Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc pentru al VI-lea Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea (Oslo, 21-23 iunie 2016)

Salut organizatorii acestui Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea, grupul de țări care-l sprijină, în special Norvegia, țara care-l găzduiește, și pe toți participanții: reprezentanți ai guvernelor, ai organizațiilor internaționale și ai societății civile. Vreau mai ales să exprim aprecierea mea personală, și a tuturor oamenilor de bunăvoință, pentru angajarea voastră pentru o lume liberă de pedeapsa cu moartea.

Un semn de speranță este că opinia publică dezvoltă o opoziție crescândă față de pedeapsa cu moartea, și atunci când este folosită ca mijloc de legitimă apărare socială. De fapt, astăzi pedeapsa cu moartea este inadmisibilă, oricât de grav a fost delictul persoanei condamnate. Este o ofensă adusă inviolabilității vieții și demnității persoanei umane care contrazice planul lui Dumnezeu cu privire la om și la societate și dreptatea sa milostivă. Nu face dreptate victimelor, ci instigă răzbunarea. Porunca "să nu ucizi" are o valoare absolută și se referă atât la cei nevinovați cât și la cei vinovați.

Jubileul extraordinar al milostivirii este o ocazie propice pentru a promova în lume forme de fiecare dată mai mature de respectare a vieții și a demnității fiecărei persoane. Nu trebuie uitat că dreptul inviolabil la viață, dar al lui Dumnezeu, aparține și criminalului.

Astăzi doresc să-i încurajez pe toți să lucreze nu numai pentru abolirea pedepsei cu moartea, ci și pentru a îmbunătăți condițiile din închisoare pentru ca să respecte pe deplin demnitatea umană a persoanelor private de libertate. "A face dreptate" nu înseamnă a urmări pedeapsa scop în sine, ci a asigura ca finalitatea fundamentală a pedepselor să fie reabilitarea delincventului. Chestiunea trebuie să fie încadrată în optica unei justiții penale care să fie deschisă la speranța reinserării vinovatului în societate. Nu poate să existe pedeapsă validă fără speranță! O pedeapsă scop în sine, care nu dă loc la speranță, este o tortură, nu o pedeapsă.

Sper ca acest congres să poată da un nou impuls angajării pentru abolirea pedepsei capitale. Pentru aceasta, îi încurajez pe toți participanții să continue cu această mare inițiativă și îi asigur de rugăciunile mele.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat