Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Alep: De la copiii din Siria rugăciunea pentru pace

Rugăciunea specială pentru pace a copiilor creștini sirieni - catolici și ortodocși - estre "răspunsul cel mai bun și cel mai frumos" dat violenței războiului și fundamentalismelor. Am primit "cu bucurie" cuvintele papei Francisc și "ne rugăm numai pentru copiii noștri, ci pentru cei mai mici din toată lumea", pentru cei care trăiesc "o situație de război, suferință, pentru cel care este victimă a exploatării". Este ceea ce relatează la AsiaNews părintele Ibrahim Alsabagh, franciscan în vârstă de 44 de ani, guardian și paroh al parohiei latine din Alep, "capitala din nord" a Siriei, de multe săptămâni teatru al unor grele bombardamente. Și parohia sa participă astăzi, 1 iunie 2016, concomitent cu Ziua Internațională a Copilului, la "rugăciunea specială pentru pace" în țară.

Războiul din Siria, izbucnit în martie 2011 ca mișcare de protest împotriva președintelui Bashar al-Assad, a provocat în cinci ani 280.000 de morți (conform unor surse sunt 470.000) și milioane de refugiați. Printre victime, cel puțin 80.000 sunt civili și dintre aceștia aproape 14.000 sunt copii (cifre actualizate în martie). Astăzi cel puțin 250.000 de minori trăiesc în condiții de asediu brutal, în zone definite de activiști și ONG-uri "închisori în aer liber". Aproape două milioane și jumătate sub cinci ani sunt în pericol de malnutriție.

Pentru a sensibiliza comunitatea internațională cu privire la violențele care îi lovesc și pe cei mai mici, Bisericile catolice și ortodoxe din Siria au promovat o zi specială de rugăciune, relansată de Papa însuși la 29 mai în timpul rugăciunii mariane. Sute de copii s-au reunit astăzi la Damasc, Alep, Homs, Tartous și Marmarita pentru a cere harul păcii și un viitor de speranță.

În afară de rugăciune, parohia latină "Sfântul Francisc" celebrează în după-amiaza de astăzi o liturghie specială dedicată copiilor. "Biserica este împodobită cu baloane - povestește părintele Ibrahim - și vor fi părinții cu copiii lor". Vor fi "cel puțin 300, dar poate mult mai mulți", continuă preotul, care se reunesc pentru "a-și face auzit glasul împotriva războiului, a exploatării, a violențelor" în unire și comuniune "cu toți copiii din lume". Speranța noastră, adaugă el, este ca "să poată crește ca pruncul din Nazaret, în har și înțelepciune".

Pentru a alina suferințele și traumele războiului, parohia latină "Sfântul Francisc" din Alep a organizat un campus de vară care primește, în fiecare zi, sute de copii. "Vrem să-i scoatem din casele lor - povestește părintele Ibrahim - să facem în așa fel încât să poată învinge frica". Printre activitățile zilnice "o întâlnire de cateheză despre Isus, apoi teatrul cu reprezentări de milostivire trupească și sufletească luate din Evanghelie, jocuri, animație, cântări și dansuri pe fond religios și munci manuale, momente de rugăciune. Există și colțul bucătăriei - încheie preotul - unde pot să mănânce carne, să bea lapte și alte elemente care nu se găsesc în casele lor... Sunt copii care vor să răspundă cu viața la violența războiului" (DS).

(După agenția AsiaNews, 1 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat