Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Conciliul panortodox este un eveniment istoric, nimeni să nu stea afară"

De Andrea Tornielli

"Duhul Sfânt va lumina mințile primaților, este un moment istoric și nicio Biserică ortodoxă nu poate rămâne în afara acestui conciliu panortodox. Trebuie să transmitem imaginea unității...". Chrysostomos Savatos, 55 de ani, mitropolit de Messinia la Calamata, în Peloponesia, este profesor de dogmatică la Universitatea din Atena, membru al consiliului dialogului pentru unitatea creștinilor și va face parte din reprezentanța Bisericii grecești la conciliul panortodox din Creta ale cărui lucrări vor începe la 19 iunie 2016. Așa cum se știe, mulți nori s-au adunat deasupra evenimentului în ultimele săptămâni, ultimul este cererea Bisericii ortodoxe bulgare de a amâna importanta întâlnire din cauza dezacordurilor cu privire la textele pregătitoare.

Luni, 6 iunie 2016, Patriarhia ecumenică de Constantinopol a publicat un comunicat în care se amintește tuturor care sunt în dezacord că deciziile cu privire la dată, modalități și texte de discutat în timpul conciliului panortodox - primul după secole - au fost luate de comun acord de toți primații Bisericilor. Așadar, orice dezacord, orice amendament, orice propunere va putea fi prezentată în timpul discuției sinodale.

Mitropolit Chrysostomos, ce se va întâmpla? Până la urmă Bisericile ortodoxe vor lua parte toate la conciliu?

"Așteptăm lucrarea Duhului Sfânt, trăim un moment de dificultate, dar există posibilitatea de a ajunge cu toții la un acord. Totul fusese deja decis în timpul reuniunii primaților din ianuarie, toți au votat pentru ca să se desfășoare la Creta conciliul panortodox începând de la 19 iunie. Sunt convins că Duhul Sfânt va lumina mințile primaților. Nu înțeleg pentru ce a avut loc această schimbare. Este un moment istoric și nicio Biserică ortodoxă poate să rămână în afara acestui conciliu panortodox. Trebuie să transmitem imaginea unității...".

În săptămânile trecute unii episcopi ai Bisericii ortodoxe din Grecia au propus amendamente pentru a elimina din texte apelativul de Biserică referit la catolici. Ce înseamnă?

"Unii episcopi au propus aceste schimbări în textul dedicat relațiilor dintre ortodoxie și restul lumii creștine. Amendamentul a fost acceptat și va fi pus în discuție".

Dar până astăzi catolicii au fost considerați o adevărată Biserică de către ortodocși?

"Desigur că da, Biserica catolică a fost considerată mereu Biserică. Propunerea despre care vorbiți dumneavoastră este a câtorva conservatori care nu vor să pună pe același plan Bisericile. Dar cred că este greu ca să treacă. Există atâția alții care nu acceptă acel amendament".

Care vor fi punctele nodale ale conciliului panortodox?

"Înainte de toate imaginea de unitate a tuturor Bisericilor ortodoxe, cu primații care celebrează împreună dumnezeiasca liturghie. În al doilea rând, un mesaj pentru lumea contemporană și pentru popoare, privitor la unele probleme sociale și etice: apărarea vieții și a familiei, răul pe care divorțul îl face familiei, pacea și multele războaie care se duc, apărarea creației și problemele mediului. Un alt punct important va fi posibilitatea pentru Bisericile ortodoxe de a rezolva împreună unele probleme care există între unele dintre ele".

Ați citat divorțul. Bisericile ortodoxe admit binecuvântarea celei de-a doua căsătorii. Cum se conciliază?

"Teologia economiei, care prevede asta, nu va fi pusă în discuție, fiind deja stabilită de un conciliu ecumenic. Dar asta nu ne împiedică să reflectăm asupra faptului că divorțul face rău familiei".

Cu privire la dialogul cu ceilalți creștini, la drumul ecumenic spre unitate, în Bisericile ortodoxe se înregistrează poziții foarte diferite...

"Vom discuta conținuturi și limite ale acestui dialog. Este adevărat că există opoziții față de acest drum în unele Biserici ortodoxe. Aceasta este o caracteristică a Bisericilor noastre, există libertatea de a spune fiecare ceea ce gândește. Dar asta nu înseamnă că acela care gândește într-un anumit mod va avea ultimul cuvânt".

(După Vatican Insider, 7 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat