Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pastorația familiei și formarea tineretului, priorități pentru episcopii catolici din România

Învățământul catolic, pastorația familiilor, inițiativele comune ale Bisericii locale în Anul Sfânt al Milostivirii s-au aflat în centrul discuțiilor episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România, reuniți la Ciofliceni (Snagov) în perioada 9-11 mai 2016, în sesiune plenară de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER). Lucrările au fost găzduite de Episcopia Greco-Catolică "Sfântul Vasile cel Mare", din București, și s-au desfășurat la mănăstirea părinților carmelitani desculți, de la Ciofliceni (Snagov). La deschiderea lucrărilor a participat și Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

În plenul lucrărilor, pe lângă temele amintite, episcopii au discutat despre Olimpiada națională de religie catolică, subliniind, de asemenea, și necesitatea unei coordonări naționale a pastorației familiei. Referitor la apropiata Întâlnire Mondială a Tineretului, de la Cracovia (Polonia), din 25-31 iulie, episcopii și-au manifestat bucuria pentru participarea numeroasă a tinerilor catolici din România. Totodată, au discutat și despre organizarea pelerinajului comun al diecezelor și eparhiilor catolice din România la Roma, cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii.

De asemenea, episcopii au analizat incidența Codului Fiscal asupra administrației bunurilor Bisericii, trimițând în acest sens o scrisoare către ministrul secretar de stat al Secretariatului pentru Culte; au dat o declarație cu privire la alegerile locale din 5 iunie 2016, în care îi îndeamnă pe credincioșii catolici și pe toți oamenii de bună credință să-și exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot: "Creștinii trebuie să aibă un rol activ și esențial în păstrarea și promovarea valorilor creștine proprii poporului nostru, și conforme cu învățătura Sfintei Scripturi și a Bisericii. Fiecăruia în parte și tuturor nu ne este indiferent cine ne reprezintă politic valorile și aspirațiile sociale".

În după-amiaza zilei de marți, 10 mai, episcopii au fost primiți de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis. În seara aceleiași zile, episcopii au celebrat împreună sfânta și dumnezeiasca Liturghie în catedrala greco-catolică "Sfântul Vasile cel Mare", din București, iar apoi au fost primiți de nunțiul apostolic la sediul Nunțiaturii.

Conform statutului, președinția CER este preluată de Eminența Sa cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, iar episcopii membri l-au ales ca vicepreședinte pe arhiepiscopul mitropolit de București, ÎPS Ioan Robu, pentru un mandat de 3 ani. De asemenea, a fost ales un nou Consiliu permanent, format din card. Lucian Mureșan - președinte CER, ÎPS Ioan Robu - vicepreședinte CER, PS László Böcskei - episcop romano-catolic de Oradea, PS Vasile Bizău - episcop greco-catolic de Maramureș.

S-a stabilit ca următoarea sesiune ordinară a Conferinței Episcopilor Catolici din România să se desfășoare la Oradea, la sediul Episcopiei Romano-Catolice, în perioada 26-28 septembrie 2016.

Conferința Episcopilor din Română îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte papa Francisc.

Pr. Francisc Ungureanu,
secretar general

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 68 din 11 mai 2016, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor din România, instituție cu următoarele date de contact: str. Diligenței, 24, sector 3, 031555-București; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat