Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vicepremierul turc: Papa are o mentalitate de cruciadă

De Andrea Tornielli

Papa și papalitatea "încă poartă urme ale mentalității de cruciadă". Sunt cuvintele spuse sâmbătă 25 iunie în cursul unei conferințe de presă de către viceprim-ministrul Nurettin Canikli, comentând ceea ce a afirmat papa Francisc în ziua precedentă, la sosirea sa în Armenia. Așa cum se știe, Bergoglio, în fața președintelui și a autorităților politice și diplomatice armene, a vorbit despre masacrele din urmă cu o sută de ani folosind din nou cuvânt "genocid", care nu era prezent în textul pregătit al discursului.

Canikli, răspunzând la întrebarea unui ziarist, a criticat cuvintele pontifului, afirmând că n-au nicio relație cu adevărul istoric. "Înainte de toate este un păcat că papa a făcut aceste observații". Viceprim-ministrul a comparat cu ceea ce s-a întâmplat la Brexit din Regatul Unit. "Activitatea Papei și papalitatea încă poartă urmele mentalității de cruciadă. Comentariile sale nu sunt imparțiale, n-au niciun raport cu realitatea". Canikli a adăugat că adevărul "despre așa-numitul «genocid» este cunoscut de toți, chiar și de armenii înșiși".

Viceprim-ministrul a afirmat că și recenta aprobare a unei moțiuni care recunoaște genocidul armean din partea parlamentului german nu are nicio relație cu faptele istorice ci are motivații politice. Turcia, a amintit el, neagă că a exista un genocid, dar recunoaște că au fost victime de ambele părți în timpul evenimentelor petrecute în primul război mondial.

Chiar dacă este vorba de cuvinte puternice, reacția de la Ankara nu poate fi în niciun fel suprapusă, pe moment, pe ceea ce s-a întâmplat în aprilie 2015, imediat după celebrarea pentru centenarul genocidului armean celebrat în bazilica "Sfântul Petru" de papa Francisc în prezența catholicosului Karekin al II-lea și a președintelui Armeniei, Serzh Sargsyan. În urmă cu un an, la 12 aprilie, reacția a fost mult mai dură: a fost convocat de către guvern nunțiul apostolic în Turcia, Antonio Lucibello, și a fost rechemat la Ankara ambasadorul turc acreditat pe lângă Sfântul Scaun. Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că cuvintele Pontifului revelau "o discriminare a musulmanilor și a turcilor în fața creștinilor". Într-un crescendo de reacții, în ziua următoare, la 13 aprilie, ambasadorul turc în Vatican, Mehmet Paçaci, a difuzat o notă în care se definea atitudinea lui Francisc "o inacceptabilă instrumentalizare politică", ce "este discutabilă sub toate punctele de vedere, care este bazată pe prejudecată, care deformează istoria și care conduce durerea îndurată în Anatolia în circumstanțele deosebite ale primului război mondial la membrii unei singure religii".

Cum se poate vedea, cuvintele viceprim-ministrului, de altfel spuse într-o conferință de presă, nu pot să fie comparate cu tensiunile diplomatice serioase din 2015, rezolvate numai după mai multe luni.

Și în timpul briefing-ului în sala de presă, duminică 26 iunie, directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi, a afirmat că dacă "se citește bine papa se vede că nu există nimic din spiritul de cruciadă". Papa, a adăugat purtătorul de cuvânt, "nu face cruciade, nu promovează războaie, ci promovează pacea".

(După Vatican Insider, 26 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat