Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunitatea română din Paris în pelerinaj la tunica lui Cristos din Argenteuil

La 10 km de Paris, direcția nord-vestică, se află orașul Argenteuil, unde putem admira bazilica "Sfântul Denis", construită între 1862 și 1865, bazilică ce are o capelă laterală, unde fiecare pelerin poate venera sfânta tunică a lui Cristos.

De obicei, nu poate fi venerată în întregime, deoarece rulată fiind într-un material, și de mai multe ori împăturită, se află într-un relicvariu din bronz aurit care datează din anul 1827.

Tunica sfântă ajunge în acest oraș în anul 800, când împărăteasa Irina a Orientului i-o face cadou lui Carol cel Mare, noul împărat al Occidentului. Împăratul o dă spre păstrare în abația din orașul Argenteuil, abație unde se afla ca și călugăriță una din fiicele împăratului, Theodrada.

În ciuda vicisitudinilor istorice, care au marcat Franța, și bineînțeles, zona pariziană, sfânta tunică se regăsește în același loc unde a fost depusă în anul 800 (abația și biserica au dispărut). În totalitate este expusă pentru venerare cam o dată la 30 de ani. Ultima expunere a fost în anul 1984.

În mod excepțional sfânta tunică a fost expusă anul acesta între 25 martie și 10 aprilie din cauza unei duble aniversări: 150 de ani de la sfințirea și consacrarea bazilicii și 50 de ani de la înființarea Diecezei de Pontoise, dieceză de care aparține localitatea Argenteuil.

Profitând de această ocazie, mai multe parohii sau comunități, atât din zona metropolitană pariziană, cât și din afară, s-au mobilizat, organizând pelerinaje în scopul venerării sfintei tunici.

Comunitatea romano-catolică română din Paris, aflată sub protecția cerească a fericitului Vladimir Ghika, nu a organizat un pelerinaj independent, ci s-a alăturat grupului de pelerini reunit de către două parohii din Paris, Parohia "Sfântul Eugen" și Parohia "Sfânta Elisabeta a Ungariei" (de care credincioșii români sunt legați prin sfintele Liturghii săptămânale în română). Data aleasă nu a fost la întâmplare - duminică, 3 aprilie 2016 -, ci s-a voit a se da o semnificație simbolică legată și de anul care îl trăim - Anul Jubiliar al Milostivirii -, duminica aleasă fiind chiar Duminica Divinei Îndurări.

Programul a fost un program de după-masă, care a început cu o agapă într-o sală comunitară pusă la dispoziție de parohia locală, unde enoriașii celor trei comunități au putut să se cunoască între ei, după care o mică conferință despre tunica din Argenteuil și despre milostivire, iar în jurul orei 15,30 s-a pornit în procesiune spre bazilică pentru Vespere și sfânta Liturghie.

La ora 17, în bazilică a fost rugăciunea Vesperelor, cu un cor polifonic, iar la ora 18.30 a fost celebrată sfânta Liturghie în forma extraordinară (așa-numitul rit tridentin) de către Dom Jean Pateau, abate benedictin, venit din abația "Notre Dame de Fontgombault", abație aparținând congregației benedictine de la Solesmes (această abație își datorează renumele și lui Dom Prosper Guéranger, unul din marii liturgiști francezi din secolul XIX, care a restaurat ordinul benedictin și cântecul bisericesc gregorian în Franța).

Pe lângă faptul că a fost și o ocazie pentru românii catolici proveniți din Moldova și nordul Ardealului de a se reculege într-un moment de rugăciune în fața sfintei tunici, despre a cărei existență în Franța se știe prea puțin, dar și de a face cunoscută existența acestei comunități, cât și a se întâlni cu enoriași francezi, cu care, de fapt, împărtășesc aceeași credință, cât și aceeași devoțiune față de haina purtată de Domnul nostru Isus Cristos.

Pr. Nicolae Cibian

* * *

Fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe pagina de facebook https://www.facebook.com/misiunea.catolica a comunității romano-catolică română din Paris, în albumul foto "Expunerea sfintei tunici a Lui Isus - Argenteuil".


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat