Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Jubileu, în mod surprinzător papa în Piața "Sfântul Petru" îi spovedește pe adolescenți

De Mauro Pianta

Surpriză în Piața "Sfântul Petru". Papa s-a unit cu ceilalți preoți adunați pentru Jubileul adolescenților și a ascultat spovezile a 16 adolescenți și adolescente, între orele 11.30 și 12.45. "Spovezile - afirmă o notă a sălii de presă vaticane - aveau loc în mod simplu: preoții și penitenții erau așezați pe câte un scaun pus unul lângă altul de-a lungul coloanelor.

Papa Francisc, în reverendă albă și cu stolă violetă, pentru a administra sacramentul s-a așezat pe un scaun aproape de coloane. În total preoții mobilizați pentru "confesionalul" în aer liber în piața "Sfântul Petru" și în zonele adiacente, pentru Jubileul adolescenților, sunt 150. La eveniment sunt așteptați peste 70 de mii de adolescenți din Italia și din lume.

Totul are loc chiar în ziua onomastică a lui Jorge Bergoglio. În această dimineață devreme un tort enorm pentru a-l sărbători pe sfântul Gheorghe a sosit în bucătăria de la Casa "Sfânta Marta" pentru Pontif și pentru oaspeții săi. Alune biologice din Viterbo și arahide din Bronte: acestea sunt ingredientele la baza tortului acoperit cu o figură a sfântului Gheorghe, cavaler și martir din secolul al III-lea reprezentat de tradiția populară, și pe tortul papei, ca soldatul care înfruntă dragonul, simbol al credinței neclintite care triumfă asupra forței celui rău. Tortul a fost realizat și "cu conținut glicemic scăzut - afirmă cofetarii - pentru a respecta dieta pe care o urmează papa Francisc cu scrupulozitate".

Tot dimineața, Francisc a twitat: "Dragi adolescenți și adolescente, numele voastre sunt scrise în cer, în inima milostivă a Tatălui. Fiți curajoși, împotriva curentului!".

Întorcându-ne la ceea ce s-a întâmplat în Piața "Sfântul Petru", trebuie amintit că tema evenimentului jubiliar, rezervat adolescenților de la 13 la 16 ani (tinerii cu vârstă mai mare vor avea Jubileul lor la sfârșitul lui iulie la Cracovia cu Ziua Mondială a Tineretului) este "A crește milostivi precum Tatăl".

Astăzi ziua a început cu pelerinajul la Poarta Sfântă, cu parcursul tinerilor pelerini de la Castel Sant'Angelo de-a lungul Via della Conciliazione pentru a ajunge în Piața "Sfântul Petru". Coloanele lui Bernini s-au transformat într-un confesional în aer liber grație celor peste 150 de preoți - inclusiv papa Francisc - care se alternează neîntrerupt de la orele 9.30 la 17.30 pentru a face să se trăiască sacramentul Reconcilierii.

După amiază, la sfârșitul parcursului jubiliar în interiorul bazilicii care se va încheia cu mărturisirea de credință pe mormântul lui Petru, adolescenții vor merge la Stadionul Olimpic pentru o mare sărbătoare însoțită de muzică și de mărturii care va începe la ora 20.30. Seara este organizată de Serviciul Național pentru Pastorația Tineretului din CEI și va fi transmisă pe Tv2000 și de InBlu Radio. Va fi condusă de Simone Annichiarico cu participarea actriței Tosca d'Aquino: printre artiștii protagoniști Lorenzo Fragola, Francesca Michielin, Arisa, Giovanni Caccamo, Moreno, Deborah Iurato, Shari, Dear Jack, Fuoricontrollo și Andrea D'Alessio. Pe scenă și mărturii ca acelea ale regizorului Gianfranco Rosi, autor al Fuocoammare, și ale astronauților Luca Parmitano și Paolo Nespoli. Este prevăzută intervenția papei cu un video-mesaj.

Mâine, la 10.30, Liturghia prezidată de pontif în Piața "Sfântul Petru" va fi apogeul evenimentului jubiliar. Ziua va continua apoi cu vizita la "corturile Milostivirii" puse în șapte piețe în centrul istoric din Roma (Piazza San Silvestro, Piazza di Spagna, Piazza San Salvatore in Lauro, Piazza Santa Maria in Trastevere, Piazza di Santa Maria in Vallicella-Chiesa Nuova, Piazza Pia a Castel Sant'Angelo și zona de la Terrazza del Pincio) pentru a relata pelerinilor și romanilor mărturii ale faptelor de milostenie sufletească și trupească. Cea mai mare parte a adolescenților veniți la Roma sunt găzduiți în parohiile din oraș.

(După Vatican Insider, 23 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat