Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Conciliul să redevină o obișnuință pentru Bisericile Ortodoxe"

De Andrea Tornielli

În pofida absențelor foarte vizibile, conciliul Bisericilor Ortodoxe a început. Și se prospectează ca un prim pas semnificativ după care vor trebui să urmeze alții. Arhidiaconul John Cryssavgis, consultant teologic al patriarhului Bartolomeu și responsabil al comunicării de la adunarea din Creta, în acest interviu dat la Vatican Insider explică: "Acest conciliu a revitalizat procesul conciliar, care noi ne rugăm să devină din nou normativ în viața Bisericii ortodoxe, așa cum a fost în secolele precedente. Conciliile ar trebui să redevină un proces natural pentru a discuta și a decide despre chestiuni de interes comun. Aparțin identității Bisericii ortodoxe".

Se poate defini "panortodox" un conciliu la care nu participă patru Biserici ortodoxe?

"Diferența în această întâlnire deosebit de episcopi constă în asta: a fost aprobat și decis pe baze panortodoxe la sinaxa primaților cu numai câteva luni în urmă, în ianuarie 2016. O decizie care a confirmat intenția unanimă exprimată de sinaxa primaților ținută în martie 2014. De aceea acesta este un conciliu panortodox, pe care patriarhia ecumenică nu poate decide să-l schimbe singură. De la acest conciliu, din păcate în mod nefericit, patru dintre Bisericile ortodoxe n-au fost în măsură să participe. Acesta ar fi un punct de vedere legalist pentru întrebarea dumneavoastră. Însă realitatea este că niciuna dintre Biserici n-a exprimat vreo obiecție sau lipsă de voință de a participa la conciliul din Creta până cu puține zile înaintea începerii sale. Chiar și itinerarele lor de călătorie și toate camerele lor de la hotel erau confirmate până în ultimul minut. Acesta este și cazul Bisericii din Antiohia, care insistă să afirme că n-a semnat toate deciziile. În cazul Bisericii din Rusia, decizia a fost luat exact cu 48 de ore înainte de sosirea delegațiilor conciliare la Creta".

Există consens cu privire la faptul că ceea ce se desfășoară la Creta este un prim pas, prima etapă a unui proces care va aduce o serie de concilii panortodoxe cu participarea tuturor Bisericilor?

"A fost nevoie de mai multe sute de ani pentru ca un conciliu de această însemnătate în termeni de reprezentare și de întregime să se poată reuni anul acesta la Creta. La origine a fost conceput ca un conciliu panortodox în urmă cu aproape o sută de ani, în timp ce pregătirile au început în urmă cu aproape șaizeci de ani. Deci, cum se poate imagina, a fost un proces lung și laborios pentru a încuraja toate Bisericile ortodoxe să se reunească după o lungă perioadă de izolare, dar și după atâtea schimbări istorice și tulburări care au avut loc în decursul secolelor - de la ocupația otomană a Bisericilor orientale din secolul al XV-lea, trecând prin asuprirea sovietică în secolul al XX-lea, până la criza umanitară actuală a refugiaților care chinuiește multe regiuni în care sunt Bisericile ortodoxe, în special vechile patriarhii de Antiohia, Alexandria și Ierusalim. A fost o «minune de sus, o binecuvântare a lui Dumnezeu», cum a definit Sanctitatea Sa Bartolomeu decizia de a se întâlni împreună pentru acest sfânt și mare conciliu. Acest conciliu a revitalizat procesul conciliar, care noi ne rugăm să devină din nou normativ în viața Bisericii ortodoxe, așa cum a fost în secolele precedente. Conciliile ar trebui să redevină un proces natural pentru a discuta și a decide despre chestiuni de interes comun în Biserica ortodoxă. Aparțin identității Bisericii ortodoxe".

Dificultățile ridicate de unele Biserici, care se referă la probleme deosebite și de raporturi dintre Biserici (conflictul dintre Antiohia și Ierusalim, cererile Ucrainei) trebuie rezolvate în cadrul conciliului panortodox?

"Nu pot să vorbesc în numele conciliului sau al episcopilor delegați care participă la el. Desigur, sfântul și marele conciliu este locul potrivit și momentul just pentru a discuta despre chestiuni controversate între diferitele Biserici ortodoxe. Însă mă îndoiesc că problemele interne referitoare la două Biserici, dintre care una este absentă, poate să fie rezolvată în acest conciliu. Desigur decizia Bisericilor n-a fost să includă noi teme de discutat sau de rezolvat în această ocazie".

Mesajul final ar putea să conțină constatarea că pasul din Creta a fost numai primul dintr-un proces conciliar?

"Mesajul final a fost redactat de un comitet special, compus din reprezentanți ai tuturor Bisericilor prezente, pentru a fi dus primaților în timpul reuniunii lor și apoi la adunarea plenară a conciliului însuși. Intenția este aceea de a oferi o mărturie profetică a Bisericii ortodoxe și de a prezenta un front unic în ochii lumii contemporane, înfruntând un cuvânt de mângâiere și de speranță pentru cel care suferă de nedreptăți economice și militare, dar și pentru toți cei cărora le este sete de «apa vie» a cuvântului lui Dumnezeu".

(După Vatican Insider, 21 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat