Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea Inimii preasfinte a lui Isus - Anul C - 2016

Veniți să adorăm Inima lui Isus, rănită de iubire pentru noi!

Lecturile biblice de la sfânta Liturghie din solemnitatea Inimii Preasfinte a lui Isus compară iubirea inimii lui Isus față de oameni cu iubirea păstorului bun față de oițele sale: păstor bun care caută și îngrijește oițele sale; păstor bun care le oferă oițelor sale cea mai bună pășune; păstor bun care le conduce la cele mai bune izvoare; păstor bun care le-a construit cel mai bun staul; păstor bun care le oferă cea mai bună protecție în rănile sale sfinte; și păstor bun care le-a câștigat cea mai sigură mântuire, cea de pe cruce (cf. Ez 34,11-16; Ps 23,1-6; Rom 5,5-11; Lc 15,3-7).

De aceea, astăzi, sfântul Bonaventura (1218-1274), episcop, cardinal, filozof, teolog, învățător al Bisericii, ne vorbește astfel în cea de-a doua lectură de la Breviar: "Gândește-te omule răscumpărat, cine, cât de mare și de ce natură este acela care, pentru tine, atârnă pe cruce, el, a cărui moarte dă viață celor morți, el, a cărui trecere din lumea aceasta o plânge cerul și pământul și face să se despice și pietrele cele mai dure. Ridică-te, așadar, suflet prieten al lui Cristos și ascunde-te în rănile lui! Fii ca porumbelul care își face cuibul pe la intrarea peșterilor (cf. Ier 48,28) și ca vrabia care își găsește o casă acolo (cf. Ps 83,4). Apropie-ți gura ca să sorbi apă din izvoarele Mântuitorului (cf. Is 12,3). Aici se află izvorul care țâșnește din centrul paradisului, și care, împărțindu-se în patru fluvii (cf. Gen 2,10) se revarsă în inimile care ard de iubire, le fecundează și irigă întreg pământul".

Iată, ce ne spune și imnul de la rugăciunea de dimineață, tot de la Breviar: "Isuse, tu ești bucurie deplină, balsam care orice durere alină, speranță în cel ce speranță nu are, fântână de har și noian de-ndurare. Iertare primește cel care ți-o cere, pătruns de căință, pătruns de durere. Și cel ce te vede în tot ce există nu poate să spună că viața e tristă. Iubirea ta, Doamne, nimic n-o cuprinde; flămândului este cerească merinde, în arșița vieții e sfântă licoare, de bea însetatul dintr-însa, nu moare.

Sfânta Gertruda cea Mare (1256-1302), călugăriță, într-o convorbire tainică și mistică cu sfântul Ioan apostol și evanghelist, l-a întrebat despre evlavia către Inima lui Isus. Iar acesta i-a răspuns: "Evlavia către Inima lui Isus este o evlavie destinată oamenilor din timpurilor moderne; lor le este rezervat harul de a auzi farmecul dulce a bătăilor inimii lui Isus. La aceste bătăi de iubire ale Inimii sale, lumea îmbătrânită de păcate va întineri, se va scutura de toropeală și se va înflăcăra de focul iubirii divine".

Acesta este motivul pentru care, papa Leon al XIII-lea (1810-1903), a propus o consacrare a lumii întregi la Inima preasfântă a lui Isus. Iată motivul pentru care și papa Francisc a reluat această idee sfântă de consacrare a lumii la Inima lui Isus, mai întâi pentru Europa și apoi pentru lumea întreagă, cu condiția, spunea papa, ca Evanghelia să-și reia locul just în viața națiunilor și cultul Inimii lui Isus să fie iarăși promovat.

Isus a venit pe pământ, așa cum ne spune și evanghelia de astăzi, ca să caute și să salveze toate oile pierdute (cf. Lc 15,3-7). Într-o convorbire tainică cu sfânta Matilda (1241-1299), "privighetoarea lui Dumnezeu", cum a numit-o papa emerit Benedict al XVI-lea, pe când aceasta se ruga pentru întoarcerea unui suflet rătăcit, Isus, i-a dat următorul sfat: "Fiica mea, îndeamnă pe acea persoană pentru care te rogi, să se încreadă în milostivirea inimii mele, căci nu este inimă atât de împietrită pe care eu să nu o pot converti".

Da, evlavia la Inima lui Isus, convertește și mântuiește. Toți păcătoșii care vin, sau sunt aduși la Inima lui Isus, sunt iertați, vindecați și mântuiți. Un preot francez predica odată cu zel despre iubirea și milostivirea Inimii lui Isus. O familie care avea un bolnav grav care refuza împăcarea cu Dumnezeu, i-a cerut sfat misionarului. Acesta le-a spus celor din familie să-l recomande Inimii lui Isus. După trei zile, bolnavul care părea ieșit din simțuri, a început să miște buzele. Când a fost întrebat dacă vrea să se spovedească, a spus da. A venit misionarul, l-a împăcat și l-a împărtășit cu Isus.

Odată un tată i se plângea unui preot despre viață desfrânată a fiicei sale de 18 ani. Preotul i-a cerut tatălui să-și convingă fiica să se roage nouă zile, câte trei Slavă Tatălui, în fața icoanei Inimii lui Isus. La început tânăra nici n-a voit să audă. Dar la insistențele tatălui a acceptat. După trei zile tatăl și-a găsit fata plângând și rugându-se cu foc în fața icoanei Inimii lui Isus. Inima lui Isus biruise, fata se convertise. Ba mai mult, a intrat într-o mănăstire pentru toată viața.

Și sfântul Petru a fost câștigat după trădare de rugăciunea lui Isus. Sfântul Clement, al treilea urmaș lui Petru la cârma Bisericii (88-97), spune despre Petru că toată viața lui a purtat pe umăr un ștergar pentru lacrimile căinței sale. La fel și sfânta Margareta de Cortona (1247-1297), convertită de iubirea inimii lui Isus, și ea a plâns, a făcut pocăință și reparație toată viața ei. Odată Isus i-a spus: "Privește rana inimii mele, acolo vei găsi toată bunătatea, toată încrederea și toată liniștea sufletului tău"! Isus avea milă și iertare și pentru Iuda dacă el ar fi venit să i le ceară.

Apoi, evlavia către Inima lui Isus este o evlavie care face oameni sfinți. Aș aminti mai întâi un preot spaniol pe care papa Benedict al XVI-lea, l-a declarat fericit în aprilie 2010. Este vorba de preotul Bernardo Francisco de Hoyos (1711-1735), care a găsit în Inima lui Isus acea "comoară ascunsă" la care se referă evanghelia (cf. Mt 13,44). Când avea 21 de ani, Bernardo Francesco de Hoyos, a găsit o carte care avea să-i schimbe viața. Cartea se intitula "Despre Trupul Domnului și despre devoțiunea către Inima lui Isus", scrisă de părintele José de Gallifet (1663-1749), un mare cinstitor și apostol al inimii preasfinte a lui Isus. Din momentul citirii acelei cărți, Bernardo Francisco de Hoyos, a devenit un alt om; a devenit un mare cinstitor și un mare apostol al cultului Preasfintei Inimi a lui Isus în toată Spania. S-a dus la seminar, a ajuns preot și a predicat mult despre inima lui Isus și mai ales despre promisiunile inimii sale. Ultimele lui cuvinte au fost: "O, ce frumos este să locuiești în sfânta inimă a lui Isus!".

Un alt sfânt răsărit din evlavia către inima lui Isus, este și sfântul Alois de Gonzaga (1568-1591), care a fost mai mult înger decât om, care s-a asemănat lui Isus până acolo, că și-a jertfit viața pentru îngrijirea și mântuirea ciumaților. A murit spunând: "Cu bucurie voi pleca în paradis!"

Un alt sfânt ivit din evlavia către Inima lui Isus este și sfântul Claudiu de la Colombi?re (1641-1682), un preot francez iezuit și duhovnic al sfintei Maria Margareta Alacoque, canonizat de papa Ioan Paul II (1920-2005), la 31 mai 1992. A iubit mult și a predicat la fel de mult despre inima lui Isus. Din cauza unei calomnii, a fost închis în Anglia și apoi a fost expulzat. El este cel care a spus: "Aș putea scrie o carte despre milostivirea inimii lui Isus, căci am văzut-o la lucru în tot acest timp". Cu siguranță că și noi am văzut milostivirea divină la lucru în viața noastră, dar nu am fost atenți ca să o recunoaștem.

Evlavia către Inima lui Isus ne ajută și în căutările vieții prezente, uneori sublimându-le, alteori depășindu-le.

Isus însuși s-a rugat Tatălui ceresc pentru ușurarea paharului său (cf. Mt 26,39-42) și drept răspuns a primit un cer de sfinți. Și Paul s-a rugat Domnului ca să-i ia ghimpele din trup (cf. 2Cor 12,7), dar Dumnezeu i-a dat succes în apostolat și darul de a vedea cerul încă de pe pământ (cf. 2Cor 12,2). Și sfântul Benedict Iosif Labre (1748-1783) a cerut Inimii lui Isus sănătate și înțelepciune ca să fie acceptat într-o mănăstire, dar a primit harul de a-l adora în Euharistie și de a-l predica cât dorește, câștigând multe suflete pentru împărăția sa.

Dar Inima lui Isus, dă și harul așa cum este cerut și de cele mai multe ori cu mult mai mare.

Un proprietar de pământuri, pe a cărui moșie își câștigau existența sute de lucrători, din cauza unei secete care îi compromitea recolta era aproape de faliment, iar lucrătorii amenințați cu lipsurile. În această situație grea, fermierul s-a încredințat inimii lui Isus care a trimis ploaia așteptată la timp și astfel s-a putut merge mai departe.

Isus care i s-a recomandat sfintei Tereza de Avila (1515-1582) că el este: "Isus al Terezei", el se recomandă astfel și fiecărui om. Astfel, Isus este al Terezei, este și Isus al lui Ioan evanghelistul, și al lui Paul, și al lui Augustin, și al lui Francisc și al fiecăruia dintre oameni. Dar, Isus așteaptă ca și noi toți, fiecare personal, să-i spunem: "Isuse, tu ești al meu". Mai exact, în schimbul ajutoarelor de multe feluri și mai ales în schimbul mântuirii de pe cruce și a locurilor pe care ni le-a pregătit în cer, Isus ne cere: 1. să ne configurăm inima noastră cu inima lui; 2. să devenim apostoli ai inimii sale în lume; 3. și mai ales să-l primim în sfânta Împărtășanie.

1. Maria, mama lui Isus, a fost prima care a iubit inima lui Isus și și-a modelat inima ei după Inima cea milostivă a lui Isus. Ea ne va ajuta și pe noi să dobândim o inimă ca a lui Isus și să-i slujim lui după dorințele inimii sale, așa cum i-a ajutat pe cei din Cana Galileii (cf. In 2,5). Așa l-a ajutat, de exemplu, pe un preot în timpul năvălirilor turcești să-și scrie în inimă numele lui Isus. Când turcii i-au cerut să nu mai rostească numele lui Isus, acesta le-a răspuns că nu poate face aceasta pentru că are numele lui Isus întipărit în inima sa. Și când turcii l-au ucis și i-au scos inima, s-au convins că așa era. Da, ca să ne sfințim și ca să ne mântuim, trebuie să avem numele lui Isus întipărit în inimile noastre?

2. Un mare cinstitor și un mare apostol al Inimii lui Isus în lumea întreagă, a fost și preotul peruan, Matei Crawley Boewey (1875-1960). El este cel care a scris și renumita carte dedicată iubirii și răspândirii evlaviei inimii lui Isus: "Spre Regele Iubirii", carte tradusă și publicată și în limba română. Multe au fost sufletele câștigate de el pentru inima lui Isus, dar cea mai îndârjită inimă câștigată pentru Inima lui Isus, a fost inima vice amiralului chilian Juan José Latorre Benavente (1846-1912), după ce acesta a câștigat o victorie navală asupra lui Peru. Mesajul principal al cărții "Spre Regele Iubirii", și centrul devoțiunii către Inima lui Isus predicată de el, a fost câștigarea de suflete pentru Isus.

Părintele Matei Crawley Boewey spune că în această muncă de câștigare a sufletelor pentru cer, trebuie să se implice toți creștinii, de la copii la bătrâni. În cartea sa: "Spre Regele Iubirii", el ne vorbește de apostolatul unei copile de 8 ani, pe care chiar el o pregătise pentru prima sfântă Împărtășanie. Această fetița avea dese convorbiri intime cu Isus. Odată Isus i-a spus: "Cere-mi suflete și îți voi da! Spune-i și părintelui Matei să-mi ceară suflete și i le voi da! Spune la toți oamenii să-mi ceară suflete și le voi da!" În timp ce-i povestea părintelui despre aceste cuvinte ale lui Isus, fetița spuse: "Părinte, eu mă retrag, căci simt că vine pentru spovadă acel suflet pentru care mi-ați cerut să mă rog1" Și așa a fost.

Și sfântul Ioan Maria Vianney (1786-1859), cu mult înainte știa acest lucru, din promisiunile inimii lui Isus, făcute de Isus însuși sfintei Margareta Maria Alacoque (1674-1675), pentru preoții evlavioși către Inima sa. El și-a convertit enoriașii, petrecând mult timp în adorație în fața preasfântului sacrament și predicând evlavia către Inima lui Isus. Acest lucru l-a sfătuit și pe un preot vecin cu parohia sa care se confrunta cu o răcire a credinței între enoriași. Acest lucru îi sfătuiește și pe preoții de astăzi care trec prin situații de acest fel.

3. Și nu în ultimul rând, inima lui Isus ne vrea des în adorație, la sfânta Liturghie și la sfânta Împărtășanie. În noaptea de 16 iunie 1675, în capela mănăstirii vizitandinelor, din Paray le Monial, din Paris, stătea îngenuncheată în fața tabernacolului, smerita călugăriță Margareta Maria Alacoque (1674-1675). Deodată ușița tabernacolului s-a deschis și a apărut Isus cu pieptul deschis și cu inima în flăcări și înconjurată de o coroană de spini, iar între flăcări se afla înfiptă o cruce, și i-a spus: Iată inima care a iubit atât de mult pe oameni, până acolo că s-a lăsat mistuită de flăcări pentru ei. Dar în schimb nu primește decât nerecunoștință, dispreț, batjocuri și sacrilegii. Doresc ca prietenii mei să vină în adorație în fața tabernacolului. Doresc o sărbătoare în cinstea inimii mele, pentru că vreau să întronez iubirea inimii mele în toate inimile. Doresc ca cei care mă iubesc să se împărtășească des și bine. Doresc ca un semn deosebit al dragostei lor pentru mine, prietenii mei să se spovedească și să se împărtășească 9 Vineri I, din lună, iar eu le promit tuturor care vor împlini această dorință a inimii mele, că nu vor muri despărțiți de mine. Deci, Euharistia este centrul cultului Inimii lui Isus.

Iată, toate celelalte promisiuni ale inimii lui Isus, făcute prin sfânta Margareta Maria Alacoque, pentru toți cinstitorii ei euharistici și misionari: 1. Le voi dărui toate harurile necesare stării lor de viață; 2. Voi dărui pace în familiile lor; 3. Îi voi mângâia în suferință; 4. Voi fi scutul lor sigur în viață și mai ales în ceasul morții; 5.Voi binecuvânta cu îndestulare toate planurile lor; 6. Cei păcătoși vor afla în Inima mea un ocean nemărginit de îndurări; 7. Sufletele care zac în lâncezeală vor deveni pline de zel; 8. Sufletele pioase vor ajunge la o mare desăvârșire; 9. Voi binecuvânta casele unde se află și se cinstește icoana Inimii mele;10. Preoților le voi da daruri care să miște inimile cele mai împietrite; 11. Numele celor care răspândesc această devoțiune vor fi scrise în Inima mea și nimic nu le va șterge de acolo. 12. Tuturor celor care se vor împărtăși nouă luni de-a rândul, în fiecare primă vineri a lunii, le promit harul statorniciei în bine până la sfârșit. Ei nu vor muri lipsiți de harul meu, nici fără a primi sfintele sacramente. În ceasul din urmă, Inima mea le va fi scăpare sigură.

Gustați și vedeți cât de bun este Domnul. Binecuvântează-l, suflete al meu pe Domnul și nu uita nicicând de binefacerile sale; el îți scapă viața de la pierzare și te încununează cu iubire și îndurare (cf. Ps 34,9; Ps 104,2-4).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat