Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire rodnică

În Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale

De Dario Edoardo Viganò

În anul sfânt extraordinar, papa Francisc trasează cu mesajul Comunicarea și milostivirea: o întâlnire rodnică o rută de care nu se poate face abstracție pentru lumea comunicației. Sistemul mass-media este chemat să nu excludă pe nimeni, să nu facă ghetouri, mai degrabă să se sintonizeze pe canalele juste pentru a primi și a lărgi orizonturile, pentru a construi punți și nu pentru a ridica ziduri ca apărare de alte persoane considerate o problemă și nu o resursă. "Atâția profesioniști, formatori de opinie, mijloace de comunicare și centre de putere sunt situate [...] în zone urbane izolate, fără contact direct cu problemele lor. [...] Această lipsă de contact fizic și de întâlnire [...] ajută la cauterizarea conștiinței și ignorarea unei părți a realității", se citește în Laudato si'.

Frecventatorii mass-media sunt invitați să folosească cuvinte și acțiuni care să-i ajute să fugă din cercul vicios al condamnării și al răzbunării, să rupă lanțurile care leagă indivizi și națiuni. De fapt, cuvântul creștinului își ia ca obiectiv comuniunea și ștergerea tonului peremptoriu al "excomunicării", invitând să asculte strigătul de ajutor care se înalță din omenire. În această privință Papa ne avertizează: "a ascult nu este niciodată ușor. Uneori e mai comod să ne prefacem că suntem surzi". Cu eficacitatea imaginilor, Pontiful ne invită să oprim procesul de devalorizare a cuvintelor, nominalismul tipic al culturii noastre, pentru că oamenii sunt sătui de cuvinte care nu se întrupează în această istorie minunată și zbuciumată.

Să ne angajăm să redăm cuvântului - în special cuvântului predicării - forța sa pregnantă, focul care-l face viu și dă căldură și gust uman vestirii Evangheliei. Probabil, avem nevoie să redescoperim o comunicare care să stimuleze creativitatea, să favorizeze înțelegerea și să îmbogățească conviețuirea dintre persoane și culturi diferite, convinși că nu tehnologia determină autenticitatea și neautenticitatea mesajelor, ci inima omului.

Așadar, angajarea tuturor ar trebui să fie îndreptată spre alegerea cu grijă a cuvintelor și gesturilor pentru a depăși divergențele, a trata rănile și a lega din nou raporturile sub semnul iertării, devenind ambasadori ai înțelegerii. A țese rețeaua unei "diplomații a milostivirii" înseamnă, pentru Papa, a nu considera niciodată pierdut nimic în relație, a nu rămâne închiși în râpele întunecate ale vechilor ostilități. Echivalează, în schimb, cu întreprinderea drumului milostivirii, cu recunoașterea propriilor responsabilități, cu cererea de iertare și arătarea compasiunii și față de cel care ne-a făcut rău.

O comunicare care continuă să discrimineze între "învingători" și "perdanți" slăbește demnitatea persoanelor și contribuie la crearea de spații de marginalizare, pe care se înalță orgoliul mândru al triumfului. În schimb să fie transparență a dorinței și a voinței de a îmblânzi chinurile vieții, o comunicare capabilă să ofere căldură celor care au simțit numai gerul judecății și al refuzului. "Limbajul aspru și războinic al dezbinării nu se potrivește pentru buzele Păstorului, nu are drept de cetățenie în inima sa și, deși pare pe moment să asigure o hegemonie aparentă, numai fascinația durabilă a bunătății și a iubirii rămâne cu adevărat convingătoare", a spus Francisc întâlnind la 23 septembrie 2015 pe episcopii americani.

Așadar, dacă are comunicarea o relevanță "politică", ea nu poate să fie sustrasă de la rolul de țesătoare de comuniune și constructoare de cetățenie. În această perspectivă, recunoașterea rețelei ca loc de "comunicare pe deplin umană" din partea Pontifului, ne deschide drumul spre "proximitate", și digitală. Suntem invitați să descoperim modalități încă neexplorate pentru a ne apropia de persoane, pentru a ne apleca asupra suferințelor lor. Cu cuvintele lui Francisc, "într-o lume divizată, fragmentată, polarizată, comunicarea cu milostivire înseamnă a contribui la buna, libera și solidara proximitate între fiii lui Dumnezeu și frați în umanitate", frecventatori tot mai asidui ai portalurilor, care ne cer o prezență hrănită de un supliment de suflet și de inimă.

(După L'Osservatore Romano, 8 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat