Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pagină nouă a drumului comun

S-a încheiat în insula Creta sfântul și marele conciliu ortodox

De Hyacinthe Destivelle

După o săptămână de muncă intensă la Academia ortodoxă din Creta, sfântul și marele conciliu al Bisericii ortodoxe, la 25 iunie 2016, și-a încheiat dezbaterile. Dezmințind previziunile cele mai pesimiste și depășind, până în ajunul deschiderii sale, nenumărate obstacole, adunarea conciliară nu numai că a adoptat cele șase texte care figurau pe ordinea de zi, ci a publicat și o enciclică și un important "mesaj adresat poporului ortodox și tuturor persoanelor de bunăvoință".

Așadar se încheie lunga pregătire preconciliară demarată de Bisericile ortodoxe din anii șaizeci. Biserica ortodoxă începe astfel o nouă pagină a istoriei sale. În pofida atâtor absențe, dincolo de documentele adoptate și dincolo de conciliul însuși, a făcut un pas foarte important în exercitarea unei sinodalități până acum mărturisită desigur, dar nu atât de trăită între Bisericile ortodoxe. Așa cum a dorit însuși conciliul, este improbabil ca acest precedent să nu aibă o urmare.

Sesiunea finală din 25 iunie a fost deschisă, ca prima sesiune, observatorilor și jurnaliștilor. A fost în mod fundamental o sesiune de mulțumiri, în cursul căreia patriarhul ecumenic a putut trage un prim bilanț. Amărât datorită absenței diferitelor Biserici și recunoscând că "n-a fost totul ușor" și că "factorul uman a fost prezent", Bartolomeu s-a bucurat oricum de înțelegerea obținută și de mesajul de unitate dat. Dovadă este faptul că, "în pofida instituției autocefaliei, suntem o Biserică indivizibilă și ne bucurăm de unitate în diversitatea noastră și de diversitate în unitatea noastră". Astfel a putut să conchidă: "Am scris împreună o pagină de istorie, un nou capitol în istoria contemporană a Bisericilor noastre".

Arhiepiscopul de Constantinopol s-a adresat apoi observatorilor, mulțumindu-le îndeosebi pentru rugăciunea, sprijinul și interesul manifestate de Bisericile lor respective. Mergând un pic dincolo de cuvintele textelor adoptate, a subliniat că acest conciliu "a confirmat importanța vitală a dialogului cu celelalte Biserici creștine". A rezumat rezultatul său principal și a dezvoltat metafora "drumului comun" (synodos): "În pofida imperfecțiunilor drumului, acest sfânt și mare conciliu ne oferă oportunitatea de a revitaliza procesul conciliar, în așa fel încât conciliile ecleziale să redevină drumul canonic și natural pentru a obține și a afirma unitatea ortodoxă pentru toate Bisericile noastre surori ortodoxe". La sfârșitul aceleiași sesiuni, Bartolomeu a rostit un discurs improvizat subliniind contribuția Bisericii ortodoxe, și îndeosebi a celei de Constantinopol, la mișcarea ecumenică. Apoi a profitat de ocazie pentru a evoca amintiri personale, ca student la Institutul ecumenic din Bossey și ca vicepreședinte al Comisiei Credință și Constituție din Consiliul Ecumenic al Bisericilor.

Ziua următoare, 26 iunie, în solemnitatea Tuturor sfinților, pe care Biserica ortodoxă o sărbătorește în prima duminică de după Rusalii, primații au concelebrat divina liturghie în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Chania. După Evanghelie, a fost proclamat mesajul care, întemeiat pe "certitudinea că Biserica nu trăiește pentru ea însăși", dezvoltă în douăsprezece puncte temele dezbătute; conciliul a luat deja decizii cu privire la șase dintre ele în timp ce pe celelalte șase le va examina ulterior. Amintind că prioritatea era de a proclama unitatea Bisericii ortodoxe, unitate care se exprimă în conciliu, mesajul subliniază în primul rând că "conciliaritatea [Bisericii ortodoxe] modelează organizarea sa, modul în care ia decizii și determină destinul său". De fapt, Bisericile ortodoxe autocefale nu sunt "o federație de Biserici, ci Biserica una, sfântă, catolică și apostolică". Aplicat chestiunii diasporei, acest principiu de conciliaritate stă la baza adunărilor episcopale pe care conciliul le-a confirmat. Este și la originea sinaxelor primaților și a sfântului și marelui conciliu însuși, al cărui mesaj anunță că de acum înainte va fi convocat în mod obișnuit, "la fiecare șapte sau zece ani".

Mesajul continuă subliniind necesitatea mărturiei credinței, "liturgie după liturgie", în vederea evanghelizării și a "reevanghelizării". Evidențiază importanța dialogului, "îndeosebi cu creștinii non-ortodocși", pentru a face să strălucească mai bine ortodoxia, dar și al celui interreligios. Exprimă preocuparea sa față de creștinii și minoritățile persecutate din Orientul Mijlociu, precum și față de refugiați. Denunțând "secularismul modern", subliniază însă că "cultura occidentală aduce amprenta de neșters a contribuției creștinismului". Amintește concepția ortodoxă despre căsătorie, precum și valoarea abstinenței și a ascezei, "caracteristică a vieții creștine în toate exprimările sale". În sfârșit a amintit alte șase "importante chestiuni contemporane": raporturile dintre credință și știință, criza ecologică, "respectarea particularismului", raportul dintre Biserică și domeniul politic, tinerii, înainte de a conclude afirmând că "sfântul și marele conciliu a deschis orizontul nostru asupra lumii contemporane".

Deosebit de importantă a fost și omilia rostită de patriarhul ecumenic, dedicată din nou sinodalității. Citându-l de mai multe ori pe teologul ortodox de origine rusă Alexander Schmemann, Bartolomeu a amintit "natura sinodală" a Bisericii, definită ca un "sinod ecumenic, pe care însuși Dumnezeu l-a convocat. Dacă nu vom înțelege Biserica drept «esențialmente sinodală», dacă nu vom accepta că întreaga viață a Bisericii este o viață «în sinod»", a declarat el, "atunci nu vom fi în măsură să înțelegem corect funcția conciliilor în sensul cel mai strict al termenului".

Apoi arhiepiscopul de Constantinopol a insistat asupra necesității de a face cunoscute și de a aplica deciziile conciliare, conform unui proces definit de el "conciliu după conciliu": "Deciziile sinodale panortodoxe trebuie să fie inserate în viața Bisericilor ortodoxe locale, făcute publice în parohii, în sfintele arhidieceze, în mitropolii și în sfintele mănăstiri, discutate în școlile teologice și în seminarii, utilizate pentru catehism și pentru educarea tinerilor, pentru a putea aduce rod în slujirea pastorală și în activitățile Bisericii în lume". Învățătura principală a conciliului - reafirmată în mod neobosit de patriarhul ecumenic - este următoarea: "Sinodalitatea este un alt termen pentru a descrie unitatea, sfințenia, catolicitatea și natura apostolică a Bisericii". De fapt, "sfântul și marele conciliu a revelat că Biserica una, sfântă, catolică și apostolică, unită de credință, de sacramente și de mărturia în lume, întrupează și exprimă în mod autentic principiul ecleziologic central și adevărul sinodalității, și a reafirmat și că Biserica trăiește ca un «sinod»".

Reluând cuvintele lui Steven Runciman, pe care deja l-a citat la 16 iunie, patriarhul Bartolomeu la sfârșitul conciliului a afirmat că, "dacă al douăzeci și unulea secol poate și trebuie să devină «secolul ortodoxiei», sfântul și marele conciliu al preasfintei noastre Biserici, prin harul lui Dumnezeu adorat, întreit și Domn a toate, a pus prima piatră a împlinirii acestei viziuni divine".

(După L'Osservatore Romano, 27-28 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat