Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adio cardinalului Coppa. Papa Francisc: "Colaborator sârguincios și fidel a șase papi"

S-a stins la 16 mai 2016, la casa de îngrijire Villa Luisa din Roma, cardinalul Giovanni Coppa. Decesul a avut loc luni seara; cardinalul avea 90 de ani. Într-o telegramă de condoleanțe, papa exprimă "profundă emoție și sinceră admirație" pentru plecarea "unui stimat om al Bisericii care a trăit cu fidelitate lunga și rodnica sa preoție și episcopat în slujba evangheliei și a Sfântului Scaun". Îndeosebi papa amintește cu recunoștință "opera generoasă și competentă" a cardinalului ca "sârguincios colaborator a șase papi predecesori ai mei, care i-au încredințat funcții delicate și importante".

Piemontez din Alba, hirotonit preot în 1949, Coppa începe în 1952 serviciul său în Sfântul Scaun la Cancelaria Apostolică. Din 1958 este transferat la Secretariatul de Stat și după câțiva ani ia parte la Conciliul Vatican II în rolul său de expert latinist, care îl face să colaboreze la redactarea de documente.

Consacrat episcop de sfântul Ioan Paul al II-lea la 6 ianuarie 1980, după zece ani viitorul cardinal este trimis ca nunțiu apostolică în Cehoslovacia de atunci, apoi asumă funcția de reprezentant pontifical în Republica Cehă și în Slovacia în 1993, rămânând nunțiu apostolic la Praga până în 2001.

"Ca asesor al Secretariatului de Stat și delegat pentru reprezentanțele pontificale - amintește papa Francisc în telegramă - a mărturisit înțelepciune pastorală și atenție grijulie față de necesitățile celorlalți, mergând în întâmpinarea tuturor cu bunătate și blândețe". În munca sa de nunțiu la Praga, continuă el, "a dat mărturie despre o angajare deosebit de intensă și rodnică pentru binele spiritual al acelei națiuni".

Creat apoi cardinal de Benedict al XVI-lea, la 24 noiembrie 2007, Coppa petrece ultimi ani ai vieții sale în Vatican. În text, pontiful înalță "rugăciuni fervente pentru ca, prin mijlocirea Fecioarei Maria și a sfântului Ambroziu, al cărui studios eminent a fost, Domnul să-l primească pe regretatul cardinal în bucuria și în pacea veșnică".

Înmormântarea cardinalului Coppa va fi celebrată miercuri, 18 mai, la ora 15, în bazilica "Sfântul Petru" de cardinalul decan, Angelo Sodano. La sfârșitul celebrării, papa Francisc va prezida ritul Ultima Commendatio și Valedictio.

Cu decesul cardinalului, din ordinul diaconilor, colegiul cardinalilor este compus astăzi din 214 cardinali, dintre care 114 electori și 100 non-electori.

(După Zenit, 17 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat