Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Faisalabad, de 20 de ani creștinii și musulmani se roagă unii lângă alții

De Shafique Khokhar

Musulmanii și creștinii se roagă unii lângă alții de peste 20 de ani și în această perioadă de timp nu s-a înregistrat nici măcar un episod de violență. Se întâmplă la Nazimabad, cartierul Faisalabad (Punjab), unde pe strada 14 o moschee și o biserică catolică împărtășesc zidul despărțitor. Locul de cult creștin a fost construit în 1970, în timp ce temelia moscheii a fost pusă în 1994. Locuitorii locali afirmă că la început cele două structuri era distante la cinci marla (circa 100 de metri), dar apoi locul de cult islamic s-a extins ajungând la peretele bisericii.

Qari Zubair, imamul, relatează că "ambele locuri de cult au fixat orarele lor de rugăciune în așa fel încât nimeni să nu aibă probleme. Noi n-am instalat difuzoarele pe acoperiș ca de obicei, ci le-am pus înăuntru, așa încât frații și surorile noștri creștini nu sunt deranjați în rugăciunea lor".

Părintele Basheer este parohul bisericii de 30 de ani: "În 1994, când frații noștri musulmani urmau să construiască moscheea lângă biserică și ne-au întrebat dacă avem obiecții, am acceptat decizia lor cu entuziasm. Am modificat orarele noastre de rugăciune așa încât ei să nu aibă probleme în timpul Namaz (rugăciunea de dimineață)". "Adevărata umanitate - continuă preotul - este a-l sluji pe om: înainte de a fi musulmani și creștini suntem cu toții oameni și asta ne apropie în a spune rugăciunile noastre împreună".

Muhammad Rafique, musulman în vârstă de 70 de ani, spune: "Dacă m-ar întreba cineva cum este posibil ca musulmanii și creștinii să se roage împreună, eu aș spune că tot meritul este la persoanele din oraș, din ambele comunități, care sunt deschise din inimă și vor să stea departe de orice tip de ciocnire și polemică. În fața celor două locuri de cult avem un parc, frecventat atât de creștini cât și de musulmani în prietenie".

Qari Zubair conclude spunând că Mohamed însuși a scris: "Unul este Dumnezeu și unul este strămoșul vostru (Adam). Un arab nu este mai bun decât un non-arab și un non-arab nu este mai bun decât un arab".

(După agenția AsiaNews, 20 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat