Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Instituire de lectori și acoliți

În capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a avut loc joi, 5 mai 2016, în solemnitatea "Înălțării Domnului", conferirea ministeriilor lectoratului și acolitatului, iar 42 de frați au reînnoit profesiunea religioasă pe timp de un an de zile în cadrul Ordinului Franciscan. Evenimentul a avut loc în cadrul Liturghiei solemne de la ora 10.30, prezidată de ministrul provincial Teofil Petrișor, care i-a avut alături în jurul altarului pe pr. Anton Mărăndescu, rectorul de formare, pe pr. Damian Ghe. Pătrașcu, rectorul institutului în ceea ce privește partea academică, și pe ceilalți părinți profesori și formatori. Au fost, de asemenea, prezenți, părinții, rudele și prieteni ai candidaților la lectorat și acolitat.

În cadrul omiliei, pr. provincial Teofil Petrișor a scos în evidență rolul special pe care îl vor avea de îndeplinit de acum înainte noii lectori și acoliți în cadrul Bisericii, dar și îndatoririle pe care le vor avea. Le-a adresat lectorilor invitația de a citi cuvântul lui Dumnezeu și de a-l pune în practică, iar acoliților misiunea de a-i ajuta pe păstori la frângerea pâinii și de a avea grijă de sfânta Euharistie, cea mai însemnată dintre tainele Bisericii. Un cuvânt de prețuire a fost adresat și fraților ce au înnoit profesiunea religioasă și le-a aminti că sunt chemați de să trăiască mai intens această reînnoire prin trăirea vieții de sărăcie, curăție și ascultare. Profesiunea religioasă să îi conducă la o mai deplină conformare cu Cristos.

După predică a urmat ritul propriu-zis al instituirii lectorilor și acoliților. După ce aceștia au îngenuncheat, părintele provincial și-a impus mâinilor asupra lor și l-a implorat pe Duhul Sfânt, care să le dea puterea exercitării acestor ministere. Apoi, rând pe rând, fiecare a venit și a îngenuncheat în fața provincialului, care le-a înmânat lectorilor Sfânta Scriptură, iar acoliților potirul, fiecare răspunzând: "Amin".

Au fost instituiți lectori: fr. Andrei Marius, fr. Cătălin Emanuel, fr. Cobzaru Adrian și fr. Vătămănelu Emanuel-Marian;

Cei care sunt instituiți lectori au misiunea: de a duce Evangheliarul (în lipsa diaconului) în timpul procesiunii de la începutul Liturghiei; de a citi lecturile și psalmul, dar nu și evanghelia; de a propune intențiile rugăciunii universale (când lipsește diaconul) etc.

Au fost instituiți acoliți: fr. Blaj Emanuel Petrică, fr. Cherecheș Mihai și fr. Pal Cristian-Petru;

Dintre îndatoririle ce revin acoliților amintim: să pregătească altarul și vasele sfinte; să poarte crucea în timpul procesiunii de la intrare; să așeze pe altar corporalul, purificatorul, potirul, pala și Liturghierul; să-l ajute pe preot la ofertoriu; să ajute, când este cazul, la distribuirea sfintei Împărtășanii; să-l ajute pe preot și pe diacon să ducă la credență vasele sfinte, să le purifice și să le pună în ordine etc.

La finalul celebrării, pr. provincial Teofil Petrișor a transmis un cuvânt de felicitare pentru pasul realizat și, în același timp, de încurajare de a-l urma pe Cristos pe urmele sfântului Francisc.

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 mai: Roman: Instituire de lectori și acoliți


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat