Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mii de preoți și seminariști la Roma cu ocazia Jubileului Preoților

Joi, 2 iunie 2016, papa Francisc va predica reculegere pentru toți preoții. Cele trei meditații în bazilicile papale din Roma vor putea fi urmărite în toată lumea în transmisiune directă TV și în streaming pe situl www.im.va.

"După imaginea bunului păstor, preotul este om al milostivirii și al compasiunii, aproape de oamenii săi și slujitor al tuturor". Aceasta este expresia papei Francisc care va fi firul conducător la evenimentul jubiliar adresat preoților și seminariștilor programat de la 1 la 3 iunie 2016, a cărui mare noutate va fi aceea de a putea urmări meditațiile pe care papa Francisc le va împărtăși cu preoții și seminariștii, joi, 2 iunie 2016, nu numai pe principalele televiziuni catolice naționale și internaționale, ci și în streaming pe situl web oficial al Jubileului (www.im.va).

Între timp, la Roma sunt deja prezenți pentru acest Jubileu peste 6.000 de preoți și seminariști. Întâlnirea dedicată lor se deschide în această dimineață, miercuri, 1 iunie, cu pregătirea pentru pelerinajul la poarta sfântă de la "Sfântul Petru". Bisericile jubiliare ("San Salvatore in Lauro", "Santa Maria in Vallicella" și "San Giovanni dei Fiorentini") îi vor primi pe cei care vor vrea să stea pentru adorația euharistică și pentru a se apropia de sacramentul Reconcilierii. După pelerinaj, la ora 17.30, vor începe catehezele pe grupuri lingvistice în diferite biserici din Roma, urmate de sfânta Liturghie. Ca să țină cateheza pentru participanții de limba franceză, în biserica "San Luigi dei Francesi", va fi Mons. Vincent Dollmann, episcop auxiliar de Strasbourg. Pentru anglofoni, în bazilica "Sant'Andrea della Valle", va fi Mons. Robert Barron, episcop auxiliar de Los Angeles, în timp ce italienii îl vor găsi în biserica "Santa Maria in Vallicella" pe cardinalul Gianfranco Ravasi, președinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură. Pentru polonezi, în bazilica "S. Marco Evangelista al Campidoglio", va fi Mons. Grzegorz Rys, episcop auxiliar de Cracovia, iar pentru cei de limba portugheză, în biserica "Santa Monica", Mons. Paulo Cezar Costa, episcop auxiliar de Rio de Janeiro. Cardinalul José Luis Lacunza Maestrojuán, episcop de David (Panamá), va fi în bazilica "I XII Apostoli" pentru preoții și seminariștii de limba spaniolă, în timp ce cei de limbă germană îl vor găsi pe Mons. Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale, în biserica "San Salvatore in Lauro".

Ziua de joi, 2 iunie, va fi dedicată reculegerii predicate de Sfântul Părinte în cele trei bazilici papale "Santa Maria Maggiore", "San Giovanni in Laterano" și "San Paolo Fuori le Mura". Papa Francisc va susține pe rând în fiecare dintre ele, respectiv la 10.00, la 12.00 și la 16.00, ora de început a celei de-a treia și ultima meditații. Preoții și seminariști adunați în celelalte bazilici vor urmări reculegerea grație legăturii realizate de Centrul de Televiziune Vatican. Aceleași imagini vor fi difuzate și de principalele posturi de televiziune catolice. În Italia vor transmite în direct Tv2000 și Telepace. Printre numeroasele posturi externe, semnalăm transmisiunile directe pe RedeVida, Cançao Nova (Brazilia), Nueva Imagen, Canal 7 (Argentina), EWTN, BCTV (SUA), TVAlicante (CETELMON-Spania). De asemenea, se va putea urmări toată reculegerea și în transmisiune directă streaming pe situl web al Jubileului Milostivirii, la adresa www.im.va, cu posibilitatea de a alege între audio original în italiană, sau traducerea simultană în engleză, franceză, spaniolă, portugheză, germană și poloneză.

Pentru a încheia ziua de reculegere în manieră mai potrivită, imediat după a treia meditație a Sfântului Părinte vor începe concelebrările euharistice în aceleași bazilici și în câteva alte biserici din zona Bazilicii Ostiense, pentru a permite diferitelor grupuri lingvistice să celebreze Liturghia în propria limbă.

În sfârșit, vineri, 3 iunie, solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, concelebrarea euharistică în Piața "Sfântul Petru", la 9.30, va fi prezidată de papa Francisc, și va încheia marele eveniment jubiliar dedicat preoților chiar în a 160-a aniversare a instituirii acestei solemnități pentru Biserica Universală.

(Sala de Presă a Sfântului Scaun)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat