Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Funeraliile episcopului emerit Tempfli József

Luni, 30 mai 2016, în catedrala romano-catolică din Oradea (care în anul 1991 a primit titlul de basilica minor), au avut loc funeraliile celui de-al 81-lea ierarh al Episcopiei de Oradea, PS Tempfli József. A trecut la Domnul cu cinci zile înainte.

Sfânta Liturghie de înmormântare a început la ora 11.00 și a fost prezidată de PS Böcskei László, episcop de Oradea, fiind înconjurat la altar de alți 12 episcopi și arhiepiscopi, din România și Ungaria, împreună cu Monseniorul Miguel Maury Buendia, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova.

Din România ai fost prezenți: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București (care a ținut și prima parte a omiliei, în limba română), ÎPS Jakubinyi György, arhiepiscop de Alba Iulia (care a ținut a doua parte a omiliei, în limba maghiară), PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea, PS Alexandru Mesian, episcop al Eparhiei de Lugoj, PS Martin Roos, episcop de Timișoara, și PS Schönberger Jenő, episcop de Satu-Mare.

Din Ungaria au fost prezenți: PS Palánki Ferenc, episcop de Debrecen, ÎPS Bábel Balázs, arhiepiscop de Kalocsa-Kecskemét, PS Bosák Nándor, episcop emerit de Debrecen, ÎPS Ternyák Csaba, arhiepiscop de Eger, ÎPS Kocsis Fülöp, arhiepiscop și mitropolit de Hajdúdorog, și PS Szocska A. Ábel OSBM, administrator apostolic de Nyíregyháza.

Din partea altor Biserici au fost prezenți PS Sofronie Drincec, ierarhul ortodox al Episcopiei Oradiei și Bihorului, și Csûry István, din partea Bisericii Reformate.

Au mai fost prezenți: Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, și Hunor Kelemen, președinte al UDMR.

Deși întregul ceremonial s-a desfășurat în limba maghiară, episcopul Böcskei László a avut mai multe intervenții în limba română (un salut la început și mulțumiri la finalul Liturghiei), invocații la Rugăciunea credincioșilor, și o rubrică la Rugăciunea Euharistică.

După cântarea Requiem-ului solemn de către episcopii șui preoții prezenți, împreună cu corul mare al catedralei, sicriul, purtat de patru preoți, însoțit de episcopi, canonici și membrii familiei episcopului răposat, a fost coborât în cripta catedralei.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Fotografii de la acest eveniment sunt disponibile în albumul foto Tempfli József püspök temetése - 2016. május 30. din pagina de Facebook a Episcopiei de Oradea: www.facebook.com/Nagyvaradi.Egyhazmegye.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat