Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Armenia, papa vrea să amintească "Marele Rău". Cu rugăciunea

De Andrea Tornielli

Papa pleacă vineri, 24 iunie 2016, în Armenia, pentru o călătorie care are o profundă semnificație ecumenică. Episcopul de Roma nu va locui în sediul nunțiaturii sau la arhiepiscopul Bisericii catolice armene, ci va fi găzduit de catholicosul Karekin al II-lea, în reședința din Etchmiadzin, "Vaticanul" Bisericii apostolice armene. Exact cum a făcut Francisc, care a găzduit câțiva conducători de Biserici surori apostolice și ai ortodoxiei la Sfânta Marta, unde locuiește și faptul de a trăi sub același acoperiș câteva zile a fost ocazia nu numai pentru dialoguri și schimburi informale, ci și pentru momente de rugăciune. Ecumenismul, dialogul dintre Biserici, este deosebit de important nu numai pentru Bisericile înseși, în interior, ci și pentru mărturie față de o lume sfâșiată de ură și conflicte. Și legătura care unește catolicii și armenii apostolici este într-adevăr strânsă, țesută din prietenie și colaborare: Biserica armeană condusă de catholicos este aceea cu care înainte de altele catolicii ar putea să celebreze împreună euharistia.

Așadar este important a porni de la această semnificație a călătoriei pentru a înțelege cum Pontiful și mai în general Sfântul Scaun nu vor să transforme pelerinajul în Armenia într-o ocazie pentru a reaprinde și a reînflăcăra polemici și ciocniri politico-diplomatice. Când era arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a cultivat o prietenie solidă cu comunitatea armeană din Argentina: a celebrat aniversările genocidului cerând ca "Marele Rău" să fie recunoscut și să fie comemorat.

În aprilie 2015, Francisc a voit să celebreze în bazilica "Sfântul Petru", în prezența președintelui armean și a catholicosului, centenarul masacrelor săvârșite împotriva poporului din Armenia. Și cu acea ocazie, deși citând cuvintele conținute în declarația comună semnată de Ioan Paul al II-lea și de Karekin al II-lea în 2001, a definit genocidul armean ca "primul genocid din secolul al XX-lea". Un gest, acela al celebrării din Vatican și al cuvintelor folosite de Pontif, care a provocat tensiuni puternice cu Turcia.

Benedict al XVI-lea, contrar Papei Wojtyła, n-a folosit niciodată cuvântul "genocid", și primindu-l pe Nerses Bedros al XIX-lea Tarmouni, patriarh de Cilicia al armenilor, însoțit de componenții Sinodului patriarhal, la 20 martie 2006 a preferat să folosească numele "în mod trist semnificativ de Metz Yegh?rn, «Marele Rău»".

Când a fost făcut public programul călătoriei lui Francisc în Armenia, a fost anunțată o Declarație comună pe care Karekin al II-lea și Papa ar fi trebuit s-o semneze în după-amiaza zilei de duminică 26 iunie la Etchmiadzin.

Însă în timpul briefing-ului cu jurnaliștii cu privire la călătorie, directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi, a explicat că "actualmente" acea Declarație "nu este prevăzută". Probabil că între Sfântul Scaun și Catholicosatul armean încă nu s-a găsit un acord cu privire la textul care se referă tocmai la "Marele Rău". În această privință sunt revelatoare ale așteptărilor armene cuvintele folosite de ministrul de externe al Armeniei, Garen Nazarian, care, intervievat de Zenit, a amintit Papa Francisc, celebrând centenarul, "într-un anumit sens, a invitat Turcia să se împace cu propriul trecut".

De altfel, în ultima săptămână Episcopul de Roma a avut ocazia de a se exprima tocmai cu privire la folosirea termenului "genocid". Sâmbătă 18 iunie, dialogând îndelung cu tinerii de la Villa Nazareth, Francisc într-un răspuns a afirmat: "Este destinul creștinilor: mărturia - reiau cuvântul mărturie - până la situații dificile. Mie nu-mi place, și vrea s-o spun clar, mie nu-mi place când se vorbește despre un genocid al creștinilor, de exemplu în Orientul Mijlociu: acesta este un reducționism, este un reducționism. Adevărul este o persecuție care îi duce pe creștini la fidelitate, la coerență în propria credință. Să nu facem un reducționism sociologic din ceea ce este un mister al credinței: martiriul". Este adevărat că exemplul nu era referit la Armenia - unde masacrele au avut proporții impresionante, dat fiind faptul că victimele au fost un milion și jumătate, și au fost săvârșite nu numai pentru motive religioase - ci mai degrabă la Orientul Mijlociu și la ceea ce se întâmplă cu ISIS.

În orice caz acele cuvinte ale Papei au apărut semnificative ale intenției de a celebra martiriul creștinilor și "Marele Rău" - expresie de altfel mai obișnuit folosită chiar de armeni și desigur nu mai puțin puternică decât "genocid" - dar fără a oferi ideea pentru a transforma un pelerinaj de prietenie la rădăcinile credinței creștine comune, o călătorie ecumenică al cărei scop este de a face să strălucească în fața lumii o mărturie de dialog, de colaborare și de unitate, în ceva diferit. Adică într-un focar de noi tensiuni internaționale în timpuri în care sunt deja suficiente și foarte grave. Prezența lui Francisc în rugăciune la Tzitzernakaberd Memorial Complex, memorialul "Marelui Rău" în dimineața de sâmbătă 25 iunie este deja foarte densă de semnificație și va fi un semn și o invitație de a comemora pentru ca ororile inumane să nu se mai repete niciodată.

(După Vatican Insider, 23 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat