Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Imigrații, astfel Polonia îl "îngroapă" pe Ioan Paul al II-lea

De Andrea Tornielli

Episcopi și teologi iau cu mâini pline din documentele sale despre familie, dar există mult din magisteriul sfântului Ioan Paul al II-lea care astăzi apare căzut în uitare, înainte de toate în țara sa natală. Închiderea față de migranți și de refugiați manifestată de guvernul lui Beata Szydlo, admiratoare a creștinului ungur Viktor Orban și apartenentă la partidul lui Jaroslaw Kaczynski, demonstrează cât de mult moștenirea primului pontif care provine din Europa de Est a fost în grabă arhivată și uitată. De fapt, chiar papa Wojtyła, în cursul anilor a scris pagini importante referitoare la fenomenul migrațiilor și la cauzele sale.

Libertate de integrare

În mesajul pentru Ziua Mondială a Migrațiilor din 1985, Ioan Paul al II-lea scria: "În domeniul emigrației orice tentativă menită să accelereze sau să întârzie integrarea, sau oricum inserarea în special dacă este inspirată de o supremație naționalistă, politică și socială, nu poate decât să sufoce sau să prejudicieze acea dorită pluralitate de voci, care provine din dreptul la libertatea de integrare". Anul următor, papa Wojtyła afirma că "Biserica reafirmă cu insistență că, pentru un stat de drept, tutelarea familiilor, și îndeosebi pe cele ale migranților și refugiaților agravate de ulterioare dificultăți, constituie un proiect prioritar inderogabil". Proiect care trebuie realizat "evitând orice formă de discriminare în sfera muncii, a locuinței, a sănătății, a educației și culturii".

Lupta împotriva nedreptăților

În 1987, sfântul Ioan Paul al II-lea amintea că "Isus a voit să prelungească prezența sa printre noi în situația precară a celor nevoiași, între care el îi amintește în mod explicit pe migranți". Țările "bogate nu pot să se dezintereseze de problema migratoare și cu atât mai puțin să închidă granițele sau să înăsprească legile, cu atât mai mult dacă diferența dintre țările bogate și cele sărace, din care iau naștere migrațiile, devine tot mai mare". Lupta "laicului catolic împotriva nedreptăților și pentru promovarea omului trebuie să fie mai puternică decât a altora".

Migranți și refugiați ca familia din Nazaret

În 1988, papa Wojtyła insistă asupra faptului că sfânta familie din Nazaret a trăit experiența emigrației și a exilului, "constrânsă de amenințarea care plana asupra vieții lui Isus". Un aspect deosebit al migrațiilor "este constituit astăzi de milioanele de refugiați, cărora războaiele, calamitățile naturale, persecuțiile și discriminările de orice tip le-au luat casa, locul de muncă, familia și patria", scria pontiful polonez, invitând "pe toți să reflecteze și să se angajeze activ pentru înlăturarea cauzelor care sunt la originea dezrădăcinării atâtor milioane de persoane din țările lor de origine; fiecare, cât depinde de el, să exercite primirea creștină față de refugiați și față de migranți".

A-i primi pe necreștini

Anul următor, cel al căderii Zidului din Berlin, Ioan Paul al II-lea cerea ca emigrații care aparțin religiilor necreștine să găsească "mereu în creștini o mărturie clară a iubirii lui Dumnezeu în Cristos. Primirea, rezervată lor, trebuie să fie așa de cordială și dezinteresată încât să-i inducă pe acești oaspeți să reflecteze asupra religiei creștine și asupra motivațiilor acestei carități exemplare". Wojtyla afirma că "nu puține frontiere tind să se închidă; societățile de sosire sunt în mod rigid structurate și parcă stratificate, lăsând puțin spațiu de inserare noilor migranți și rezervându-le cele mai umile locuri de muncă, cele mai obositoare și mai puțin retribuite. În aceste condiții ei, și atunci când au rezolvat problema economică, rămân mereu săraci din punctul de vedere al primirii, al drepturilor, al siguranței, al posibilității avansării sociale și profesionale pentru ei și pentru copiii lor". O condiție pe care "în sensul său de dreptate și de solidaritate necesară, credinciosul o refuză și o combate".

Varietatea etnică și culturală aparține creației

În 1991, papa cerea să nu se uite că "varietatea culturală, etnică și lingvistică face parte din ordinea constitutivă a creației și care ca atare nu poate să fie eliminată". Și amintea că "fiecare persoană trebuie să fie recunoscută în demnitatea sa și respectată în identitatea sa culturală. Principiu care are o aplicare singulară și specifică în domeniul migrațiilor. Migrantul nu trebuie considerat pur și simplu ca instrument de producție, ci ca subiect înzestrat cu demnitate umană deplină".

Țări bogate, nu vă gândiți numai la bunăstarea voastră

După un an, citând știrile referitoare la "mișcările de popoare sărace spre țări bogate" și "dramele refugiaților respinși la granițe", Wojtyła afirma: "Cu propria grijă creștinii mărturisesc că acea comunitate, la care ajung migranții, este o comunitate care iubește și primește și pe cel străin cu atitudinea bucuroasă a celui care știe să recunoască în el fața lui Cristos". În afară de asta, pontiful, cu realism, afirmă că "odinioară se emigra pentru a-și crea perspective mai bune de viață: din multe țări astăzi se emigrează pur și simplu pentru a supraviețui. O astfel de situație tinde să erodeze și distincția dintre conceptul de refugiat și cel de migrant, ajungând să unească cele două categorii sub denumirea comună de necesitate". Afirmând că pentru țările dezvoltate "criteriul pentru a determina pragul suportabilității nu poate să fie numai acela al simplei apărări a propriei bunăstări, fără a ține cont de necesitățile celui care este dramatic constrâns să ceară ospitalitate. Astăzi migrațiile cresc pentru că se distanțează resursele economice, sociale și politice dintre țări bogate și țări sărace, și se restrânge grupul celor dintâi, în timp ce se lărgește grupul celorlalți".

A fi clandestin nu diminuează demnitatea și drepturile

În 1995, papa invita în mod "urgent" comunitățile creștine să primească familiile migranților, și anul următor preciza: "Condiția de iregularitate legală nu permite rabaturi cu privire la demnitatea migrantului, care este înzestrat cu drepturi inalienabile, care nu pot să fie încălcate nici ignorate". Și cerea și "să se vegheze împotriva apariției de forme de neo-rasism sau de comportament xenofob, care încearcă să facă din acești frați ai noștri niște țapi ispășitori ai eventualelor situații locale dificile". În 1997, în fața "problemelor complexe și care nu pot fi rezolvate ușor" legate de imigrație, reafirma că Biserica, "la rândul său, simte datoria să se apropie, ca bunul samaritean, de clandestin și de refugiat, icoană contemporană a călătorului tâlhărit, bătut și abandonat pe marginea drumului din Ierihon".

În migrant îl întâlnim pe Isus

În 1998, papa Wojtyła afirma că "primirea celuilalt nu este pentru credincios numai filantropie sau atenție naturală față de semenul propriu. Este mult mai mult, pentru că în fiecare ființă umană el știe să-l întâlnească pe Cristos, care așteaptă să fie iubit și slujit în frați, în special în cei mai săraci și nevoiași". După un an afirma că "Biserica este prin natura sa solidară cu lumea migranților, care cu varietatea lor de limbi, rase, culturi și obiceiuri, îi amintesc condiția sa de popor peregrin din orice parte a pământului spre patria definitivă. Această perspectivă îi ajută pe creștini să abandoneze orice logică naționalistă și să se sustragă de la schematismele ideologice înguste". De fapt, "catolicitatea nu se manifestă numai în comuniunea fraternă a celor botezați, ci se exprimă și în ospitalitatea asigurată străinului, oricare ar fi apartenența sa religioasă".

Nu închiderilor și xenofobiei

În anul Jubileului anului 2000, invitația la ospitalitate devenea "actuală și urgentă". "Cum vor putea cei botezați să pretindă să-l primească pe Cristos, dacă închid ușa pentru străinul care se prezintă la ei?". În 2003, explica Ioan Paul al II-lea că "solidaritatea nu este lucru spontan. Ea cere formare și îndepărtare de atitudini de închidere, care în multe societăți de astăzi au devenit mai subtile și răspândite. Pentru a face față acestui fenomen, Biserica posedă vaste resurse educative și formative la orice nivel. Deci mă adresez părinților și profesorilor, pentru ca să combată rasismul și xenofobia inspirând atitudini pozitive întemeiate pe Doctrina socială catolică".

Dreptul de a nu emigra

În sfârșit, în 2004 papa Wojtyła, în afară de dreptul de a emigra, vorbea despre dreptul de "a nu emigra, adică de a trăi în pace și demnitate în propria patrie. Grație unei atente administrații locale și naționale, unui comerț mai drept și unei cooperări internaționale solidare, fiecare țară trebuie să fie pusă în măsură să asigure propriilor locuitori, în afară de libertatea de exprimare și de mișcare, posibilitatea de a satisface necesitățile fundamentale cum sunt hrana, sănătatea, locul de muncă, locuința, educația, a cărei frustrare pune mulți oameni în condiția de a trebui să emigreze neapărat".

Nu fiți insensibili

Nimeni, era apelul pontifului, "să nu rămână insensibil în fața condițiilor în care se află cete de migranți!". Luări de poziție uitate astăzi chiar în patria lui Karol Wojtyła. Uneori uitate în mod interesat, de cei care și în Biserică ar vrea să propună cuvintele succesorului Francisc ca o noutate absolută.

(După Vatican Insider, 10 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat