Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini de pe Valea Siretului la Poarta Sfântă din Iași

Decanatul de Valea Siretului a organizat un pelerinaj pentru a trece prin "Poarta Sfântă" deschisă în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași, sâmbătă, 23 aprilie 2016. Pelerinajul a culminat cu sfânta Liturghie de la ora 10.00, prezidată de PS Gherghel Petru, avându-i alături pe pr. Petru Blaj, decan de Siret, pr. Benone Lucaci, decan de Iași, și alți 12 preoți. La acest eveniment au participat peste 700 de credincioși din Butea, Fărcășeni, Izvoarele, Luncași, Mogoșești, Oțeleni, Pașcani și Șcheia.

Procesiunea a început la 8.30 din fața Palatului Culturii din Iași, îndreptându-se spre catedrală. La ora 9.00 PS Petru a celebrat actul penitențial, după care a ținut un cuvânt de învățătură prin care i-a îndemnat pe pelerini să îmbrățișeze milostivirea lui Dumnezeu, "lepădându-vă de păcate, pentru a intra cu vrednicie prin poarta sfântă". A urmat administrarea sacramentului Spovezii celor care au dorit și recitarea rozariului. La ora 10.00 a început Liturghia pontificală prezidată de PS Petru Gherghel.

În cadrul omiliei, pr. Benone Lucaci a subliniat faptul că "Isus este poarta și ne cheamă să intrăm cu toții prin ea. El este poarta prin care intrăm în casa milostivirii, iar această catedrală poate fi asemănată cu o casă a milostivirii. Dacă vă uitați la boltă, observați o mână, mâna lui Dumnezeu. Candelabrul are 24 de arcuri, iar asta înseamnă că Dumnezeu ne protejează, are milă de noi toți 24 de ore din 24" (...) Spre final, părintele decan i-a încurajat pe toți spunând că "orice casă trebuie să fie o casă a milostivirii în care Dumnezeu să își manifeste milostivirea. De aceea să mergem cu toții în casele noastre, încrezători în milostivirea Tatălui".

Înainte de a se recita rugăciunile pentru a dobândi indulgența plenară, PS Petru Gherghel i-a "felicitat din inimă pe părintele decan de Siret, părintele Blaj, pe toți preoții parohi și vicari, și toate persoanele consacrate din acest decanat. Vă felicit pe dumneavoastră, cei care ați venit și ați făcut acest efort. Dumnezeu să vă umple de milostivirea sa, Dumnezeu să vă încurajeze în munca pe care o faceți Dumnezeu să răsplătească pe toți cei care știu să se jertfească pentru alții".

După rugăciunile prescrise, PS Petru a împărțit tuturor binecuvântarea finală.

Andrei Gherghel

*

Înregistrarea video a Liturghiei:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 aprilie: Pelerini de pe Valea Siretului la Poarta Sfântă din Iași


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat