Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc instituie noul Dicaster pentru Laici, Familie și Viață
De Domenico Agasso, jr

De mult timp plutea în aer, astăzi s-a anunțat oficial: papa Francisc, la propunerea Consiliului celor nouă cardinali care colaborează cu el pentru reforma Curiei, a aprobat ad experimentum Statutul noului Dicaster pentru Laici, Familie și Viață.

Vor ajunge în el, de la 1 septembrie 2016, actualele Consilii Pontificale pentru Laici și pentru Familie. La acea dată, ambele Dicastere actuale vor înceta din funcțiile lor și vor fi suprimate, "fiind abrogate articolele 131-134 și 139-141 din constituția apostolică Pastor bonus, din 28 iunie 1988", explică nota de astăzi a Sfântului Scaun. Cu noua structură vaticană va fi unită Academia Pontificală pentru Viață, precum va avea legătură directă și Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie.

Actualele Consilii Pontificale pentru Laici și pentru Familie vor rămâne în funcție până în septembrie, așadar, cu respectivii președinți, cardinalul Stanislaw Rylko și arhiepiscopul Vincenzo Paglia, în funcție până la acea dată. Cu nașterea noului Dicaster - aceasta este denominația dată de Statut, nici congregația și nici consiliul pontifical - ar trebui apoi să fie numit noul prefect. Și prefectul va fi ajutat de un secretar, "care ar putea să fie laic", și de trei subsecretari laici, fiecare în fruntea uneia dintre cele trei secțiuni în care va fi împărțit Dicasterul: pentru credincioșii laici, pentru familie și pentru viață.

Dicasterul va avea "proprii membri - se citește în Statut - între care credincioși laici, bărbați și femei, celibatari și căsătoriți, angajați în diferitele domenii de activitate și care provin din diferitele părți ale lumii, așa încât să reflecteze caracterul universal al Bisericii".

Conform Statutului, "Dicasterul este competent în acele materii care sunt de pertinența Scaunului Apostolic pentru promovarea vieții și apostolatului laicilor, pentru îngrijirea pastorală a familiei și a misiunii sale, conform planului lui Dumnezeu și pentru ocrotirea și sprijinirea vieții umane". Urmând toate normele stabilite pentru Curia Romană.

Laicii

Cât privește secțiunea pentru credincioșii laici, "revine Dicasterului să însuflețească și să încurajeze promovarea vocației și misiunii credincioșilor laici în Biserică și în lume, ca indivizi, căsătoriți sau necăsătoriți, de asemenea ca membri care aparțin asociațiilor, mișcărilor, comunităților, cu o atenție deosebită față de misiunea lor specială de a însufleți și a perfecționa ordinea realităților vremelnice". El, în plus, "promovează studii pentru a contribui la aprofundarea doctrinală a temelor și a chestiunilor referitoare la credincioșii laici"; va favoriza și "participarea credincioșilor laici la instruirea catehetică, la viața liturgică și sacramentală, la acțiunea misionară, la faptele de milostenie, de caritate și de promovare umană și socială", susținând "de asemenea prezența activă și responsabilă în organele consultative de conducere prezente în Biserică la nivel universal și particular".

Familia

Referitor la secțiunea pentru familie, "în lumina magisteriului pontifical, promovează îngrijirea pastorală a familiei, îi tutelează demnitatea și binele bazate pe sacramentul Căsătoriei, îi favorizează drepturile și responsabilitatea în Biserică și în societatea civilă, pentru ca instituția familială să poată îndeplini tot mai bine propriile funcții atât în cadrul eclezial cât și în cel social". Va oferii linii directoare "pentru programe pastorale care să susțină familiile în formarea tinerilor la credință și la viața eclezială și civilă, atenți în special față de cei săraci și de cei marginalizați". În plus, va încuraja "deschiderea familiilor la adopția și la încredințarea copiilor și la îngrijirea bătrânilor, făcându-se prezentă pe lângă instituțiile civile pentru ca să susțină aceste practici".

Viața

În sfârșit, secțiunea pentru viață "susține și coordonează inițiative în favoarea procreației responsabile, precum și pentru tutelarea vieții umane de la zămislirea sa până la sfârșitul său natural, ținând cont de necesitățile persoanei în diferitele faze evolutive". Noul Dicaster este aproape "și încurajează organizațiile și asociațiile care ajută femeia și familia să primească și să păzească darul vieții, în special în cazul sarcinilor dificile, și să prevină recurgerea la avort". Va alimenta "programe și inițiative menite să ajute femeile care au avortat. Pe baza doctrinei morale catolice și a magisteriului Bisericii studiază și promovează formarea cu privire la principalele probleme de biomedicină și de drept referitoare la viața umană și cu privire la ideologiile care se dezvoltă privitoare la însăși viața umană și la realitatea neamului omenesc".

(După Vatican Insider, 4 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat