Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Cursuri de formare pentru lectori

Sâmbătă, 28 mai 2016, a avut loc la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian a treia ediție a cursurilor de formare pentru lectori. Au participat 35 de credincioși din Parohiile Săbăoani "Sfântul Mihail", Roman "Sfânta Tereza", Bacău "Fericitul Ieremia", Suceava și Traian disponibili pentru această slujire

Proclamarea lecturilor este momentul în care Dumnezeu stă de vorbă cu noi. Prin Cuvântul său, Dumnezeu dorește să-l descoperim, să ascultăm glasul său care să ajungă la inima noastră. Dar oare știm ce presupune "a da lui Dumnezeu glasul nostru"?

Răspunzând "prezent", mai mulți creștini ai Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău am participat în ziua de 28 iunie 2016, la un curs de formare pentru lectori, desfășurat la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț.

Însoțiți de părintele paroh, ne-am întâlnit cu credincioși din mai multe parohii: Roman, Suceava, Traian, Săbăoani, fiind întâmpinați de pr. Eduard Patrașcu, care ne-a însoțit de-a lungul întregii zile.

Cursul a început cu prezentarea unui "Ghid pentru proclamarea lecturilor în biserică" susținut de pr. Daniel Iacobuț, profesor de liturgică la Seminarul din Iași care, prin prelegerea sa, ne-a introdus în atmosfera cunoașterii exigențelor proclamării Cuvântului lui Dumnezeu și a pașilor necesari formării spirituale, biblice și liturgice a lectorilor, subliniind faptul că doar rugăciunea ne ajută să trăim într-un mod nou relația cu Dumnezeu, cu lumea și cu noi înșine.

Apoi, pr. Iulian Faraoanu, profesor de teologie biblică la Seminarul din Iași, în cursul cu tema "Cuvântul Domnului", a susținut în primul rând necesitatea conștientizării valorii Sfintei Scripturi și a prezentat o analiză a unui text biblic, plecând de la ideea că nimeni nu poate proclama Cuvântul fără o înțelegere a textului și a permite Cuvântului lui Dumnezeu să ajungă la toți.

Programul a continuat cu celebrarea sfintei Liturghii, fiind rezervat un timp pentru spovadă.

În partea a doua a cursului ne-am adunat în grupuri mici pentru a răspunde întrebărilor puse de relatori și astfel a pune în comun din experiența fiecărui participant.

În încheierea cursului, pr. Eduard Patrașcu, trăgând concluziile întregii zile, a subliniat necesitarea familiarizării cu Lecționarul și ne-a dat mai multe detalii necesare citirii lecturilor cu exemple concrete din experiența sa.

Mulțumim preoților organizatori pentru oportunitatea de a conștientiza răspunderea lectorilor în transmiterea mesajului Sfintei Scripturi și transpunerea lui în viața de zi cu zi pentru a fi exemple vii a ceea ce proclamăm.

Fam. Benchea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 mai: Traian: Cursuri de formare pentru lectori


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat