Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa l-a primit pe conducătorul Comunității Bektashi: "O întâlnire de la frate la frate"

"A fost o întâlnire minunată". Așa comentează conducătorul mondial al Comunității Bektashi, Baba Edmond Brahimaj, întâlnirea cu papa Francisc care a avut loc în Vatican la 11 mai 2016. Este vorba despre o confraternitate musulmană de derivație sufi, întemeiată în secolul al XIII-lea în Turcia și răspândită mai ales în Albania, unde, ca toate comunitățile religioase albaneze, a îndurat persecuții sub regimul comunist.

În diferite ocazii comunitatea a participat la evenimente promovate de Sfântul Scaun, precum câteva Zile de Rugăciune pentru Pace la Assisi și beatificarea Maicii Tereza de Calcutta în 2003. Deja l-au întâlnit pe papa Francisc în septembrie 2014 cu ocazia vizitei sale în Albania.

Intervievat cu privire la audiența cu papa de către Radio Vatican, Brahimaj explică: "A fost o întâlnire minunată. Papa, lăsând deoparte protocolul, s-a apropiat ca frate de frate, cu o mare cordialitate. A fost un mesaj de fraternitate; am reafirmat valoarea dialogului, a întâlnirii fraterne și a importanței pe care o au comunitățile religioase pentru societatea de astăzi".

Liderul religios se declară uimit de câteva cuvinte destăinuite lui de Sfântul Părinte: "Înainte de toate, amintirea sa de neșters a vizitei apostolice pe care a făcut-o în Albania și imaginile pe care, așa cum a relatat Sfântul Părinte, le păstrează în inimă și în minte: tineretul - un popor foarte tânăr - și forța acestui popor și a acestei țări. Apoi a amintit cimitirele, cu multele morminte ale persoanelor care și-au sacrificat viața, au fost persecutate și au oferit viața pentru credința în Domnul și pentru fraternitate".

În afară de asta, mai relatează Brahimaj, papa Francisc "a amintit munca desfășurată de Consiliul Comunităților Religioase din Albania care se întâlnește în mod obișnuit tocmai pentru a păstra conviețuirea pașnică și constructivă pentru țară. Și întâlnirea pe care el a avut-o cu toate comunitățile religioase din Albania, unde a văzut o voință fermă a întâlnirii, a dialogului fratern, sincer, deschis, pentru a transmite tuturor celor care cred calea iubirii, a întâlnirii și a păcii pe care Domnul ne-a lăsat-o, pentru că nu există alternative pentru calea păcii și a întâlnirii".

Vorbind despre comunitatea care conduce, Brahimaj explică faptul că Bektashi "este un curent al misticismului islamic, care transmite pacea, fraternitatea și credința în Domnul. Este o punte de legătură între Occident și Orient. Și calea pe care a străbătut-o și pe care o străbate Bektashismul este aceea a păcii și a fraternității, ca singura cale care conduce la Domnul, care îi face pe oameni să se întâlnească în fața lui Dumnezeu ca frați. Este întâlnire și primire a persoanelor dincolo de orice apartenență sau de viziune religioasă, etnică, de culoare sau orice altceva".

Bektashismul - adaugă el - "luptă pentru familie și o apără ca fundament al societății: familia, cea dintre bărbat și femeie, ca punct ferm pentru astăzi și pentru mâine. Bărbatul și femeia sunt egali, se bucură de aceeași demnitate și au aceeași valență în momentul rugăciunii în templu. Sunt primiți în aceeași manieră, fără discriminare și fără deosebiri. Motiv pentru care este o unitate, conform proiectului lui Dumnezeu. Bektashii nu le acoperă pe femei cu burka sau cu alte tipuri de acoperăminte, pentru că după ei omul este imagine a lui Dumnezeu și demnitatea omului nu trebuie să fie acoperită, ci manifestă, deci publică: imaginea lui Dumnezeu nu trebuie să fie acoperită. Apoi sunt și împotriva oricărei forme de violență și terorism de orice matrice".

Baba Edmond Brahimaj reafirmă apoi sprijinul dat papei Francisc, "o călăuză care poartă steagul păcii, al conviețuirii pașnice între religii, între popoare și națiuni". "Susținem cu putere acest parcurs al său și drumul întreprins în numele lui Dumnezeu și al fraternității dintre popoare", afirmă la postul de radio, "suntem la fel de mândri și orgolioși că o avem și pe Maica Tereza ca exemplu concret al modului în care se poate întrupa și trăi iubirea lui Dumnezeu în gesturile concrete față de aproapele".

(După Zenit, 11 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat