Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Catholicos Karekin al II-lea: "Papa Francisc, un soldat curajos al lui Cristos, slujitor dedicat poporului"

De M. Chiara Biagioni

Nu nunțiatură, nu arhiepiscopie. Papa Francisc va fi oaspete cu toată suita sa în reședința din Etchmiadzin, sediul Bisericii Apostolice Armene și va fi primit de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, patriarh suprem și catholicos al tuturor armenilor. La câteva ore de la sosirea papei în Armenia, catholicosul Karekin al II-lea a acceptat să reparcurgă cu agenția SIR istoria prieteniei care-l leagă cu Bergoglio, încă din timpurile de la Buenos Aires. În 2013, a venit la Roma pentru a participa la alegerea sa pontificală în piața "Sfântul Petru". Un gest de fraternitate pe care papa l-a întors după doi ani, în aprilie 2015, când în bazilica "Sfântul Petru", în prezența președintelui armean și a catholicosului, a celebrat centenarul masacrelor săvârșite împotriva poporului din Armenia. Acum așteptarea unei călătorii încărcate de semnificații. Armenia, prima țară creștină, popor care a imprimat pe pielea sa cicatricele unui tragic genocid, ținut străbătut de război și care privește la Muntele Ararat cu speranța unei păci pentru toți.

Este adevărat, Sanctitate, că îl cunoașteți pe papa Francisc de când era arhiepiscop de Buenos Aires?

Am avut oportunitatea de a-l cunoaște pe papa Francisc în timpul primei mele vizite oficiale în Argentina în 2004, când încă era arhiepiscop în Argentina, și din nou când am făcut a doua vizită a mea în Argentina în 2011. În timpul vizitelor mele am avut ocazia să cunosc spiritul generos al cardinalului Jorge Mario Bergoglio și să apreciez raportul fratern și prietenos cu el. Un soldat curajos al lui Cristos, slujitor al poporului, pionier al dreptății, apărător al drepturilor săracilor și ale celor dezmoșteniți. Îl cunoșteam pe Papa Francisc sub acest aspect în timpul anilor săi de slujire în Argentina. Am fost deosebit de bucuros să știu că avea legături strânse și relații cu comunitatea armeană din Argentina.

Ce vă uimește mai mult din acțiunea sa în Biserică și în lume?

Papa Francisc este unul dintre slujitorii evlavioși și zeloși ai Bisericii universale. În persoana sa, Biserica catolică are un Pontif care este plin de har, care cu predica sa de iubire față de Cuvântul lui Dumnezeu și față de oameni face să se audă glasul său împotriva nedreptății sociale și interpersonale, avertizează cu privire la secularizarea societății și cu privire la pericolele și celelalte provocări care amenință instituția familiei creștine. Apreciez mult activitățile pentru a construi pacea duse înainte de Pontiful Bisericii catolice romane.

Biserica armeană este preocupată din cauza situației din Nagorno-Karabakh. Ce cere și speră pentru această regiune?

Nagorno-Karabakh este ținutul istoric Artsakh, locuit de poporul nostru de milenii, în care a trăit o înfloritoare viață națională, spirituală și culturală. După stabilirea puterii sovietice în Caucazul de sud, Nagorno-Karabakh și Nakhijevan au fost anexate Azerbaidjanului de către autoritățile sovietice, ignorând că era vorba despre un teritoriu armean din punct de vedere istoric. De atunci, autorități azere au întreprins o politică de golire a Karabakhului de armeni, dezrădăcinând toate urmele prezenței armene și asimilându-i pe armeni. Bisericile armene au fost închise, școlile armene au fost închise și numai candidații aprobați de Baku au fost numiți în poziții de conducere. În cazul de la Nakhijevan, acea politică a avut succes, însă populația din Artsakh s-a răzvrătit în 1988, a inițiat mișcarea Karabakh și a declarat independența, apărând dreptul lor de a trăi liberi.

Încă din primele zile ale conflictului, prin medierea patriarhului de Moscova și al întregii Rusii, au fost organizate întâlniri între liderii religioși din Armenia și din Azerbaidjan, care încă mai continuă. Declarații importante au fost expuse în aceste întâlniri, subliniind că acest conflict nu are motivații religioase și că părțile aflate în conflict au fost chemate să rezolve chestiunea în mod pașnic. Este deosebit de deplorabil că recentele activități militare dezlănțuite de Azerbaidjan împotriva lui Nagorno-Karabakh în aprilie dau mărturie despre dorința Azerbaidjanului de a găsi o soluție militară pentru această problemă. Ca urmare a declarațiilor militariste din partea autorităților azere, liderul religios din Azerbaidjan, șeicul ul-Islam Allahschukur Pashazade, a pronunțat declarații înflăcărate în aceeași linie, încercând să situeze conflictul într-un context religios.

Suntem profund de preocupați față de situația actuală. În timp ce este în desfășurare o încetare a focului, tinerii care apără granițele patriei lor, precum și populația civilă, mor din cauza acțiunilor militare provocatoare și a gloanțelor lunetiștilor, și multe așezări civile sunt luate în vizor de bombardamente și sunt distruse.

Este dorința noastră de a stabili pacea în regiune cât mai curând posibil în așa fel încât să nu mai avem mame și văduve în doliu și copii orfani și toți să poată trăi o viață sigură, pașnică și fericită.

Este convingerea noastră că o pace durabilă poate să fie stabilită prin dreptate, care se bazează pe dreptul la autodeterminare al poporului din Artsakh.

Cât de importante au fost cuvintele Papei Francisc rostite anul trecut despre genocidul armean?

Poporul nostru își amintește cu recunoștință de Sfânta Liturghie celebrată de Sanctitatea Sa Papa Francisc în bazilica "Sfântul Petru" cu ocazia aniversării centenarului genocidului armean, în timpul căreia, urmând exemplul Pontifului Bisericii catolice sfântul Ioan Paul al II-lea, a declarat încă o dată cu putere că genocidul armean a fost cea mai mare tragedie din secolul al XX-lea, lansând un apel pentru a-i celebra amintirea și a întreprinde acțiuni pentru a vindeca această rană sângerândă.

Această inițiativă făcută la aniversarea centenarului genocidului armean a reprezentat un mesaj adresat întregii lumi, care a fost ascultat de un anumit număr de națiuni care, după aceea, au recunoscut genocidul armean.

Apreciez mult sprijinul demonstrat față de poporul nostru și față de Biserica armeană de iubitul nostru frate Papa Francisc de Roma.

Ce are de spus această tragedie astăzi lumii de astăzi străbătută de terorism și persecuții?

Genocidul comis de Turcia otomană împotriva poporului armean creștin la începutul secolului al XX-lea este una dintre cele mai mari tragedii din istoria umană modernă.

Milioane de fii ai națiunii noastre au fost constrânși la exil și supuși la un masacru planificat, mii de mănăstiri și biserici au fost distruse, nenumărate comori culturale au fost eliminate.

Mulți au fost constrânși să se convertească, descendenții lor acum trăiesc în Turcia, și la un secol de distanță încă le este frică să reveleze identitatea lor etnică sau chiar și numai să vorbească despre asta.

Cu toate acestea, poporul nostru, fidel față de credința înaintașilor noștri și față de tradițiile naționale, a mărturisit propria credință în Cristos cu martiriul. După o sută de ani, Biserica armeană i-a canonizat pe martirii săi care au murit pentru credința lor și pentru patrie.

Din păcate, lumea a rămas în tăcere în timp ce se desfășura această tragedie, creând astfel ocazii pentru noi crime. Câteva decenii mai târziu, Adolf Hitler, pentru a justifica brutalitățile sale, a spus: "Cine își amintește astăzi de genocidul armenilor?". Suntem convinși că toată comunitatea internațională nu trebuie să ezite să pronunțe judecăți clare pentru că modul cel mai bun pentru a preveni asemenea crime și forme de violență constă în a le condamna și a le bloca în mod imediat.

Astăzi este posibil a garanta o fundație pașnică și armonioasă a diferitelor națiuni, religii și culturi numai demonstrând bunăvoință și unind eforturile tuturor. Acest lucru este cu atât mai urgent astăzi, când vedem condițiile dureroase pe care le trăiesc Irakul, Siria și alte țări din Orientul Apropiat, din cauza cărora atâtea persoane nevinovate mor și sunt distruse comori istorice și culturale.

Papa Francisc vorbește adesea despre ecumenismul sângelui. Ce părere aveți?

Pacea și reconcilierea sunt haruri divine, la care fiecare om și fiecare națiune trebuie să aspire. Biserica este chemată să împărtășească mesajul de pace al lui Cristos cu lumea, să conducă omenirea la iubire și la reconciliere, să definească viața pe baza roadelor bune și să aspire mereu la religiozitate.

Poporul nostru este un popor martirizat, o națiune care a trăit durerea și suferința, care a răspuns mereu morții cu viața, trăind cu o credință neclintită în Dumnezeu, cu speranța învierii și o credință statornică, iar în momentele de necesitate, mărturisind credința lor și cu martiriul, prin care au confirmat și dreptul lor de a trăi.

Înțeleg în acest context întregul conținut și pertinența expresiei Papei Francisc "ecumenismul sângelui". Să înălțăm rugăciunea noastră către Dumnezeu pentru frații noștri și surorile noastre în credință, pentru toate persoanele care suferă și sunt în durere, pentru ca sub umbra lui Dumnezeu Atotputernicul națiunile și popoarele să poată trăi în pace, trainici pe valorile lor spirituale și morale.

(După agenția SIR, 24 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat