Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ierusalim, bilanț de 8 ani de slujire patriarhală

"Nu m-am simțit niciodată singur!". Patriarhul Twal vorbește despre sfârșitul mandatului său

De Daniele Rocchi

"Iubirea lui Dumnezeu m-a însoțit mereu, chiar și în momentele mai dificile, în această perioadă din viață: fie în timpul serviciului diplomatic, de-a lungul a 18 ani, fie în misiunea mea ca patriarh latin de Ierusalim. Mulțumire Providenței divine și tuturor celor care au lucrat cu mine în acest timp. Nu m-am simțit niciodată singur". Începe cu o aducere de mulțumire patriarhul latin de Ierusalim, iordanianul Fouad Twal, să povestească la agenția SIR slujirea sa patriarhală în Biserica "mamă din Ierusalim" începută la 21 iunie 2008. După ce a celebrat acum câteva zile în urmă a 50-a aniversare a hirotonirii sacerdotale, Twal, al doilea patriarh latin de Ierusalim arab, repetă ceea ce a spus la liturghia de la Corpus Domini: "pentru a remedia situația violentă și dezastruoasă în care este cufundat Orientul nostru Mijlociu, trebuie urmată calea deschisă de Cristos însuși: franchețe, fidelitate și curaj și în același timp umilință, milostivire și iertare reciprocă". Cuvinte în care este posibil să se regăsească sensul slujirii sale pastorale.

Patriarh Twal, există o amintire pe care o purtați cu dumneavoastră mai mult decât altele după atâția ani de slujire în dieceza Patriarhiei care, să amintim, cuprinde Israelul, Palestina, Iordania și Cipru?

Călătoriile în Țara Sfântă a lui Benedict al XVI-lea și a Papei Francisc. Au cunoscut direct situația și contradicțiile în care trăim aici. Am văzut suferința lor în fața tuturor acestor lucruri. Trebuie să spun că rezultatele acestor vizite n-au fost cele care le așteptam. Papa Francisc a făcut totul pentru a promova pacea între israelieni și palestinieni ajungând să invite, la 8 iunie în urmă cu doi ani, pe președintele Israelului, Peres, și pe colegul său palestinian, Abu Mazen, în grădinile vaticane pentru a invoca sfârșitul conflictelor din Orientul Mijlociu. Un moment de mare speranță pentru lume. Din păcate, fără rezultate. Numai după trei zile, premierul Israelului, Netanyahu, a autorizat construirea a 3000 de apartamente în teritoriu palestinian. În acea zi a fost plantat un măslin care, cu toate acestea, continuă să crească, în tăcere. Și cu el speranța noastră. Sperăm să se întâmple același lucru în inima guvernanților și a politicienilor.

În acești ani ați lucrat și pentru a îmbunătăți relațiile diplomatice dintre Sfântul Scaun, Palestina și Israel, contribuind la acordul fundamental Sfântul Scaun - Palestina și lucrând la semnarea acordului cu Israel care din păcate rămâne să fie semnat. De ce?

Am avut bucuria de a pune semnătura mea pe acordul ratificat cu Palestina. Cât privește acordul fundamental cu Israel, acesta încă trebuie să fie ratificat din 1993. Un alt stat ar fi rupt deja raporturile diplomatice cu Israel - nu este serios ca după atâția ani să nu se ajungă la o ratificare - însă Sfântul Scaun în mod tradițional nu rupe niciodată raporturile diplomatice. Trebuie să ne rugăm ca și acordul cu Israel să fie cât mai repede semnat.

În misiunea dumneavoastră ați vorbit mereu despre conflictul israeliano-palestinian nerezolvat vreodată, denunțând cu putere ocupația militară israeliană, zidul de separare și coloniile ebraice în teritoriul palestinian. Răni care sângerează și pe care nici credința, nici politica nu reușesc să le vindece. Această Țară va vedea vreodată pacea?

Urarea mea este ca într-o zi să se poată trăi ca buni vecini, două state în pace și nu dușmani. Din păcate, politica este o umbră care acoperă toată viața aici în țara lui Isus. Ocupația dăunează și pe ocupant care se teme pentru siguranța sa și făcând astfel devine mai dur, nu are încredere în nimeni, ridică ziduri devenind de fapt prizonier al său însuși. Exodul creștinilor din Palestina, din Țara Sfântă este o plagă care se naște din această situație. Același lucru este valabil pentru Gaza unde, din cauza războiului și a instabilității, comunitatea creștină se subțiază tot mai mult. De fiecare dată când sunt acordate permise sunt puțini aceia care se întorc. Rămân ilegali în Palestina, lipsiți de documente și permise, preferând mai degrabă să trăiască astfel decât să se întoarcă în Fâșie. Comunitatea internațională, în frunte cu Europa, trebuie să impună respectarea dreptului internațional, fără temeri sau favoritisme.

Una dintre temele îndrăgite de dumneavoastră este aceea a dialogului interreligios și ecumenic...

Nu avem dreptul să fim obosiți, disperați, să ne oprim. Trebuie să continuăm să dialogăm între lideri religioși, dar alături de noi trebuie să fie și capii politici și militari. Fără aceștia nu putem face pași concreți înainte. A dialoga pentru a dialoga nu e suficient și riscul de a pierde timp este foarte ridicat. Dialogul, pentru ca să se afirme, trebuie să se nască de jos.

Adică?

În școli. Mai ales în cele creștine din Țara Sfântă. Rolul lor în formarea micilor noștri elevi este fundamental. Avem 118 școli cu peste 75 de mii de elevi de toate credințele - învățăm dialogul, toleranța și conviețuirea pașnică. Școlile sunt mijlocul cel mai sigur pentru a dialoga. Elevii trăiesc, studiază și se joacă împreună încă de când sunt copii. Din păcate, școlile creștine din Israel trăiesc un moment dificil. Guvernul ar fi trebuit să acorde 50 de milioane de shekel, pentru a face față unei urgențe financiare născute după tăierea fondurilor statale. Așteptăm ca pactul stipulat la vremea aceea să fie respectat.

Misiunea de patriarh s-a referit, printre diferitele lucruri, și la Iordania, țara dumneavoastră natală. Și aici nu lipsesc critici și mă refer la războiul din Siria și din Irak care a adus sute de mii de refugiați. O provocare pe care Biserica o înfruntă cu mare efort...

Bisericile noastre din Iordania duc înainte o mare lucrare de primire și asistență a refugiaților irakieni și sirieni. Este lăudabilă angajarea atâtor tineri și familii iordanieni ajutați de Caritas și de atâtea Biserici internaționale. O mulțumire deosebită aș vrea să adresez Sfântului Scaun și CEI care susține atâtea proiecte ale noastre. Din păcate, lipsa unui viitor clar pune la grea încercare atâția migranți. Ar vrea să poată munci, să meargă la școală, să aibă posibilități de a trăi cu demnitate așteptând să se întoarcă în țările lor. Mulți merg în Australia, Canada sau SUA, și nu se vor mai întoarce. Gândul meu se îndreaptă și spre ei și spre toți cei care suferă datorită războiului din Irak și din Siria.

(După agenția SIR, 7 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

0xeeeeee


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat