Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Activități la Fundația "Sfântul Ioan Bosco" în perioada ianuarie - martie 2016

Salezienii lui Don Bosco (Fundația "Sfântul Ioan Bosco") din Bacău au realizat o prezentare a activităților din perioada ianuarie - martie 2016.

Ianuarie

16 ianuarie - Prima întâlnire din cadrul cursului de formare a animatorilor parohiali

Începutul unui nou an a însemnat și începutul unei noi activități în oratoriu: Curs de formare pentru animatori parohiali. Tot mai mult se simte nevoia ca tinerii implicați în diferite activități în parohii să fie formați. La această întâlnire (prima dintr-o serie de cinci întâlniri) au participat 45 de tineri din 11 parohii. Tema abordată a fost: Identitatea animatorului.

17 ianuarie - Turneu ping-pong tineri

Ca în fiecare an, tineri dornici să își arate abilitățile sportive sunt invitați să participe la un turneu de ping-pong. Fiind deja la a treia ediție putem spune că a crescut atât numărul participanților, dar și calitatea competiției. Totul într-un spirit de fair-play, în care am încercat să scoatem mai mult în evidență bucuria de a participa.

31 ianuarie - Sărbătoarea lui Don Bosco

Această zi este un motiv de sărbătoare deosebită pentru întreaga Familie Saleziană. Două au fost momentele speciale care au marcat această zi. Dimineața ne-am adunat cu toții in biserica "Fericitul Ieremia" unde, în cadrul sfintei Liturghii, am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul lui Don Bosco și am cerut harul de fi continuatori ai visului său. După-amiaza, în oratoriu, am continuat sărbătoarea într-un stil tipic salezian: scenete, jocuri, bansuri și... câte o felie de cozonac pentru toată lumea.

FEBRUARIE

2 februarie - Prima întâlnire cu părinții în cadrul Programului de Educație Parentală "Don Bosco"

Nu doar animatorii și voluntarii au nevoie de formare în munca educativă cu cei mici, dar și părinții.

A fi părinte este frumos, dar și provocator. În acest sens am început o serie de întâlniri care se ofere ocazia părinților de a afla cât mai multe lucruri despre ce înseamnă si cum trebuie să fii un bun părinte. Tema primei întâlniri: "Pedeapsa" - aspecte legate de pedeapsa și recompensa copilului

6 februarie - A doua întâlnire din cadrul cursului de formare a animatorilor parohiali

Tema întâlnirii a fost: "De ce? Motivația". Fragmentele din filmul "Don Bosco", precum și laboratoarele formative au ajutat pe cei 85 de tineri să conștientizeze care trebuie să fie adevărata motivație în misiunea de animator. Noutatea acestei întâlniri au fost laboratoarele manuale care au oferit animatorilor idei noi ce pot să îi ajute.

8-12 februarie - "Iarna împreună"

Orice vacanță este o ocazie bună de a ne întâlni și a petrece timpul liber altfel. Activitățile manuale, jocurile și bansurile au fost mijloacele prin care copiii și animatorii au relaționat, s-au cunoscut mai bine, au crescut împreună.

13 februarie - Reculegere ADS-ON

Postul Mare este un timp special în viața fiecărui creștin. Pentru a începe bine această perioadă animatorii grupului ADS-ON s-au retras timp de o zi la mănăstirea carmelitană de la Luncani. Cuvintele de învățătură ale pr. Iosif Dămătăr, momentele de liniște, discuțiile în perechi, rugăciunea personală și în grup au ajutat pe cei care au participat să își "hrănească" sufletul.

14 februarie - Turneu Ping - Pong copii

Nu doar tinerii sunt buni mânuitori ai paletei de ping-pong, ci și copiii. Și asta s-a văzut în cadrul turneului organizat pentru ei.

MARTIE

5 martie - Reculegere ADS copii

După animatori, a urmat rândul copiilor din ADS să aibă parte de o zi de reculegere. Primul moment formativ a scos în evidență valoarea oratoriului: loc în care copiii cresc din punct de vedere uman dar și spiritual. Al doilea moment formativ a subliniat comportamentul pe care trebuie să îl aibă un ADS-ist atunci când este în oratoriu.

5 martie - vizita la căminul de bătrâni al Asociației Caritas

Fiind începutul lunii martie copiii grupului ADS au vrut să aducă o rază de bucurie în inimile celor ce locuiesc în Căminul de bătrâni al Asociației Caritas. Un gest simplu dar care a însemnat mult pentru cei sunt vizitați foarte rar sau chiar niciodată.

10-18 martie - Program de formare "Drepturile și protecția copilului"

Ca în orice domeniu și cei care lucrează cu copiii au nevoie de o continuă formare. Programul formare "Drepturile și protecția copilului" s-a adresat atât educatorilor, cât și voluntarilor. Capacitatea de a comunica, cunoașterea drepturilor copiilor și cum îi putem ajuta în diferite situații dificile au fost câteva din temele abordate.

12 martie - A treia întâlnire de formare a animatorilor parohiali

După identitate și motivație, a fost rândul temei legate de pedagogie. "Sistemul preventiv" al lui Don Bosco a oferit participanților câteva principii de bază în animația și educația celor mici. Nu au lipsit laboratoarele manuale, momentele de socializare, sfânta Liturghie... toate momente ale unei zile de formare reușită.

13 martie - Serbare CDZ

Cântecele, poeziile, scenetele au fost modul simplu, dar plăcut prin care copiii Centrului de Zi au urat părinților o primăvara frumoasă, cu mult soare.

13 martie - A doua întâlnire cu părinții în cadrul Programului de Educație Parentală "Don Bosco"

Tema celei de-a doua întâlniri, "Adevăr și minciună la copii", a trezit interesul multor părinți care au participat într-un număr semnificativ.

21 martie - Întâlnire cu voluntarii Centrului de zi

Începutul de semestru a însemnat și începutul activității de voluntariat pentru un număr semnificativ de tineri. Această întâlnire a fost o bună ocazie pentru a-i cunoaște și pe ceilalți voluntari și în același de a-și însuși din elementele semnificative ce stau la baza modului nostru de a lucra și educa pe copii.

Alte evenimente

5-7 aprilie: 15:30- Curs de prim ajutor pentru voluntari

16 aprilie: 09:00 - Curs de formare pentru animatorii din parohii (a IV-a întâlnire); 15:00 - ADS Key-Boys&Noi; 20:00 - Tineri pentru tineri

17 aprilie: A treia întâlnire în cadrul programului de formare parentală "Don Bosco" (tema: Joc și reguli); 15:00 - Duminica împreună

18-21 aprilie: Curs de formare animator socio-educativ

*

Fundația "Sfântul Ioan Bosco"
Cartierul Nord, str. Tazlăului, nr. 9, 600372-Bacău
CONT LEI (IBAN): RO 11 RNCB 0026 0308 9482 0001
CONT EURO: RO 81 RNCB 0026 0308 9482 0002
Tel.: 0234/582330; fax: 0234/524217
E-mail: sdbbacau@gmail.com
www.donbosconord.blogspot.com
www.donboscobc.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Bacău: Activități la Fundația "Sfântul Ioan Bosco" în perioada ianuarie - martie 2016


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat