Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preot irakian: Vocația mea, în drama războiului și a bolii

De Dario Salvi

O vocație la preoție care-și trage originea și este alimentată de "boli" și de "drama unei națiuni" martirizate de decenii de război și diviziuni confesionale; o istorie personală care se împletește cu viața propriei țări, de care este legat de un afect profund și în care "dacă va voi Dumnezeu" dorește să-și desfășoare propria misiune. Așa povestește părintele Gabriele Firas A. Kidher, preot irakian, la agenția AsiaNews alegerea de a-și consacra viața lui Cristos, o "dorință care a crescut în timp" pentru a dărui "viața mea oamenilor care suferă". "Fragilitatea umană, rănile în trup și în suflet - adaugă el - nu trebuie să ne facă să pierdem speranța, pentru că Isus este cu noi. Acest lucru este valabil și pentru poporul irakian, pentru creștinii din țara aceea".

Părintele Kidher (în fotografie, în ziua hirotonirii diaconale) are 39 de ani - s-a născut la Bagdad la 12 martie 1977 - și este membru al congregației Rogaționiștilor Inimii lui Isus. El este unul dintre diaconii cărora Papa Francisc le-a conferit hirotonirea sacerdotală duminică, 17 aprilie, în bazilica "Sfântul Petru".

Născut și crescut în Irak într-o familie cu profundă credință catolică (un unchi preot și două mătuși surori), el a trăit drama a trei războaie - împotriva Iranului, invadarea Kuweitului și căderea lui Saddam Hussein - și a experimentat personal ura confesională față de creștini. Mutându-se în Italia, el s-a format printre părinții rogaționiști de care a rămas fascinat după ce a întâlnit un preot din congregație: "Am rămas uimit de mărturia sa - povestește el - de invitația sa de a menține inima lui Cristos, compătimitoare și zeloasă, milostivă".

Primul eveniment care marchează viața sa are loc când încă este copil la Qaraqosh, orășel din câmpia Ninive, unde familia s-a mutat pentru a scăpa de violențele din capitală în războiul din anii '80 cu Iranul. "Un camion m-a lovit - povestește el - și am rămas în comă timp de 13 zile. Pentru medici trebuia să mor dar, la un moment dat, în întuneric am văzut un om îmbrăcat în alb, care mă lua de mână. După puțin timp m-am trezit și imediat m-am gândit că era Isus. Credeam că am fost inconștient puține minute, în realitate trecuseră mai multe zile".

Copil fiind nu este posibil să se perceapă nuanțele evenimentelor, continuă el, însă aceea a fost prima etapă a unui parcurs de creștere și formare.

După accident a trebuit să îndure mai multe operații, dar niciodată nu s-a descurajat și cu același spirit, câțiva ani mai târziu, înfruntă boala: "La universitate - amintește părintele Kidher, licențiat în biologie genetică la Mosul - o boală gravă a lovit măduva osoasă și a trebuit să rămân imobilizat, în pat, timp de șapte luni. În acea perioadă am făcut o recitire profundă a vieții mele. Am recitit Biblia pas cu pas, îndeosebi evenimentul lui Iob. Eram părtaș de suferința sa. Trăiam o luptă cu Domnul, care apoi s-a maturizat până la a mă imagina în Sfântul Petru". În dramă găsește forța pentru a se confrunta cu un părinte spiritual, care-l conduce la maturizare și la ideea de a se apropia de preoție "deși nu știa în care ordin călugăresc".

El se mută în Italia în 2004 unde trăiește o primă experiență la Assisi și "înrădăcinează credința". După aproape doi ani de discernământ, la 8 septembrie 2007 la Messina intră în ordinul rogaționiștilor. De asemenea, face studii de teologie la Universitatea Laterană, pe care le va încheia la sfârșitul acestei veri. El a alternat lecturi și cărți în Italia cu perioade - chiar lungi - de misiune în Irak. "M-au trimis - povestește el - timp de un an la Bartella și Qaraqosh, între 2012 și 2013 și chiar la Qaraqosh aveam să depun voturile perpetue, la 1 iulie 2014, însă sosirea Statului Islamic a stricat planurile".

Părintele Kidher a avut de-a face personal cu teroriștii: "În 2014 - amintește el - am scăpat de un atentat la Mosul, făcut de grupuri extremiste islamice". În al doilea oraș ca importanță din Irak el a făcut studiile universitare în primii ani din acest secol, dar "în ultimele timpuri, chiar înainte de cucerirea SI, era un alt oraș. Mi se părea că sunt în Afganistan, era deja de mult timp în mâna fundamentaliștilor".

Descriind raporturile cu musulmanii și cu religia islamică, părintele Gabriele Firas A Kidher relatează o anecdotă din timpurile universității: "Profesorul, musulman, ne cerea nouă studenților o opinie despre genetică pornind de la religia de apartenență. Musulmanii erau contrari. Când am intervenit am spus că dacă este ceva în favoarea ființei umane, îi îmbunătățește viața fără a-i atinge valorile, acesta este un bine. Ca biolog pot spune că în trecut se ucideau foarte multe vaci pentru a scoate insulina, în timp ce acum grație cercetării asta nu mai folosește. Totuși, ei nu voiau să mă asculte".

Problema de fond în raporturile cu islamul, explică el, constă în asta: lipsa de deschidere, "nu numai la nivel de gândire ci și de religie". Pentru aceasta, continuă el, este "necesară" o muncă "asupra generațiilor care vor veni, a le face să înțeleagă valoarea confruntării, a studiului, a deschiderii spre celălalt". "Și eu - continuă el - am avut rude ucise de fundamentaliști la Mosul pentru că erau creștini. L-au ucis pe vărul meu și pe tatăl său în 2007, în timpurile crizei dintre sunniți și șiiți în oraș. Creștinii erau o punte de pace, de unire, dar se uitau la noi cu suspiciune pentru că nu ne aliam".

Recent, părintele Kidher s-a întors în Irak și a vizitat lagărele de refugiați din Erbil și din Kurdistan. "O imagine m-a uimit - amintește el - și este aceea a unei mame care își ținea în brațe copilul în timp ce ea era împotmolită în nămol, după o noapte de ploaie. Încerca să-l încălzească cu propriul trup, în timp ce ea se menținea dreaptă în pofida dificultăților. Iată, aceasta este o mare mărturie... Eu sufăr, dar vreau să-l ocrotesc pe copilul meu".

În acest an jubiliar al milostivirii, preotul irakian vrea să încheie lansând un mic mesaj celor care doresc să cultive vocația și să-și dedice viața lui Cristos: "Milostivirea nu este un cuvânt sau un concept - conclude el - ci o dorință care trebuie pusă în practică în fiecare zi în mod concret. Și este posibil de făcut asta în multe moduri, ajutându-i pe săraci, pe migranți, pe cei marginalizați... ei sunt un mod viu și actual pentru a experimenta milostivirea. Persoanele de bunăvoință, care vor să-l urmeze pe Cristos, trebuie să știe să iubească îmbrățișând suferințe".

(După AsiaNews, 21 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat