Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Gadecki: "Îl așteptăm pe papa Francisc ca mesager al lui Cristos"

De Paweł Rytel-Adrianik

"Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și papa Francisc în perspectiva credinței configurează ADN-ul generat de Cristos". Aceasta afirmă mons. Stanislaw Gadecki, președinte al Conferinței Episcopale Poloneze, subliniind că polonezii îl așteaptă pe papa Francisc ca mesager al lui Cristos. Președintele episcopilor polonezi afirmă că Cracovia și toate diecezele poloneze așteaptă cu spirit de primire pe tinerii care vor veni din toată lumea pentru Ziua Mondială a Tineretului (ZMT).

Așteptăm cu toții ZMT-ul și vizita papei Francisc în țara noastră. Cum va fi primit Sfântul Părinte în Polonia?

Cred că va fi primit așa cum au fost primiți sfântul Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea. Îl așteptăm pe papa Francisc ca mesager al lui Cristos și succesor al sfântului Petru. Atât cei care cred cât și cei care nu au credință sunt impresionați de atitudinile, de cuvintele și de gesturile Sfântului Părinte. Îndeosebi de tot ceea ce el face pentru cei care au mai multă nevoie de milostivire: săraci, neputincioși și toți cei care se află în nevoie. Fiecare pontif este primit în Polonia cu respectul și docilitatea cu care creștinii se adresează succesorului lui Petru, trimis de Cristos pentru a conduce Biserica. Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și papa Francisc în perspectiva credinței configurează ADN-ul care provine de la Cristos. Vocile iresponsabile care caută contraste între diferitele opinii cu privire la pontifi nu au fundament. Fiecare pontif este diferit ca purtător al unei carisme diferite, dar fiecare a primit același Botez, aceeași hirotonire sacerdotală și consacrare episcopală și are aceeași misiune de a conduce în credință lumea creștină. De aceea le revine tuturor un mare respect, independent de ceea ce sunt și de unde provin.

Ce vă așteptați de la ZMT?

ZMT, în pofida faptului că încă n-a început, deja astăzi îi transformă pe tinerii polonezi. Pregătirea voluntarilor în fiecare dieceză comportă formarea de grupuri pastorale care se angajează să lucreze pentru alții. Tineri își maturizează și își formează caracterul lor privindu-i pe ceilalți cu simpatie. Întăresc virtuțile creștine. Toate acestea vor fi utile și după ZMT în interesul celor nevoiași, al întregii societăți, al Bisericii precum și al tinerilor înșiși.

Cum se pregătesc tinerii polonezi pentru eveniment?

Tinerii sunt deschiși spre Cristos și ca pregătire a ZMT-ului participă la cateheze și la rugăciunile comune. Tinerii din toată lumea după întâlnirea de la sfârșitul lui iulie din Polonia nu numai că vor cunoaște mai bine țara noastră și vor putea să dea mărturie despre aceasta, dar mai ales vor deveni ambasadori mai maturi ai lui Cristos și ai Bisericii, oferind mărturia lor și celor care ar vrea să vină în Polonia, însă din diferite motive nu au această posibilitate.

Cardinalul Stanislaw Dziwisz și toată Biserica poloneză, cu mare cordialitate invită pe toți tinerii la întâlnirea cu papa Francisc și "biserica" lui Ioan Paul al II-lea. Așteptăm cu spirit de primire pe tinerii din toată lumea nu numai la Cracovia, ci în toate diecezele poloneze. Însă mai ales îi mulțumim papei Francisc pentru misiunea sa și pentru că în Anul Milostivirii putem trăi împreună, în Polonia, jubileul tinerilor din toată lumea.

(După Zenit, 1 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat