Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărutarea mâinii părintelui Ernest Simoni din partea papei

Cu o sărutare a mâinilor l-a primit papa Francisc în dimineața zilei de miercuri, 20 aprilie 2016, pe părintele Ernest Simoni, preotul albanez care a petrecut 28 de ani în închisoare: papa, emoționat, l-a îmbrățișat deja la 21 septembrie la Tirana, după ce a ascultat istoria persecuției sale. "Timp de 11.000 de zile părintele Ernest a fost supus la torturi și muncă silnică", povestește Mimmo Muolo, jurnalist de la "Avvenire" care a scris cartea Părintele Ernest Simoni. De la persecuție la întâlnirea cu Francisc. Chiar preotul i-a dăruit în această dimineață un exemplar în mâinile papei. Cu el era și sora Marisa, reprezentantă a Editurii Paoline care a publicat volumul.

"Persecuția mea - a spus părintele Simoni - a început în noaptea de Crăciun din anul 1963 când, din cauza simplului fapt de a fi preot, am fost arestat și pus în celula de izolare, torturat și condamnat la moarte". Colegului său de celulă i-au poruncit să înregistreze "previzibila mâine" a preotului împotriva regimului: însă părintele Ernest a avut numai cuvinte de iertare și de rugăciune pentru călăii săi. Și astfel pedeapsa a fost comutată în 25 de ani de muncă silnică, în minele și în canalele din Scutari. "În închisoare - a amintit preotul - am celebrat Liturghia pe de rost în latinește și am distribuit și Împărtășania".

La 5 septembrie 1990 a venit libertatea și părintele Ernest a reînceput activitatea sa pastorală pe care, destăinuiește el, în realitate n-a întrerupt-o niciodată, "ci numai a trăit-o într-un context special". Și primul său act a fost acela de a confirma iertarea călăilor săi: "Pentru ei - precizează el - invoc în mod constant milostivirea Tatălui". La întrebarea inevitabilă despre modul în care a putut rezista la o astfel de persecuție fără să se plece, părintele Ernest răspunde cu un zâmbet înainte de a revela secretul său: "Dar eu nu am făcut nimic extraordinar, mereu l-am rugat pe Isus, mereu am vorbit despre Isus".

(După Vatican Insider, 20 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat