Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Belgradul insistă asupra amânării Conciliului

Nouă declarație a Patriarhiei ortodoxe

După Biserica ortodoxă bulgară și Patriarhia de Antiohia, și Biserica ortodoxă sârbă practic a anunțat că nu va participa la "Sfântul și marele conciliu" programat în insula grecească Creta de la 19 la 26 iunie. "Insatisfacția și afirmațiile critice ale unor Biserici locale cu privire la diferitele documente pregătite în timpul perioadei preconciliare, problemele de relație și comuniune între Biserici, lipsa voinței de a include în ordinea de zi măcar una dintre propunerile noastre" au determinat sinodul Patriarhiei din Serbia să scrie o scrisoare arhiepiscopului de Constantinopo, Bartolomeu, și celorlalți primați ortodocși exprimând propriile "dificultăți" de a participa la conciliu și propunând "amânarea sa la o altă dată". Patriarhul din Serbia, Irineu, invită la considerarea reuniunii din Creta ca o nouă "consultare preconciliară inter-ortodoxă" cu scopul de a îmbunătăți textele, a elimina dezacordurile și a găsi unanimitate și consens al Bisericilor.

După renunțarea a trei Biserici, "rămâne dificil a continua să se vorbească despre conciliu panortodox", a declarat la canalul Russia-24 președintele Departamentului pentru raporturile din Biserică, societate și mass-media al Patriarhiei de Moscova, Vladimir Legoyda. "Ar fi mai bine să se vorbească despre conferință inter-ortodoxă", a spus el, reafirmând că în conformitate cu regulamentul conciliului toate deciziile trebuie să fie adoptate consensual: "Dacă numai o Biserică se opune unui document sau altul, el nu poate să fie aprobat. Și nu se poate vorbi despre consens panortodox într-o situație în care trei Biserici refuză să participe".

De părere diferită este arhiepiscopul de Cipru, Crizostom al II-lea, care într-un mesaj, datat la 9 iunie, amintește că "desfășurarea conciliului a fost decisă în unanimitate în cursul a două sinaxe ale primaților Bisericilor ortodoxe, fără a fi exprimat vreodată obiecții. Această realitate garantează unitatea și unanimitatea dintre noi. Pentru aceasta credem că orice altă declarație sau propunere, în ultimul minut, amenință această unitate. Cei care se fac complici ai acestui lucru, în mod voluntar sau nu, vor fi responsabili". Crizostom invită toate Bisericile locale ortodoxe să participe la lucrările din Creta pentru că, "dacă ne lăsăm conduși de spiritul de adevăr, fidel față de tradiția noastră, orice potențială problemă existentă cu privire la documentele preconciliare acceptate preventiv poate să fie rezolvată rapid în așa fel încât Sfântul și marele concilie să poată avea timpul necesar pentru a trata și preocupările bilaterale ale Bisericilor surori".

Miercuri, într-o declarație, și Biserica ortodoxă din Albania, deși recunoaște existența a numeroase probleme, a îndemnat toate delegațiile să participe la conciliu. O eventuală amânare "i-ar răni pe ortodocșii din toată lumea și ar dăuna autorității morale a ortodoxiei pe plan internațional".

(După L'Osservatore Romano, 11 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat