Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Profesiune perpetuă în Congregația "Fiicele Sfântului Paul"

Sâmbătă, 18 iunie 2016, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.30, la biserica "Sacre Coeur" (Biserica Franceză) din București a avut loc profesiunea perpetuă a sorei Paula Burcă în Congregația "Fiicele Sfântului Paul". Sora Paula este originară din Iași.

Simțind dorința de a-l sluji pe Dumnezeu, am intrat în Congregația "Fiicele Sfântului Paul" în anul 2005, fiind atinsă de cuvintele fondatorului, fericitul Giacomo Alberione: "Dumnezeu a pus în voi o comoară neprețuită, o comoară pentru care îngerii vă invidiază: vocația pentru publicațiile bune. Pe conștiința voastră apasă un milion, trei milioane, zece milioane de suflete..." Intrând în această congregație, am dorit să răspund la o necesitate fundamentală ce se află în inima mea și a fiecărui om: setea de adevăr și de Dumnezeu. De-a lungul anilor de formare am putut experimenta frumusețea misiunii pauline: vestirea Evangheliei cu ajutorul mijloacelor de comunicare socială, cele mai rapide și eficiente pe care progresul le pune la dispoziție.

La sfânta Liturghie prezidată de Înaltpreasfințitul Ioan Robu au participat diverși preoți din Arhidieceza de București, pr. Andrei Ciobănică, unchiul meu, paroh în Pildești, și pr. Guido Gandolfo, preot paulin italian. De asemenea a fost prezentă sr. Clarice, vicara generală a Fiicelor Sfântului Paul, care mi-a primit voturile. Desigur că de față au fost și cei din familia mea.

În cadrul predicii, pr. Guido Gandolfo a subliniat că, înainte de toate, chemarea la viața consacrată paulină este aceea de a rămâne în Isus, în iubirea sa. Fericitul Alberione definea viața consacrată ca fiind un act de iubire perfectă, continuă, eternă.

Pentru Surorile Pauline, sfântul Paul este un model de trăire a acestei relații de profundă comuniune cu Isus: "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20). Pr. Guido a spus că Dumnezeu m-a chemat pentru a parcurge, în primul rând, acest drum de conformare la învățătorul divin, calea, adevărul și viața. Astfel sentimentele, cuvintele și faptele mele vor deveni o expresie a prezenței lui Isus în mine. Viața consacrată paulină are un scop unic: să devin ca Isus; ba mai mult: să-i permit lui Isus să trăiască în mine și prin intermediul meu să se comunice persoanelor pe care Domnul le-a încredințat misiunii mele. Doar astfel operele pe care le voi face vor deveni apostolice și vor produce roade în viețile oamenilor.

Au urmat riturile specifice profesiunii religioase. Rugăciunea litanică, pronunțarea formulei profesiunii perpetue, binecuvântarea solemnă din partea Înaltpreasfințitul Ioan Robu și a concelebranților, urmată de îmbrățișarea fraternă cu vicara generală, expresie a apartenenței definitive în Congregația "Fiicele Sfântului Paul".

Doresc să-mi exprim recunoștința pentru acest dar deosebit pe care Domnul mi l-a făcut în Anul Jubiliar al Milostivirii: consacrarea definitivă în slujirea lui Dumnezeu și a fraților pentru a face tuturor caritatea adevărului.

Am încredere că învățătorul divin își va ține promisiunea făcută fericitului Alberione: "Eu sunt lumina voastră și mă voi folosi de voi pentru a lumina; vă dau această misiune și vreau să o împliniți".

Mulțumesc tuturor persoanelor care mi-au fost alături și m-au susținut în drumul meu de discernământ pentru a face acest pas definitiv și continui să mă încredințez rugăciunilor lor pentru a fi perseverentă la chemarea lui Dumnezeu.

Sr. Paula Burcă, FSP

* * *

Fiicele Sfântului Paul (Surorile Pauline). Suntem o congregație misionară, prezentă în 51 de țări, ce are misiunea de a vesti Evanghelia folosind toate mijloacele de comunicare socială.

Fondatorul nostru, fericitul Giacomo Alberione, în noapte de 31 decembrie 1900, rămâne în adorație în fața preasfântului sacrament: "O lumină particulară a venit din Ostie: am înțeles mai bine îndemnul lui Isus: «Veniți la mine toți»... M-am simțit profund obligat să fac ceva pentru Domnul și pentru oamenii noului secol în care aveam să trăiesc". Dumnezeu l-a chemat la o misiune nouă în cadrul Bisericii: vestirea Evangheliei tuturor oamenilor folosind publicațiile și toate mijloacele de comunicare socială pe care progresul uman le va inventa de-a lungul timpului.

Alberione a intuit că femeia consacrată lui Dumnezeu poate deveni un apostol al Evangheliei. Acesta a fondat în 1915 Congregația Fiicele Sfântului Paul, contând pe colaborarea plină de credință a tinerei de 21 de ani, Teresa Merlo, mai târziu sora Tecla, care va deveni superioara congregației.

Răspunzând chemării lui Dumnezeu și fiind animate de spiritul Evangheliei, trăim în comunitate, într-un ambient simplu și familial, reunite de aceeași credință, vocație și idealuri: să trăim în Isus Cristos calea, adevărul și viața și să-l comunicăm lumii. Primim lumină și tărie pentru apostolatul nostru din cuvântul lui Dumnezeu, din sfânta Euharistie și din comuniunea fraternă.

Din anul 1994 ne desfășurăm misiunea în mijlocul poporului român prin intermediul Librăriei și redacției Pauline, prin difuzare, animații biblice, site-ul pauline.ro și alte forme de apostolat conform carismei noastre.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 iunie: București: Profesiunea perpetuă a sorei Paula Burcă în Congregația "Fiicele Sfântului Paul"


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat