Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Nicio lacrimă nu va fi pierdută". Rugăciunea papei pentru relele din lume

De Salvatore Cernuzio

Creștinii persecutați, persoanele aflate în pericol iminent de moarte și cele care îndură torturi, abuzuri, sclavii sau supuse experimentelor medicale. Apoi victimele ale războiului, ale terorismului, ale violențelor; bolnavii, deținuții, cei deprimați și cei neliniștiți; familiile cărora le-a murit un copil, chiar înainte de naștere, sau au pierdut casa, patria sau locul de muncă. Aceia care plâng o rudă decedată sau unul din familie de care au fost constrânși să se despartă din cauza "nedreptăților umane".

Există tot răul din lume în rugăciunile pe care papa Francisc le înalță în această seară către Dumnezeu, cu ocazia privegherii "pentru a șterge lacrimile" programate la ora 18.00 în bazilica vaticană. Un moment de reflecție, în ziua în care Biserica celebrează solemnitatea Înălțării lui Isus, pentru a sta alături de cel care astăzi, din diferite motive, suferă. În suflet sau în trup, personal sau pentru cei dragi ai lor.

Francisc adună toate "lacrimile" acestor oameni în rugăciunea sa universală pasionată - publicată de Oficiul Celebrărilor Liturgice - care pare să facă ecou la rugăciunea mistuitoare scrisă deja pentru Via Crucis din Vinerea Sfântă la Colosseum.

În ea papa îi cere lui Dumnezeu să primească durerea creștinilor victime ale persecuțiilor "ca o jertfă pentru mântuirea lumii" și, apropiindu-se de cel care "a experimentat exilul și separarea din cauza urii umane", strigă: "Reunește familiile, reconciliază popoarele și trezește în toți propuneri de primire și de solidaritate".

Bolnavilor, marcați în fizic "de limită și de fragilitate", "chinuiți de suferință", Bergoglio le oferă consolare și se roagă ca Dumnezeu să-i susțină "pe calea crucii"; în timp ce pentru copiii și tinerii "neiubiți, abuzați și încălcați în demnitatea lor", îi cere Domnului să vindece "rănile lor" și să transforme "rănile în nouă bucurie de a trăi".

"Lacrimile celor nevinovați să obțină mângâierea ta dulce de Tată și căința sinceră a celor care generează scandal", afirmă pontiful. Și nu încetează să reafirme apelul pentru încetarea oricărui război: "Convertește inimile celor violenți și dăruiește întregii lumi darul păcii tale".

"Nicio lacrimă nu va fi pierdută în fața ochilor lui Dumnezeu", afirmă apoi episcopul de Roma, gândindu-se la cel care astăzi este victimă a "puterii răului", constrâns să îndure "nedreptăți umane" precum exploatarea, încarcerarea, torturile, noile forme de sclavie.

Papa invocă pentru ei "libertatea" fiilor lui Dumnezeu; aceeași pe care o cere și pentru cel care este victimă a dependențelor: "Eliberarea omului, pe care Domnul Isus a dobândit-o cu prețul sângelui său, să convingă inima lor și mintea lor ca să aleagă parcursuri de bine și să întărească voința lor în parcurgerea drumurilor de eliberare", subliniază pontiful. "Dă-ne să nu cădem din nou în sclavie și ridică din mizeria lor pe cei care sunt victime ale noilor închisori".

Un mesaj de speranță și pentru cel care suferă amărăciunea abandonării și a singurătății, a dezolării și a disperării, a descurajării și a angoasei: Isus - se roagă papa - "să-i facă să guste mângâierea că aparțin Bisericii" și ca ea "să fie tot mai autentic cenacol în care să experimenteze bucuria fraternității".

Emoționante cuvintele pentru cei care plâng datorită morții unei persoane dragi: "Domnul Isus, care a plâns pentru moartea prietenului Lazăr și mereu se înduioșează pentru durerea umană, să șteargă lacrimile lor și să reverse credința în înviere", dorește Francisc, asigurând că în Cristos "viața nu este luată, ci transformată și nicio legătură de iubire nu se frânge".

Rugăciunea Sfântului Părinte va fi precedată de câteva mărturii de viață și de suferință și de o reflecție a papei. Credincioșii prezenți la priveghere vor avea apoi posibilitatea de a venera relicvariul Sfintei Fecioare Maria a Lacrimilor din Siracusa, referitor la minunea care a avut loc între 29 august și 1 septembrie 1953. Adică atunci când dintr-un mic tablou de ghips care reprezintă Inima Neprihănită a Mariei, pusă deasupra patului matrimonial al soților Iannuso, o tânără pereche de soți sicilieni, au curs în mod miraculos lacrimi umane.

(După Zenit, 5 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat