Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coman: Zilele familiei și ale milostivirii

În perioada 30 iunie - 3 iulie 2016, în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Coman, jud. Bacău, au avut loc "Zilele familiei și ale milostivirii", coordonate de către pr. Felician Tiba, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Familiilor, din Dieceza de Iași.

Inițial, comunitatea din Coman a avut programate misiuni populare în perioada Postului Mare, dar din motive bine întemeiate nu au mai putut să aibă loc.

La sugestia părintelui paroh, Daniel Cobzaru, a fost invitat pr. Felician Tiba care, încă de la început ne-a introdus în marea taină a iubirii lui Dumnezeu și nu ne-a mai lăsat până la sfârșit. "Nu putem, spunea părintele, să înțelegem planul lui Dumnezeu în afara iubirii sale nemărginite, iubire care, în diversitatea manifestării ei, de cele mai multe ori se transformă în milostivire.

Credincioșii Parohiei Coman au luat aceste zile foarte în serios și au participat în număr mare, nu doar la liturghiile cu tematici speciale, ci și la spovadă, ca și la împărtășanie.

"La o așa demnitate, cum este aceea de fiu adoptiv al lui Dumnezeu, mai spunea părintele predicator, nu poți să nu vii cu răspunsul tău, iar atitudinea cea mai potrivită într-o astfel de împrejurare este să ai sufletul curat și să faci tot ceea ce ține de tine să-l păstrezi așa".

Pe parcursul tuturor celor trei zile am avut impresia că harul lui Dumnezeu chiar plutea deasupra bisericii și a satului Coman. Credincioșii participau efectiv la celebrare, iar după, asimilând cuvintele părintelui Felician, le comentau, rămânând ca, atât cât ține de fiecare, să le și pună în practică. Și apoi nu e atât de greu! Cum spunea părintele: "Dacă Dumnezeu ne-ar fi pus să cărăm pietre de moară dintr-o parte în alta, era o problemă, dar dacă ne îndeamnă și ne pune să ne iubim unii pe alții, de ce ar fi o greutate?!"

Sâmbătă seara, cu jumătate de oră înainte de sfânta Liturghie, am avut-o printre noi pe doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiilor, care ne-a încântat cu o conferință profundă despre regulile creștine despre care vorbește apostolul Paul în Scrisoarea către Efeseni (5, 21-33).

Duminică, la încheierea misiunilor, pr. Marius Sabău, parohul comunității din Bârzulești și celebrant principal, a transmis salutările Preasfințitului Petru Gherghel, ca și pe cele ale Preasfințitului Aurel Percă, subliniind prețuirea pe care ca episcop și episcop auxiliar o au față de comunitatea din Coman, ca și pentru evenimentul care urma să se încheie.

La final, o familie a mulțumit părintelui Felician în numele comunității și l-au asigurat de dorința tuturor de a pune cât mai mult în practică din cele auzite.

O mulțumire specială părintelui paroh, Daniel Cobzaru, care a făcut posibil un astfel de dar pentru parohia noastră.

Comunitatea din Coman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iunie - 3 iulie: Coman: Zilele familiei și ale milostivirii


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat