Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserici și mișcări "Împreună pentru Europa", așteptat video-mesajul papei

Începe la München, la 30 iunie 2016, a patra ediție a "Împreună pentru Europa", inițiativă la care colaborează comunități și mișcări creștine cu o importantă natură ecumenică. La manifestare va fi prezent și președintele dicasterului pentru unitatea creștinilor, cardinalul Kurt Koch, și cardinalul Peter Turkson, președinte al dicasterului "Dreptate și Pace". Momentul culminant va fi sâmbătă, 2 iulie, când în piața centrală din München vor fi transmise video-mesajele papei Francisc și al patriarhului Bartolomeu. Alessandro Gisotti l-a intervievat pe Diego Goller, secretar general al "Împreună pentru Europa".

R. - "Împreună pentru Europa, așa cum spune titlul, între timp este o rețea de mișcări din diferite Biserici - catolică; evanghelică; ortodoxă; anglicană - care de 15 ani s-au întâlnit. Inițiatoarea a fost Chiara Lubich, întemeietoarea Mișcării Focolarinilor, însoțită de Andrea Riccardi și de mulți alții și în cadrul evanghelic, care s-au întâlnit și au voit să se cunoască. Însă, nu s-a limitat la o pură cunoaștere - nu la asta - ci se deschide, și s-a deschis încă de la început, spre Europa; cu posibilitatea de a aduce mișcările noastre, și carismele care stau la baza tuturor acestora. A deschide posibilitatea ca aceste carisme să-și dea contribuția lor Europei de astăzi, într-un moment în care valori precum primirea și respectul față de persoană sunt în mod absolut de subliniat. Asta ni se pare mai actual ca oricând și noi putem nu numai să dăm idei, ci să aducem experiențe.

Î. - Inițiativa are o puternică semnificație și valoare ecumenică; există și această semnificație puternică de comuniune a creștinilor în Europa adesea prea divizată, chiar și în ultima vreme...

R. - Data este semnificativă - anul 2016 - s-a prevăzut această mare întâlnire anul acesta pentru a da un semnal pentru anul 2017, deci pentru cei 500 de ani ai Reformei luterane. Acesta a fost stimulentul inițial pentru a face întâlnirea anul acesta, pentru că - spuneam noi - anul viitor vor fi multe alte manifestări, pe care noi încercăm să le precedăm dând contribuția noastră și încercând să semnalăm tot ceea ce se trăiește între noi. Puțin mai înainte a vorbit cardinalul Kasper și episcopul evanghelic Margot Käßmann, care a fost președinte al Bisericilor evanghelice din Germania. În urmă cu câteva minute a fost conferința de presă cu episcopul evanghelic al Bavariei. Va fi apoi mitropolitul Serafim. Suntem foarte nerăbdători să vedem sâmbătă în piață mesajul papei Francisc, precum și pe cel al patriarhului Bartolomeu. Deci are o valență foarte ecumenică, într-adevăr.

Î. - Video-mesajul papei Francisc este în mod clar, împreună cu cel al Patriarhului, un moment important: ce stimulent credeți că veți avea din partea video-mesajului, dar în general din partea magisteriului papei Francisc, tocmai cu privire la Europa?

R. - Ni se pare semnificativ că un papa venit din ținuturile cele mai îndepărtate de Europa este cel care în fond dă mesajul cel mai puternic și mai europeist în acest moment. Noi ne așteptăm la o mare încurajare. Ne face multă plăcere cât de activ este papa: încearcă să readucă Europa - matrice a creștinismului mondial, dat fiind faptul că sfântul Paul s-a îndreptat spre Europa ca să aducă mesajul evanghelic - la rădăcinile sale, la valorile sale fundamentale, la valorile pe care le-a adus creștinismul. Deci ne așteptăm la o mare încurajare și la un mare stimulent, despre care deja am avut semnale foarte pozitive.

(După Radio Vaticana, 30 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat