Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Misiuni populare, hramul bisericii și pelerinaj cu ocazia Rusaliilor

Anul Milostivirii propus de papa Francisc este un prilej pentru fiecare credincios de a aprofunda milostivirea divină. Și la Barați, în perioada 12-15 mai 2016, la îndemnul ep. Petru Gherghel, au fost misiuni populare, care au culminat cu hramul bisericii "Coborârea Sfântului Duh", precedat de pelerinajul credincioșilor din împrejurimi, cu ocazia Rusaliilor, la bine cunoscuta statuie a Maicii Domnului. Predicator a fost pr. dr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, din Dieceza de Iași.

Misiunile populare au început în seara zilei de joi, cu o temă despre om, despre om în general, subliniindu-se mai ales faptul că acesta este creat de Dumnezeu, în ciuda atâtor alte teorii care vor să țină departe teoria creaționistă. Și dacă omul a fost creat din iubirea și milostivirea lui Dumnezeu, inevitabil că pentru el, iubirea devine cale, misiune și vocație. Suntem creați din iubire și pentru iubire, a sintetizat pr. Felician prima temă a misiunilor populare.

Au urmat apoi alte teme, la fel de interesante, urmărite de cei prezenți cu viu interes, dar și cu ușurință, datorită simplității prezentării lor. Am descoperit astfel că Dumnezeu a vrut familia încă de la începutul creației, că a voit-o ca semn de milostivire pentru tot ceea ce ține de viață și de perpetuarea acesteia pe pământ. Ne-am bucurat să auzim că Dumnezeu, atunci când ne-a creat, s-a încrezut în noi și continuă să o facă, în ciuda atâtor căderi de-ale noastre.

Remediul propus de același Dumnezeu în Fiul său, Isus Cristos și prin puterea Duhului Sfânt, are menirea de a revigora familia. Vorbim aici de iertare, pe care fiecare o experimentează la nivel personal în sacramentul confesionalului, dar pe care apoi trebuie să o transfere în relațiile sale interpersonale.

Vineri, cu jumătate de oră înaintea Liturghiei, doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, a ținut la rândul ei să ne amintească că iubirea slabă a omului, prin deschiderea lui față de harul lui Dumnezeu, devine puternică și că orice încercare de a o schimba, așa cum s-au aventurat unii de-a lungul timpului (Freud, iluminismul, romanticismul etc.), nu face decât să o întărească și mai mult și să o ducă la izvor, la Dumnezeu.

După Liturghia de vineri, pr. Felician a avut o întâlnire directă cu tinerii și adolescenții parohiei, în care a vorbit despre vocația tânărului, despre modalitatea în care trebuie să abordăm realitatea cotidiană, relațiile dintre tineri și viitoarea noastră chemare, care poate să fie la viața de familie, la preoție sau la viața consacrată.

Sâmbătă, începând cu ora 18.00, a avut loc deschiderea pelerinajului prin celebrarea Căii luminii la stațiunile pregătite deja din timp prin sat, după care, în fața altarului lateral bisericii, pelerinii prezenți s-au adresat Maicii Domnului cu rugăciunea rozariului.

A urmat Liturghia, prezidată de către pr. Gheorghe Cojocaru, paroh de Nicolae Bălcescu, alături de care au concelebrat un mare număr de preoți.

Cu această ocazie, la predică, părintele predicator a spus tranșant participanților: "Duhul Sfânt, iubirea dintre Tatăl și Fiul, trebuie să devină și liantul dintre oameni. Nu trebuie să ne rușinăm să ne iubim, nu trebuie să ne temem și mai ales, să nu ne zgârcim în a ne iubi, înțelegând iubirea ca cel mai profund respect pe care oamenii și-l datorează. Este ceea ce a început să lipsească societății de astăzi!

După Liturghie a avut loc o frumoasă procesiune prin sat cu statuia Maicii Domnului de la Barați. Pelerinii prezenți s-au unit cu Maria prin cânt, rugăciune și efortul de a merge pe jos pe ulițele satului.

Duminică, 15 mai, în sărbătoarea propriu-zisă a Rusaliilor, hramul comunității, pelerinajul a continuat. Părinții capucini au celebrat sfânta Liturghie la ora 8.00, după care, la ora 11.00 a urmat sfânta Liturghie solemnă de hram și de încheiere a misiunilor populare.

De data aceasta, celebrant principal a fost pr. Isidor Dâscă, decan și paroh de Bacău "Sfântul Nicolae". Părintele a amintit încă de la început să suntem în brațele milostivirii lui Dumnezeu, i-a invitat pe toți cei prezență să aibă curajul să treacă pe la izvorul milostivirii, care este confesionalul, iar pr. Felician, la predică a amintit din nou despre vocația nobilă pe care omul a primit-o de la Dumnezeu, de a fi "minunea creației". "Noi suntem cea mai mare minune, spunea părintele, nu trebuie să așteptăm alte minuni. Dumnezeu, creând-ne după chipul și asemănarea sa, a pus în noi tot ceea ce avem nevoie să descoperim pe el și să ne respectăm unii pe alții între noi".

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea și cu dobândirea indulgenței plenare, așa cum se obișnuiește cu ocazia misiunilor populare.

Comunitatea din Barați mulțumește lui Dumnezeu și tuturor celor implicați în aceste zile, pentru nenumăratele haruri primite.

Pr. Andrei Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-15 mai: Barați: Misiuni populare și pelerinaj cu ocazia Rusaliilor


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat