Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mogoșești-Siret: Misiuni populare și hramul comunității

În perioada 2-5 iunie 2016, pentru a trăi și a experimenta milostivirea lui Dumnezeu în Anul Jubiliar al Milostivirii, membrii comunității parohiale din Mogoșești-Siret, comunitate având în componență și cele două filiale, Muncelul de Sus și Cozmești, au luat parte la sfintele misiuni populare, în cadrul cărora predicator a fost părintele misionar Ioan Balan, formator la Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău.

Motoul acestor zile de har ale sfintelor misiuni a fost: "Milostivirea, fereastră spre viitor și reflector al clipei prezente". Părintele predicator, vorbind despre milostivirea divină, în toate cele patru zile de misiuni a făcut referință la inima omului și la inima preasfântă a lui Isus, arătând că: milostivirea lui Dumnezeu este inima care ne caută mereu, pentru că noi, oamenii, suntem "sărutarea iubirii lui Dumnezeu"; milostivirea este inima care ne vorbește prin cuvinte care zidesc și mângâie în tăcere; milostivirea este inima care începe să bată în familie și pentru care trebuie să-i fim recunoscători lui Dumnezeu, cerându-i binecuvântare pentru viață, pentru părinții noștri care ne-au adus în această lume, conlucrând cu Dumnezeu, și să nu uităm că El, Cel de Sus, ține mâna milostivirii sale și a harurilor sale peste noi, binecuvântându-ne.

În ultima zi a sfintelor misiuni, am avut bucuria de a-l primi în mijlocul comunității parohiale pe PS Petru Gherghel, episcopul diecezei de Iași, însoțit de părintele Mihai Budău jr., vicar episcopal, la care s-au alăturat părintele Petru Blaj, decan de Valea Siretului, care împreună cu ceilalți 14 preoți au celebrat ultima sfântă liturghie a zilelor de misiuni și hramul parohiei, "Preasfânta Inimă a lui Isus". În ultima predică de misiuni, părintele predicator ne-a înălțat sufletul, inima și mintea către inima preasfântă a lui Isus, spunându-ne că această inimă este "ceea ce are cerul mai divin și pământul mai sublim", o Inimă care nu uită să ne iubească, să ne ierte și să ne împartă milostivirea lui Dumnezeu. În aceste zile pline de har, noi, toți cei care am luat parte la sfintele celebrări, am fost provocați prin diferite întrebări puse de părintele misionar, ca să ieșim din monotonia vieții de zi cu zi, din liniștea noastră, pentru a ne trezi setea de iubirea lui Dumnezeu care nu se potolește cu "sucuri sau cu apă chioară", pentru a ne trezi foamea de Dumnezeu care nu se satură niciodată cu firimituri: Dumnezeu vrea totul și vrea în special inima noastră.

Ne-am bucurat în aceste zile de participarea numeroasă a credincioșilor din comunitatea parohială la sfintele Liturghii, alături și de credincioși veniți din cele două filiale ale parohiei, cât și din parohiile vecine. În cadrul celebrărilor, credincioșii au avut posibilitatea de a simți în adâncul sufletului milostivirea Domnului, primind iertarea păcatelor la scaunul de spovadă, ajutați fiind de preoții veniți din alte comunități pentru această sfântă slujire.

La sfârșitul Liturghiei de hram și înainte de încheierea misiunilor populare, ca o mulțumire și o aducere aminte a momentelor pline de har trăite în aceste zile sfinte, PS Petru Gherghel a binecuvântat statuia Inimii Preasfinte a lui Isus, donată de o persoană binevoitoare, statuie ce a fost așezată la grota de afară pentru ca astfel, ori de câte ori vom celebra în acest loc jertfa sfintei Liturghii, să nu uităm că Isus, cu brațele deschise către cei care îl privesc, ne oferă iubirea inimii sale preasfinte și așteaptă de la noi să-i oferim în schimb inima noastră, așa cum este ea, cu bune și rele, ca să o facă asemenea cu inima sa preasfântă: blândă și smerită, curată și milostivă.

Îi mulțumim părintelui misionar pentru că a acceptat invitația noastră de a ne transmite cuvântul de învățătură în zilele sfintelor misiuni. Îl rugăm pe Tatăl ceresc să facă rodnică munca părintelui, care a semănat cu multă dăruire cuvântul lui Dumnezeu în sufletele noastre, și să-i răsplătească tot efortul și toată strădania, prin care ne-a ajutat să facem un pas mai aproape pe drumul vieții spre Dumnezeu cel mult milostiv și îndurător. Îi mulțumim Domnului pentru momentele de comuniune petrecute alături de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, și pentru cuvintele de încurajare în credință, le mulțumim părinților concelebranți care au binevoit să fie alături de noi la sărbătoarea comunității parohiale, precum și tuturor credincioșilor care ne-au trecut pragul în aceste zile pline de semnificație pentru noi și pentru Anul Jubiliar al Milostivirii.

Inima lui Isus, răbdătoare și de mare milă, miluiește-ne pe noi!

Pr. Ștefan Bortă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-5 iunie: Mogoșești-Siret: Misiuni populare și hramul comunității


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat