Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Comunicațiilor Sociale. Ce s-a realizat în ultimul an în Dieceza de Iași?

Ziua Comunicațiilor Sociale (Ziua Presei în Dieceza de Iași) va fi duminică, 8 mai 2016. Mesajul Sfântului Părinte pentru acest an vorbește despre relația dintre comunicare și milostivire. Ziua de duminică este ocazie pentru a reevalua rolul presei, al televizorului și radioului în viața noastră. Contează mult ceea ce citim, ascultăm sau vedem. Este în același timp ocazie de a sprijini vestirea Cuvântului prin mijloacele moderne.

Pentru cei care sunt implicați în munca de răspândire a cuvântului prin aceste mijloace Ziua Comunicațiilor Sociale înseamnă analiză și mulțumire. Ce s-a realizat în ultimul an?

Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a 50-a), publicat în ajunul celebrării sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor (24 ianuarie), are titlul: Comunicare și milostivire: o întâlnire rodnică. Papa Francisc subliniază faptul că "întâlnirea dintre comunicare și milostivire este rodnică în măsura în care generează o proximitate care se îngrijește, întărește, vindecă, însoțește și face sărbătoare. Într-o lume divizată, fragmentată, polarizată, a comunica folosind milostivire înseamnă a contribui la proximitatea bună, liberă și solidară între fiii lui Dumnezeu și frați în umanitate".

Cu privire la presă, în anul 2016, revista Lumina creștinului este distribuită lunar la 12.891 de abonați; Isus, prietenul copiilor la 2.601 de abonați și De la răsărit până la apus la 3.562 de abonați. Peste 2.000 de reviste "Lumina creștinului" ajung în fiecare lună în închisori, spitale, cămine de bătrâni, orfelinate și la persoane izolate. La multe persoane au ajuns și Almanahul "Presa Bună" (875), Buletinul istoric (250), Calendarul de perete (56.473), Calendarul "Cinci pâini de orz" (8.152), Agenda liturgică (390). Sunt de amintit aici și celelalte publicații creștine din dieceză (peste 30, dintre care 10 aparțin parohiilor).

Dintre cărțile cele mai importante publicate în ultimul timp la Editura "Presa Bună" amintim: Comunitățile catolice din Moldova. Studiu de geografie istorică; Predici la Radio Iași, anul C (cu CD cu înregistrările predicilor); Noel Quesson, Cuvântul lui Dumnezeu pentru fiecare duminică, anul C. În perioada mai 2015 - mai 2016 la Editura "Presa Bună" au fost publicate 14 cărți, trei documente și un mesaj, care se adaugă materialelor apărute la celelalte două edituri din dieceză ("Sapientia" și "Serafica").

Misionarii Verbiți distribuie în parohii o foaie duminicală ce cuprinde lecturile duminicale și un scurt comentariu la acestea. De asemenea, Frații Școlilor Creștine transmit prin email mai multor preoți și credincioși comentarii la psalmi și evanghelie sau scheme pentru lectio divina.

Legat de activitatea din domeniul audio-video, cel mai mare eveniment îl constituie intrarea în funcție la 10 decembrie 2015 a antenei de la Rotunda care va fi sfințită duminică, 8 mai, chiar în Ziua Comunicațiilor Sociale. Această antenă face posibil ca Radio Maria să se audă și în zona Romanului pe frecvența AM 1.485 KH, adăugându-se frecvenței Radio Maria de la Bacău (89,6 FM, de la 17 octombrie 2014). S-a creat posibilitatea ca audierea programelor să se poată face și prin telefon, apelând numărul 031/5040405 (tarifarea este pe minute naționale), adăugându-se la celelalte care erau și până acum: prin cablu tv, pentru abonații RCS&RDS care au receptor digi (pe frecvența 12687 MHz), sau prin internet (prin accesarea secțiunii "Ascultă online" de pe coloana din stânga a sitului www.ercis.ro). Tot în ultimul an s-a deschis studioul de la Bacău centru, în care se realizează emisiuni, așa cum se procedează din studioul de la Iași (începând cu 21 noiembrie 2009). Sunt mai mulți preoți, călugări și laici care au fost solicitați să colaboreze la realizarea de emisiuni.

La 1 septembrie 2015, pr. Iosif Dorcu a fost numit responsabil Radio Maria pentru zona Moldova. Printre emisiunile realizate în studioul de la Iași se numără: "Sfântul zilei", "Evanghelia zilei", "Planeta creștină", "Gânduri spirituale". Începând cu 10 februarie 2016 Radio Maria transmite și Liturgia orelor ("Laudele" - 07.35 și "Vesperele" - 19.00), înregistrată în studioul din Iași. Alexandra Cojan coordonează emisiunile care se realizează în studioul din Bacău.

Continuă transmiterea live pe internet (de la 29 iulie 2012) a programelor liturgice din catedrala din Iași și din bisericile: Bacău "Sfinții Petru și Paul", Bacău "Fericitul Ieremia Valahul", Cacica, Câmpulung-Moldovenesc, Ciugheș, Gherăești, Nicolae Bălcescu, Poiana Micului "Sfântul Ioan Paul al II-lea", Răducăneni, Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Suceava, Solonețu Nou, Traian (NT), proiect la care s-au adăugat parohiile: Buruienești, Iași "Sfântul Anton", Pildești și Săbăoani "Sfântul Mihail". Accesând site-ul ercis.ro, meniul "Servicii", și mai departe pagina "Video", sau introducând în programul de navigare direct adresa www.ercis.ro/video, cei doritori vor putea descoperi pagina cu adresele și orele de transmisie a Liturghiilor. De la Roman, prin intermediul postului RomTV, se fac transmisii alternative din bisericile: "Sfânta Tereza" și "Isus, Bunul Păstor". La Săbăoani și Luizi-Călugăra, prin intermediul radioficării, ajung în casele credincioșilor Liturghii și programe creștine.

Din multe din aceste biserici se preia Liturghia de seară pentru a fi transmisă și la Radio Maria.

TVR Iași transmite la fiecare două săptămâni (de la 1 aprilie 2013; de la 31 martie 2012 era în ultima duminică din lună) emisiunea "Lumina creștinului". Aceasta se transmite duminica la ora 12.00. Printre edițiile realizate în ultimul an se numără și acelea cu privire la crez. Înregistrările emisiunilor pot fi urmărite pe internet, pe www.youtube.com/ercisro alegând playlist-ul TVR Iași, emisiunea "Lumina creștinului" (până la 18 aprilie erau 52 de emisiuni).

Continuă la Radio Iași (AM 1053 KHz și internet) transmiterea în direct a Liturghiilor din zilele de duminică și sărbători (începând cu 26 martie 2006, în intervalul 08.03-09.00). Tot la Radio Iași se transmite vinerea (21.03-22.00) și duminica (9.15-9.45) o altă emisiune religioasă: "Lumina credinței" în care există și contribuții ale Bisericii Catolice din Moldova.

Lansat la 25 iunie 2002, site-ul diecezei (www.ercis.ro), în afară de articole și informații, prezintă gândul zilei, lecturile de la Liturghie, meditații, 490 de predici rostite de 95 de autori la Liturghiile transmise duminica dimineața la Radio Iași. De asemenea, poate fi găsită o listă cu peste 80 de site-uri ale instituțiilor prezente în Moldova, precum și o listă a blogurilor cu referință la dieceză (aproape 20).

Site-ul www.ercis.ro are în medie 4.689 de vizitatori unici pe zi (cu 497 mai mulți decât anul trecut), din peste 100 de țări, cu un vârf de 28.279 de pagini vizitate în ziua de 1 septembrie 2015, respectiv 8.461 de vizitatori unici în ziua de 1 decembrie 2015. De asemenea, site-ul www.pastoratie.ro (lansat la 14 decembrie 2006) adună și pune în comun peste 6.100 de materiale utile pentru munca pastorală. Site-ul www.durcovici.ro (lansat la 24 ianuarie 2014) și pagina www.facebook.com/durcovici sunt dedicate memoriei și cunoașterii vieții episcopului martir Anton Durcovici, beatificat la 17 mai 2014.

Episcopia de Iași, începând cu 1 iunie 2011, are un cont pe facebook (facebook.com/ercis.ro), în care sunt prezente știri și gânduri creștine preluate de pe site-ul diecezei. Contul facebook are 8.483 de prieteni (la 11 aprilie 2016, cu 1.478 mai mulți decât anul trecut).

Canalul de pe youtube.com (www.youtube.com/ercisro) are 487.393 de vizualizări (la 11 aprilie 2016, cu 183.894 mai multe decât anul trecut), generate în special după introducerea înregistrărilor de la transmisiile video în direct din catedrală. Există și un canal pe twitter: www.twitter.com/ercisro.

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale ne atrage atenția și asupra altor activități: intervențiile de la radio și televiziune, articolele din publicațiile bisericești și laice, comunicatele de presă cu privire la marile evenimente, realizarea sau promovarea CD-urilor cu cântări sau predici, munca librăriilor creștine etc.

Ziua Comunicațiilor Sociale este și o ocazie de a mulțumi celor care citesc, se roagă, răspândesc și sprijină publicațiile și cărțile religioase. Într-un mod deosebit, le mulțumim acelora care duminică, 8 mai, vor contribui cu banii lor la colectele care se vor face în Dieceza de Iași pentru susținerea și răspândirea publicațiilor și cărților creștine.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Model de Rugăciune a credincioșilor pentru Ziua Comunicațiilor Sociale

Doamne, Fiul tău Isus a spus: "Nu te rog să-i scoți din lume, ci să-i păzești de rău. Ei nu sunt din lume, după cum nici eu nu sunt din lume". Ne răsună astăzi în inimă această rugăciune și această dorință a lui Isus. De aceea ne îndreptăm spre tine cerându-ți ajutorul și spunem:

R.: Doamne, fii lumină pentru pașii noștri!

- Fă ca Biserica să transmită mesajul evangheliei la oamenii de astăzi și prin mijloacele moderne. R.

- Ajută-ne să ne folosim toate energiile și cunoștințele pentru a răspândi cuvântul tău în lume. R.

- Pentru ca mijloacele de comunicare socială să răspândească cunoașterea adevărului și a binelui, pentru a favoriza stima, iubirea și ajutorul reciproc. R.

- Pentru ca lucrătorii mass-media să fie totdeauna căutători umili și slujitori ai adevărului. R.

- Învață-i pe creștini să utilizeze mijloacele de comunicare socială cu scopul de a te cunoaște mai mult pe tine. R.

- Internetul este un mijloc la care au acces mulți oameni. Trezește în ei acea sete care este potolită doar de cuvântul tău. R.

- Pentru ca în familii să se redescopere importanța rugăciunii făcute împreună, ca moment de unitate și de dialog profund între membrii ei. R.

Părinte sfânt, care ne-ai chemat să-l vestim pe Cristos în orice colț al pământului, fă să folosim în așa fel mijloacele de comunicare încât numele tău să fie cunoscut. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat