Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Unitate din conciliaritate

În dumnezeiasca Liturghie de Rusalii patriarhul Bartolomeu reafirmă câteva principii-cheie ale ortodoxiei

De Hyacinthe Destivelle

În timpul concelebrării Dumnezeieștii Liturghii de Rusalii care - duminică, 19 iunie 2016, în catedrala din Heraklion - a inaugurat sfântul și marele conciliu al Bisericii Ortodoxe, patriarhul Bartolomeu a început un eveniment pe care, ca predecesorii săi, l-a voit cu toate forțele sale. Salutând la început nu numai pe cei nouă primați prezenți, ci și pe cei patru absenți, patriarhul a voit să-i confere imediat o dimensiune panortodoxă. Inspirându-se din misterul Rusaliilor, "manifestare istorică a instituirii Bisericii pe care Duhul preasfânt o reunește în întregime", această importantă omilie a dezvoltat trei teme legate de unitate: catolicitatea, conciliaritatea și mărturia.

"Dumnezeiasca euharistie confirmă realmente unitatea și catolicitatea Bisericii noastre ortodoxe", a început patriarhul, conform căruia catolicitatea nu trebuie înțeleasă mai ales în termeni de universalitate, ci ca diversitate în unitate, ca Biserică reunită din orice loc. De fapt, afirmă Bartolomeu, "noi suntem o Biserică, un trup, deși provenim din tradiții naționale, lingvistice și culturale diferite". Fiecare Biserică locală "posedă propria comoară și o oferă lui Cristos", de aceea "în sânul Bisericii nu există Biserică locală care să nu aibă importanța sa".

Chiar în interiorul acestei catolicități Biserica trebuie să realizeze și să manifeste unitatea sa. Nu e suficient a exprima această unitate "la nivel teoretic", ci este necesar și "să ne conformăm cu ea la nivel practic", unde, recunoaște patriarhul, "din păcate trebuie să admitem că suntem foarte întârziați". De aceea, insistă el, "dincolo de diversitățile noastre de vederi, noi ortodocșii trebuie să subliniem că singura cale a itinerarului nostru în lume este unitatea".

Această unitate în catolicitate provine din credință: "Unitatea noastră eclezială nu este o formă federativă oarecare, și nu derivă nici dintr-o adunare în jurul unei persoane. Provine din credința noastră comună și se realizează în ea, credință care coincide cu mântuirea și viața veșnică". Model și izvor prin excelență al acestei unități ecleziale este Treimea celebrată, în Orientul creștin, în ziua de Rusalii: "În același mod, prin analogie, fiind una, Biserica ortodoxă este revelată în lume de programele sale locale legate între ele pentru a forma un tot, o Biserică, un trup".

A doua temă amintită de arhiepiscopul de Constantinopol în omilie este legătura dintre unitate și conciliaritate. Este legată direct cu prima temă, deoarece catolicitatea Bisericii este adesea înțeleasă, în ortodoxie, drept conciliaritate (până acolo încât termenul grec katholik? în crezul slavon este tradus cu sobornyi, "conciliar"). Este conciliaritatea care permite unitatea, "în conciliu și prin conciliu", cum explică Bartolomeu. De fapt, "sfântul și marele conciliu al Bisericii ortodoxe este convocat pentru a confirma și a întări unitatea pleromului credincioșilor; pentru a proclama unicitatea Bisericii una, sfântă, catolică și apostolică". Desigur, drumul este greu: "Această cale cere o jertfă vie, multă trudă, și trebuie luptat dur pentru a nu se depărta de ea". Însă conciliul, "prin consultarea în Duhul Sfânt și într-un dialog constructiv și sincer", va contribui la stabilirea "unui climat de încredere și de înțelegere reciprocă".

În discursul rostit în ajun, în timpul recepției oferite de primarul de Heraklion, patriarhul a dezvoltat această temă în mod deosebit de interesant, făcând din conciliaritate un remediu la diviziunea din lume și din ecumenicitate un antidot la globalizare: "Unitatea ortodocșilor, exprimată de și prin conciliul nostru, respectuos față de diversitatea popoarelor, este propusă ca model pentru unificarea lumii noastre divizate. Ecumenicitatea Bisericii, care constituie o adevărată universalitate, este antidotul la globalizarea contemporană care poartă un nume fals".

A treia temă tratată de patriarhul Bartolomeu în omilia sa este legătura strânsă dintre unitate și mărturie. De fapt, subliniază el, "numai rămânând uniți și trăind ortodoxia noastră ca experiență de credință și de viață, vom fi în măsură să străbatem istoria dramatică a lumii contemporane și să mărturisim mântuirea în fața celor care sunt aproape și a celor care sunt departe".

Deja la 16 iunie, în timpul prânzului oferit în onoarea sa de ministrul grec al afacerilor externe, arhiepiscopul de Constantinopol a avut oportunitatea de a exprima speranța foarte mare pe care o pune în sfântul și marele conciliu, care va da "ortodoxiei posibilitatea de a se exprima cu un singur glas, aducând lumii noastre care se destramă un mesaj de credință adevărată, de speranță autentică și de conciliere pașnică". Pentru el, "ortodoxia reprezintă cu siguranță marea speranță a lumii în această conjunctură apocaliptică trăită la nivel mondial". Asta l-a făcut să-și însușească previziunea istoricului britanic Steven Runciman, conform căruia "secolul al XXI-lea va fi secolul ortodoxiei".

O unitate gândită și trăită ca o catolicitate, conciliaritate și mărturie: aceasta este perspectiva propusă de patriarhul ecumenic Bartolomeu la sfântul și marele conciliu al Bisericii ortodoxe care începe astăzi. Un conciliu în întregime sub semnul Duhului Sfânt, invocat de patriarh la sfârșit: "Pentru că Duhului Preasfânt îi aparțin mistagogia binefacerilor și a concelebrării de astăzi, precum și mărturia - în conciliu și prin conciliu - adusă lumii".

(După L'Osservatore Romano, 21 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat