Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica PS Petru Gherghel la Liturghia de hirotonire de preoți

"Iar tu copile, vei fi numit profet al Celui Preaînalt; vei merge înaintea Domnului ca să pregătești căile sale. Să dai poporului știința mântuirii, spre iertarea păcatelor!" (Lc 1,76-77)

Dragi aspiranți la taina sfintei Preoții,

În atmosfera celebrării de astăzi, când facem sărbătoare, cu gândul la Ioan Botezătorul, trăim cu toții un moment special: ziua alegerii și consacrării voastre ca preoți ai Celui Preaînalt și profeți ai timpurilor noastre.

Vă întâmpinăm cu bucurie împreună cu episcopul oaspete, Salvador Giménez Valls din Lleida, cu Preasfințitul Aurel, cu părintele rector, cu profesorii și maeștrii voștri, și, desigur, cu părinții voștri și cu cei dragi, și vă îndemnăm să vă fixați, cu mare încredere, privirea spre Isus, cel care v-a chemat să-i fiți ucenici, apostoli și martori, asemenea înaintemergătorului său, Ioan Botezătorul.

Ascultând lecturile care sunt proclamate în această zi întâlnim întrebarea îndreptată spre Ioan: Cine ești tu? (cf. In 1,22) Iar el a răspuns: "Eu sunt glasul celui care strigă în pustiu: Îndreptați calea Domnului!" (In 1,23). Sfântul Augustin interpretează acest răspuns legat de cel al Cuvântului întrupat: glasul este Ioan, iar despre Domnul ne spune: "La început era Cuvântul!" (In 1,1).

Ioan este glas pentru un timp scurt, însă Cristos este Cuvântul veșnic încă de la început.

El a înțeles că acesta este destinul și chemarea sa și nu a căutat altceva decât să-l facă cunoscut pe cel așteptat, iar pentru aceasta nu a încetat să vestească adevărul, să-l apere cu propria sa viață.

Faptele Apostolilor notează că Dumnezeu a ridicat pentru Israel, după promisiunea sa, din descendența lui David, un Mântuitor: pe Isus. Înainte de venirea lui, Ioan a predicat un botez al pocăinței întregului popor al lui Israel ca să-l întâmpine cum se cuvine pe cel promis.

Știm din mărturia autorului Faptele Apostolilor că atunci când Ioan era spre sfârșitul călătoriei sale spunea: "Eu nu sunt ceea ce credeți voi că sunt. Dar iată vine după mine unul căruia nu sunt vrednic să-i dezleg încălțămintea picioarelor" (Fap 13,23-25). Aceasta a fost convingerea lui și acest lucru a voit să-l împlinească prin tot ce avea să facă, și anume, să pregătească drumul celui ce trebuia să vină, să-l arate lumii pe Mesia și să-i cheme pe oameni spre el.

Textul primei lecturi proclamate în cadrul acestei Liturghii vrea să ne prezinte, în modul cel mai clar, planul lui Dumnezeu cu profeții săi, cu profetul său Isaia, dar și cu Ioan, spre care și-a îndreptat privirea și care a fost ales să devină Vestitorul celui care trebuia să vină și să fie Mântuitorul și lumina tuturor popoarelor. Ioan a fost ales din sânul mamei sale, ca să fi o sabie tăioasă, a devenit o săgeată ascuțită în tolba sa, a fost ales să fie slujitorul său, să fie lumină pentru popoare "ca mântuirea Domnului să ajungă până la marginile pământului".

Evanghelia de astăzi, ne relatează nașterea lui Ioan din Elisabeta și amănuntele legate de alegerea numelui și de declarația lui Zaharia, care, recăpătându-și glasul, a declarat că Ioan este numele lui. În acest context întâlnim reacția poporului în fața acestor fapte, care se întreba: Ce va fi oare acest copil? Pentru că mâna Domnului era cu el, iar el creștea și se întărea în Duh, până în ziua arătată lui înaintea lui Israel.

Ce va fi oare acest copil? O întrebare care s-a auzit la nașterea lui Ioan. E o întrebare unică. Ea ne oferă o cheie de răspuns la atâtea alte nașteri, chiar și la nașterea fiecăruia dintre noi.

Și noi am primit un nume, și noi am fost aleși de Dumnezeu într-un plan cunoscut numai de el, și noi avem un loc în inima lui Dumnezeu, chiar din momentul când am intrat în Biserică devenind fiii săi.

Astăzi, aici, dragi părinți diaconi, trăiți un moment în care trebuie să recunoașteți că și cu voi s-a împlinit și se împlinește un plan al lui Dumnezeu.

A fi ales să fii slujitorul său, să fii glasul celui ce strigă că el este în lume, că el este mântuirea lumii, nu este un lucru mic; e o alegere sfântă, o misiune specială, e împlinirea unui proiect voit de Dumnezeu.

În Evanghelia după sfântul Luca cap. 10 avem o declarație cu o notă specială ce ne privește pe toți, vă privește pe voi, dragi diaconi, dornici să intrați în rândul slujitorilor și aleșilor săi.

E vorba de misiunea celor 72 de ucenici pe care Isus i-a trimis doi câte doi în toate cetățile și locurile pe unde avea să treacă. Cunoaștem precizarea lui Isus: "Secerișul este mare, însă lucrătorii sunt puțini. Mergeți! Iată, vă trimit ca pe niște miei în mijlocul lupilor. Întorcându-se cei șaptezeci și doi, i-au spus cu bucurie: "Doamne, chiar și diavolii ni se supun în numele tău". Ascultându-i Isus le spune: "Nu vă bucurați pentru aceasta - că vi se supun duhurile -ci bucurați-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri" (cf. Lc 10, 2a, 3.17-20).

Preasfințite, Sfințiile Voastre, dragi diaconi,

Aceasta este misiunea unui ales, a unui trimis, a unui profet al Domnului: să vestească, să împlinească un mandat, iar pentru cei care au făcut-o pentru ca Domnul să fie cunoscut este un mare dar, o mare bucurie întrucât numele lor sunt scrise în ceruri. Să nu uitați

aceste cuvinte trebuie să răsune odată și pentru voi, dragi aspiranți la marea demnitate de aleși și de trimiși să pregătiți calea Mântuitorului.

Cu câteva zile în urmă papa Francisc, continuând să trăiască împreună cu întreaga Biserică Anul Jubiliar al Milostivirii a dorit să-i întâlnească, în pelerinajul lor la Roma, pe nenumărați preoți din întreaga lume, dar și pe seminariști. Le-a încredințat trei cateheze despre slujirea preoțească în mijlocul poporului lui Dumnezeu, cerându-le lor și, prin ei, tuturor preoților să nu uite că privirea lor trebuie să se îndrepte spre două inimi: inima bunului păstor și inima preotului păstor.

Chiar în sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, 3 iunie 2016, prima zi a Jubileului Preoților a aprofundat un mare adevăr și o mare obligație de a privi "spre inimă, adică spre interioritate, spre rădăcinile cele mai robuste ale vieții, spre nucleul sentimentelor, într-un cuvânt spre centrul persoanei.

În inima bunul păstor găsim milostivirea însăși; acolo strălucește iubirea Tatălui; acolo mă simt sigur că sunt primit și înțeles așa cum sunt, cu toate limitele și păcatele mele; acolo gust certitudinea că sunt ales și iubit. Inima bunului păstor ne spune că iubirea nu are margini, nu încetează și nu se oprește niciodată; acolo descoperim de fiecare dată că Isus ne iubește până la sfârșit (In 13,1).

Aici, în fața inimii lui Isus se naște întrebarea fundamentală a vieții noastre sacerdotale: Unde este orientată inima mea?

Aici trebuie să privim și să descoperim inima păstorului Cristos care privește a în două direcții: către Domnul și către oamenii.

Inima preotului trebuie să fie o inimă străpunsă de iubirea Domnului; pentru aceasta el nu mai trebuie să privească la sine însuși, ci să fie îndreptată spre Domnul și spre frați. Nu mai trebuie să fie o inimă balerină, care merge spre toate satisfacțiile, ci trebuie să fie o inimă trainică în Domnul, plină de focul Duhului Sfânt și disponibilă față de frați".

Sfântul Părinte ne propune și nouă astăzi, fiind încă în luna inimii lui Isus, luna iunie, o adevărată sursă de fericire, bogăția inimii și iubirii sale.

Acest lucru ni-l dorim și noi astăzi și vă dorim și vouă, dragi candidați la Sfânta Preoție prin cuvintele marelui apostol Paul: "De aceea îmi plec genunchii înaintea Tatălui ca să vă dea puterea, după bogăția gloriei sale ca, înrădăcinați și întemeiați în iubire, să puteți înțelege împreună cu toți sfinții care este lărgimea și lungimea, înălțimea și profunzimea și să cunoașteți iubirea fără de margini a lui Cristos ca să fiți plini în toate de plinătatea lui Dumnezeu" (cf. Ef 3,14-19).

Iubirea, curajul și mărturia servitorului lui Dumnezeu, marele profet Ioan Botezătorul, să fie pentru voi, dragi tineri candidați la sfânta Preoție, o imagine vie a curajului și a dăruirii voastre pentru ca el, Cristos, să crească și să stăpânească toate inimile. Așa să fie! Amin

Iași, 24 iunie 2016

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Iași: Au fost sfințiți 24 de preoți


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat