Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Catolici și anglicani, Welby și Nichols împreună pe Facebook

De Giorgio Bernardelli

În era social network ecumenismul debarcă pe Facebook. Cu un eveniment care în Marea Britanie îi va avea protagoniști pe arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby - primat al anglicanilor - și pe cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop catolic de Westminster, Dieceza de Londra, împreună. Începând de la ora 14.20 de vineri, 27 mai 2016, liderii celor două comunități vor ține împreună în direct o sesiune de Questions and Answers pe pagina Facebook a Arhidiecezei de Canterbury, care deja i-a invitat pe proprii followers să trimită propriile întrebări în vederea evenimentului.

Ideea a pornit de la primatul anglican Welby care deja de câteva săptămâni utilizează cel mai popular dintre social network pentru a dialoga cu credincioșii; o meditație a sa în Miercurea Cenușii a avut un succes neașteptat, cu aproape un milion de vizualizări. Astfel după acea inițiativă au urmat și altele: săptămâna trecută, de exemplu, arhiepiscopul de Canterbury a ținut cu acest sistem o meditație despre un text din Evanghelia lui Ioan în care Isus îi cheamă pe discipoli. După ce l-a citit și l-a introdus pe scurt, Welby - însoțit de tânărul responsabil de la Lambeth Palace pentru noua evanghelizare, reverendul Chris Russell - a răspuns la câteva întrebări care proveneau de la cel care privea, trimise ca simple comentarii la postare. Douăzeci de minute direct pe Facebook la care au asistat mii de anglicani din toată lumea: din Australia în Nigeria, din Sud Sudan în Statele Unite. Încheiate de arhiepiscopul de Canterbury cu o invitație de a lua în mână Biblia și a face la fel în propriile case cu proprii prieteni.

O experiență inedită de comuniune în jurul Cuvântului lui Dumnezeu - așadar - realizată prin noile potențialități oferite de social network. Și pe care acum arhiepiscopul de Canterbury a decis s-o lărgească și la o dimensiune ecumenică, invitând la o nouă sesiune pe cardinalul Vincent Nichols. "Împreună vom vorbi despre rugăciune, despre unitatea creștinilor și despre modul de a împărtăși cu toți Vestea Bună a lui Isus Cristos în lumea de astăzi", a scris Welby în invitația la eveniment. Sunt deja numeroase întrebările venite din rețea pentru cei doi arhiepiscopi și multe ating chestiuni deschise de mult timp: când se va ajunge să poată primi Împărtășania, fiecare în celebrările celuilalt? Cum să se colaboreze în vestirea Evangheliei dincolo de diferențele doctrinale dintre cele două confesiuni? Ce anume putem face împreună în fața dramelor ca aceea a refugiaților sirieni?

Desigur nimeni nu se așteaptă ca o sesiune pe Facebook să fie suficientă pentru a depăși piedici și neîncrederi cu care trebuie să se confrunte drumul ecumenic de multe decenii. Însă o experiență ca aceasta merge desigur în direcția acelui ecumenism al poporului solicitat din mai multe părți în ultimii ani ca un drum important pentru a regăsi stimulentul anilor Conciliului Vatican II în drumul spre unitatea creștinilor.

(După Vatican Insider, 26 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat