Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată unei delegații a conducerii Comuniunii Mondiale a Bisericilor Reformate (10 iunie 2016)

Iubiți frați și surori,

Din inimă vă adresez bun-venit și vă mulțumesc pentru vizita voastră: "Har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Cristos" (1Cor 1,3). Îndeosebi sunt recunoscător domnului secretar general pentru cuvintele sale.

Întâlnirea noastră de astăzi este un ulterior pas al drumului care caracterizează mișcarea ecumenică; drum binecuvântat și încărcat de speranță, de-a lungul căruia încercăm să trăim tot mai în conformitate cu rugăciunea Domnului "ca toți să fie una" (In 17,21).

Au trecut zece ani de când o delegație a Alianței Mondiale a Bisericilor Reformate l-a vizitat pe predecesorul meu, Papa Benedict al XVI-lea. Între timp, unificarea istorică dintre Consiliul Ecumenic Reformat și Alianța Mondială a Bisericilor Reformate, petrecută în 2010, a oferit un exemplu tangibil de înaintare spre ținta unității creștinilor și a fost de încurajare pentru mulți pe drumul ecumenic.

Astăzi, înainte de toate trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru fraternitatea noastră regăsită care, așa cum a scris sfântul Ioan Paul al II-lea, "nu este consecința unui filantropism liberal sau al unui spirit vag de familie, ci se înrădăcinează în recunoașterea unicului Botez și în respectiva exigență ca Dumnezeu să fie glorificat în lucrarea sa" (cf. Scrisoarea enciclică Ut unum sint, 42). În această comuniune spirituală, catolicii și reformații pot să promoveze o creștere comună pentru a-l sluji mai bine pe Domnul.

Un motiv specific de recunoștință este recenta încheiere a celei de-a patra faze a dialogului teologic între Comuniunea Mondială a Bisericilor Reformate și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cu tema Justificarea și sacramentalitatea: comunitatea creștină ca făcătoare de dreptate. Mă bucur să constat că raportul final subliniază bine legătura necesară între justificare și dreptare. De fapt, credința noastră în Isus ne determină să trăim caritatea prin gesturi complete, capabile să aibă incidență asupra stilului nostru de viață, asupra relațiilor și asupra realității care ne înconjoară. Pe baza acordului despre doctrina justificării, există multe domenii în care reformații și catolicii pot colabora pentru a mărturisi împreună iubirea milostivă a lui Dumnezeu, adevărat antidot în fața sentimentului de rătăcire și a indiferenței care par să ne înconjoare.

De fapt, astăzi experimentăm adesea o "deșertificare spirituală". Mai ales acolo unde se trăiește ca și cum Dumnezeu n-ar exista, comunitățile noastre creștine sunt chemate să fie "amfore" care adapă cu speranță, prezențe în măsură să inspire fraternitate, întâlnire, solidaritate, iubire genuină și dezinteresată (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 86-87); ele sunt ținute să primească și să reînsuflețească harul lui Dumnezeu, pentru a nu se închide în ele însele și să se deschidă la misiune. De fapt, nu este posibil a comunica credința trăind-o în manieră izolată sau în grupuri închise și separate, într-un soi de falsă autonomie și de imanentism comunitar. Făcând astfel nu se reușește să se răspundă la setea de Dumnezeu care ne interpelează și care reiese și din multiple noi forme de religiozitate. Acestea uneori riscă să însoțească această concentrare asupra lor înșiși și asupra propriilor nevoi, favorizând un soi de "consumism spiritual". De aceea, dacă oamenii din timpul nostru "nu găsesc o spiritualitate care să-i vindece, să-i elibereze, să-i umple de viață și de pace și care în același timp să-i cheme la comuniunea solidară și la rodnicia misionară, vor ajunge să fie înșelați de propuneri care nu umanizează, nici nu dau slavă lui Dumnezeu" (cf. ibid., 89).

Este nevoie urgentă de un ecumenism care, împreună cu efortul teologic pentru a soluționa controversele doctrinale dintre creștini, să promoveze o comună misiune de evanghelizare și de slujire. Fără îndoială, există deja multe inițiative și bune colaborări în diferite locuri. Dar toți putem face mai mult, împreună, pentru a oferi o mărturie vie "celui care cere cont de speranța care este în noi" (cf. 1Pt 3,15): a transmite iubirea milostivă a Tatălui nostru, pe care o primim gratuit și suntem chemați s-o dăruim și noi cu generozitate.

Iubiți frați și surori, reînnoindu-vă recunoștința mea pentru prezența voastră și pentru angajarea voastră în slujba Evangheliei, exprim dorința ca această întâlnire să fie un semn eficace al determinării noastre perseverente de a merge împreună în pelerinajul spre unitatea deplină. Întâlnirea noastră să poată încuraja toate comunitățile reformate și catolice să continue să lucreze împreună pentru a transmite bucuria Evangheliei bărbaților și femeilor din timpul nostru. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat