege învățătura creștină, de a primi sacramentele. Când, în urmă cu mai mult de o sută de ani, papa Pius al X-lea a spus că trebuia să se dea împărtășania copiilor, mulți s-au scandalizat. «Acel copil nu înțelege, este diferit, nu înțelege bine...». Dați copiilor împărtășania, a spus papa, și a făcut dintr-o diversitate o egalitate pentru că el știa că un copil înțelege într-un alt mod".

"Și la școală și în cartier fiecare are bogăția sa, este diferit. Pentru asta ceea ce a spus Serena se întâmplă de atâtea ori și este unul dintre cele mai urâte lucruri din orașele noastre și din viața noastră: discriminarea, și chiar cu cuvinte ofensatoare. Nu putem fi discriminați. Fiecare dintre noi are modul de a cunoaște lucrurile care este diferit, unul cunoaște într-o manieră altul în alta. Dar toți pot să-l cunoască pe Dumnezeu. În parohie la liturghie, în sacramente toți sunt egali, pentru că toți au același Domn și aceeași mamă, Sfânta Fecioară Maria".

A treia întrebare a fost pusă de părintele Luigi, paroh la "Sfinții martiri din Uganda" la Roma, care a spus că "nu întotdeauna toți suntem capabili să primim, aș vrea să vă cer să ne ajutați să educăm comunitățile să primească". "Cum să-i primim pe toți? - a răspuns Francisc - Dacă un preot nu-i primește pe toți ce sfat ar da papa? Să închidă ușile bisericii, ori pe toți ori pe nimeni! Însă preotul spune: «Nu pot să-i primesc pe toți pentru că nu toți sunt capabili să înțeleagă». Tu ești acela care nu ești capabil să înțelegi! Ceea ce trebuie să facă preotul, ajutat de laici și de cateheți, este să-i ajute pe toți să înțeleagă credința, iubirea, cum să fie prieteni, să înțeleagă diferențele, cum devin complementari".

"Tu - a continuat papa - ai folosit două cuvinte frumoase: a primi și a asculta. A primi adică a-i primi pe toți. Și a-i asculta pe toți. Eu vă spun un lucru: astăzi cred că în pastorația Bisericii se fac atâtea lucruri frumoase și bune, dar există un lucru care trebuie să se facă mai mult, mai ales preoții: apostolatul urechii, a asculta! «Dar, părinte, este plictisitor, pentru că mereu sunt aceleași istorii». Dar nu sunt aceleași persoane! Și tu trebuie să ai răbdarea de a asculta. A primi și a asculta".

În textul discursului pe care a voit oricum să fie distribuit celor prezenți, Francisc cerea ca aceia cu handicap să fie tot mai implicați în animarea liturgică și ca să fie admiși la sacramente: "În drumul de incluziune a persoanelor cu handicap ocupă desigur un loc decisiv admiterea lor la sacramente. Dacă recunoaștem particularitatea și frumusețea experienței pe care o au ei cu Cristos și cu Biserica, trebuie prin urmare să afirmăm cu claritate că ele sunt chemate la plinătatea vieții sacramentale, și în prezența unor grave disfuncțiuni psihice. Este trist să constatăm că în unele cazuri rămân îndoieli, rezistențe și chiar refuzuri".

(După Vatican Insider, 11 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat