Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Misiuni populare în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

În biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, în perioada 26-29 mai 2016, părintele Felician Tiba a ținut misiuni populare cu ocazia Anului Jubiliar al Milostivirii.

În sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, au început aceste zile binecuvântate. Familiile trebuie să fie motiv de bucurie și izvor de viață pentru lumea întreagă.

Dacă la prima întâlnire cu Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", pr. Felician ne-a dus la originile existenței omului, la acel moment în care Creatorul a voit familia și a chemat-o să fie "prima instituție", "leagănul iubirii", apoi, de la Isus Cristos încoace, "Biserică domestică", de data aceasta, profitând și de tema Anului jubiliar, "milostivirea", ne-a făcut să înțelegem care este legătura dintre familie și milostivire.

Teme de genul: "A hrăni în familie"; "Fără apă familia nu poate trăi"; "Iubirea care mângâie în suferință"; "Nu știi, îți spun; știi, îți amintesc!"; "Și la bine și la greu până la moarte", au avut rolul de a sintetiza atât faptele de milostenie trupească, cât și pe cele de milostenie sufletească.

Așa am înțeles că pentru a oferi hrană, acesta trebuie mai întâi pregătită, însă cine pregătește hrana trebuie să facă un efort, efort care înseamnă a se dărui, a se pune total în ceea ce se face. "Nu trebuie să vă fie frică să-i învățați pe copiii dumneavoastră cum se pregătește mâncarea, spunea părintele predicator, pentru că acolo, pe lângă masa la care dau o mână de ajutor, ei vor învăța ce înseamnă să oferi și apoi să te oferi".

Cât privește "apa", fără de care familia nu poate trăi, pe lângă sensul real, părintele a insistat și pe sensul ei simbolic, acela de viață. Dumnezeu ne-a oferit nouă viața, pentru ca prin familia, să o oferim mai departe, viața nu neapărat în sens fizic, ci și în mod simbolic, să facem să fie viață în jurul nostru. În acest sens, s-a insistat mult pe evitarea momentelor "imature" dintre soți. Umorul, buna dispoziție, o încurajare, o mângâiere, acestea fac să fie viață în familie.

Pe de altă parte s-a insistat și pe paradoxul pe care îl trăiesc de multe ori soții-părinți, care se rușinează să trăiască între ei iubirea prin gesturi concrete, dar nu se rușinează de disensiuni, neînțelegeri, injurii, concretizate de multe ori prin violență fizică sau psihică, care duce de multe ori chiar și la divorț.

În sfârșit, s-a mai spus că, în ceea ce privește educația copiilor, părinții să nu se descurajeze, să insiste și iarăși să insiste, convinși fiind că într-o zi, acei copii, deveniți adulți, vor apela la depozitul educațional pe care l-au oferit părinții la timpul cuvenit.

Finalul misiunilor s-a axat pe necesitatea ca soții să învețe să-și stea alături și la bine și la greu, pentru că pentru asta Dumnezeu i-a chemat să fie împreună.

Îi mulțumim părintelui coordonator al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor și vrem ca membrii familiilor noastre să împărtășească o adevărată dragoste răbdătoare și milostivă, ale noastre case să fie oaze de fericire.

Pr. Felician Hârja

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-29 mai: Roman: Misiuni populare "Familia si milostivirea" în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat