Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

VIZITA SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC PE INSULA LESBOS (GRECIA)
(16 aprilie 2016)

Conferința de presă a Sfântului Părinte Francisc
în timpul zborului de întoarcere din Lesbos (Grecia)

Sâmbătă, 16 aprilie 2016

Părintele Lombardi

Așadar, îi adresăm bun-venit printre noi Sfântului Părinte, pentru o conversație după această scurtă călătorie dar extrem de intensă. Eu recitesc comunicatul pe care l-ați primit, în așa fel încât dacă vreunul n-a putut să-l audă sau să-l primească pe telefonul său, să aibă textul complet. Papa dorește ca să fie clar tot conținutul.

"Papa a voit să facă un gest de primire față de refugiați însoțind la Roma chiar cu avionul său trei familii de refugiați din Siria, în total 12 persoane, dintre care 6 minori. Este vorba despre persoane deja prezente în lagărele din Lesbos înainte de acordul dintre Uniunea Europeană și Turcia. Inițiativa Papei a fost realizată printr-o înțelegere a Secretariatului de Stat cu autoritățile competente grecești și italiene. Membrii familiilor sunt toți musulmani. Două familii vin din Damasc și una din Deir Azzor, care este în zona ocupată de Daesh. Casele lor au fost bombardate. De primirea și întreținerea familiilor se va ocupa Vaticanul. Ospitalitatea inițială va fi garantată de Comunitatea Sfântul Egidiu".

Acum să dăm cuvântul imediat colegilor noștri, cerând ca să pună întrebări înainte de toate despre călătorie, chiar dacă după aceea Papa, așa cum știm, este disponibil mereu cu noi. Ines San Martin de la "Crux" este prima.

Papa Francisc

Înainte de toate, vreau să vă mulțumesc pentru această zi de lucru care a fost pentru mine prea puternică, prea puternică... și pentru voi, cu siguranță. Vă rog, doamnă...

Ines San Martin, "Crux" - Întrebarea originală este în spaniolă și se face traducerea

Sfinte Părinte, sper să nu vă deranjez dar vă voi pune două întrebări despre două teme distincte. Prima este specifică referitor la călătorie. Această călătorie vine după acordul dintre Uniunea Europeană și Turcia în tentativa de a rezolva chestiunea refugiaților din Grecia. Vi se pare că acest plan poate să funcționeze, sau că este o chestiune politică pentru a încerca să se câștige timp și să se vadă ce se întâmplă? Și a doua întrebare, dacă pot. În această dimineață Dumneavoastră l-ați întâlnit pe candidatul prezidențial al Statelor Unite, Bernie Sanders, la "Sfânta Marta". Aș vrea să vă cer un comentariu despre această întâlnire și dacă acesta este modul dumneavoastră de a vă insera în politica nord-americană.

Papa Francisc

Nu, înainte de toate nu există nicio speculație politică, pentru că aceste acorduri dintre Turcia și Grecia eu nu le cunoșteam bine. Am văzut în ziare, însă acesta este un lucru pur uman [se referă la inițiativa de a primi un grup de refugiați]. Este un fapt umanitar. A fost o inspirație de acum o săptămână pe care chiar a avut-o un colaborator al meu și eu am acceptat imediat, imediat, pentru că am văzut că Duhul era cel care vorbea. Toate lucrurile au fost făcute în ordine: ei vin cu documentele, cele trei guverne - statul Vatican, guvernul italian și guvernul grec - totul, au inspectat totul, au văzut totul și au dat viza. Sunt primiți de Vatican: Vaticanul, cu colaborarea Comunității Sfântul Egidiu, va fi cel care le va căuta un loc de muncă, dacă există, sau întreținerea... Sunt găzduiți de Vatican și se adaugă la cele două familii siriene care sunt deja primite în cele două parohii vaticane. Al doilea. În această dimineață, când plecam, era acolo senatorul Sanders care a venit la întâlnirea Fundației Centesimus annus. El știa că eu plecam la ora aceea și a avut gentilețea de a mă saluta. L-am salutat, am dat mâna cu el, cu soția și cu un alt cuplu care era cu el, care erau găzduiți la "Sfânta Marta", pentru că toți membrii, cu excepția celor doi președinți participanți care cred că au fost găzduiți în ambasadele lor, toți erau găzduiți la "Sfânta Marta". Și când eu am coborât, el s-a prezentat, a salutat, o strângere de mână și nimic mai mult. Este educație, aceasta; se numește educație și nu amestec în politică. Și dacă vreunul crede că a da un salut este amestec în politică, îi recomand să-și găsească un psihiatru! (râde).

Părintele Lombardi

Așadar, a doua întrebare o adresează Franca Giansoldati care îl cunoaște bine pe Papa și Papa o cunoaște bine.

Papa Francisc

Dar dumneavoastră trebuie să vă pregătiți pentru Armenia... (râde)

Franca Giansoldati

Mulțumesc, Sanctitate. Dumneavoastră vorbiți mult despre "primire", dar probabil vorbiți prea puțin despre "integrare". Văzând ceea ce se întâmplă în Europa, în special sub acest aflux masiv de imigrați, vedem că există multe orașe care suferă de cartiere-ghetou... În toate acestea reiese clar că imitații musulmani sunt cei care se integrează cel mai greu cu valorile noastre, cu valorile occidentale. Voiam să vă întreb: oare n-ar fi mai util pentru integrare a privilegia venirea imigraților ne-musulmani? Și apoi, de ce dumneavoastră astăzi, cu acest gest foarte frumos, foarte nobil, ați privilegiat trei familii în întregime musulmane?

Papa Francisc

N-am făcut alegerea între creștini și musulmani. Aceste trei familii aveau actele în regulă, documentele în regulă și se putea face. De exemplu, erau două familii creștine în prima listă care nu aveau actele în regulă. Nu este un privilegiu. Toți cei doisprezece sunt fii ai lui Dumnezeu. "Privilegiul" este de a fi fii ai lui Dumnezeu: acest lucru este adevărat. Cu privire la integrare, este foarte inteligent ceea ce spuneți dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru că ați vorbit despre asta. Dumneavoastră ați spus un cuvânt care în cultura noastră actuală pare să fie uitat, după război... Astăzi există ghetouri. Și unii dintre teroriști au comis acte teroriste - unii - sunt fii și nepoți ai persoanelor născute în țară, în Europa. Și ce s-a întâmplat? N-a fost o politică de integrare și asta pentru mine este fundamental; până acolo încât dumneavoastră vedeți că în Exortația post-sinodală despre familie - chiar dacă asta este o altă problemă - una dintre cele trei dimensiuni pastorale pentru familiile aflate în dificultate este integrarea în viața Bisericii. Astăzi, Europa trebuie să reia această capacitate, pe care a avut-o mereu, de a integra. Pentru că în Europa au venit nomazii, normanzii și atâtea neamuri, și le-a integrat și a îmbogățit cultura sa. Cred că avem nevoie de o învățătură și de o educație la integrare. Mulțumesc.

Elena Pinardi - European Broadcasting Union

Sfinte Părinte, se vorbește despre întăriri la granițele diferitelor țări europene, despre controale, chiar despre desfășurarea de batalioane de-a lungul granițelor Europei. Este sfârșitul lui Schengen, este sfârșitul visului european?

Papa Francisc

Nu știu. Eu înțeleg guvernele, și popoarele, care au o anumită teamă. Asta o înțeleg și trebuie să avem o mare responsabilitate în primire. Unul dintre aspectele acestei responsabilități este acestea: cum ne putem integra acești oameni și noi. Eu am spus mereu că a face ziduri nu este o soluție: am văzut căzând un zid, în secolul trecut. Nu rezolvă nimic. Trebuie să facem punți. Dar punțile se fac inteligent, se fac cu dialogul, cu integrarea. Și pentru aceasta eu înțeleg o anumită teamă. Însă a închide granițele nu rezolvă nimic, pentru că acea închidere cu trecerea timpului face rău propriului popor. Europa trebuie să facă urgent politici de primire și integrare, de creștere, de muncă, de reformă a economiei... Toate aceste lucruri sunt punțile care ne vor duce să nu facem ziduri. Frica are toată înțelegerea mea; dar după ceea ce am văzut - și schimb tema, dar vreau s-o spun astăzi - și ceea ce voi înșivă ați văzut, în acel lagăr de refugiați... era de plâns! Copiii... Am luat cu mine, pentru a vă arăta: copiii mi-au dăruit atâtea desene [Papa arată diferite desene unul după altul și le comentează]. Unu: ce vor copiii? Pace, pentru că suferă. Acolo au cursuri de educație, în lagăr... Dar ce au văzut copiii aceia! Priviți asta: au văzut și un copil înecându-se. Acest lucru copiii îl au în inimă! Într-adevăr, astăzi era de plâns. Era de plâns. Aceeași temă a făcut-o acest copil din Afganistan: se vede că barca ce vine din Afganistan se întoarce în Grecia. Acești copii au în memorie acest lucru! Și va fi nevoie de timp pentru a-l elabora. Priviți acesta: soarele care vede și plânge. Dar dacă soarele este capabil să plângă, și noi: o lacrimă ne va face bine.

Fanny Carrier, Agence France Presse

Bună ziua. De ce dumneavoastră nu faceți diferența între cei care fug de război și cei care fug de foamete? Europa poate primi toată mizeria lumii?

Papa Francisc

Este adevărat. Am spus astăzi în discurs: "unii care fug de războaie, alții care fug de foamete". Ambele sunt efect al exploatării, și al pământului. Îmi spunea un conducător de guvern din Africa, în urmă cu o lună, mai mult sau mai puțin, că prima decizie a guvernului său era să reîmpădurească, pentru că pământul devenise mort datorită exploatării despăduririi. Trebuie să se facă fapte bune cu ambele. Dar cineva fuge datorită foametei și alții datorită războiului. Eu i-aș invita pe traficanții de arme - pentru că armele, până la un anumit punct, există acorduri, se fabrică, dar traficanții, cei care vând pentru a face războaie în diferite locuri, de exemplu în Siria: cel care dă arme diferitelor grupuri - eu i-aș invita pe acești traficanți să petreacă o zi în acel lagăr. Cred că pentru ei va fi salutar!

Néstor Pongutá, W Radio Colombia - Întrebare în spaniolă, se face traducerea

Sanctitate, bună seara. În această dimineață dumneavoastră ați spus ceva foarte special, care ne-a atras mult atenția: că aceasta era o călătorie tristă, și ați demonstrat asta prin cuvintele dumneavoastră că erați foarte înduioșat... Însă ceva trebuie să fie schimbat și în inima dumneavoastră știind că sunt aceste douăsprezece persoane și că prin acest mic gest ați dat o lecție celor care uneori își întorc capul în fața atâtor dureri, a acestui al treilea război mondial pe bucăți pe care dumneavoastră l-ați denunțat.

Papa Francisc

Voi plagia! Răspund cu o frază care nu este a mea. Despre același lucru au întrebat-o pe Maica Tereza: "Dar dumneavoastră, atâta efort, atâta muncă, numai pentru a ajuta oamenii ca să moară... Ceea ce dumneavoastră faceți nu folosește! Este atât de mare marea!". Și ea a răspuns: "Este o picătură de apă în mare! Dar după această picătură marea nu va mai fi aceeași!". Răspund așa. Este un mic gest. Dar acele gesturi mici pe care trebuie să le facem toți, bărbații și femeile, pentru a întinde mâna spre cel care are nevoie.

Joshua Mc Elwee, National Catholic Reporter

Mulțumesc, Sfinte Părinte. Am venit într-o țară de migrațiune, dar și de politică economică de austeritate. Aș vrea să vă întreb dacă dumneavoastră aveți o gândire despre economia de austeritate.

Papa Francisc

Cuvântul austeritate are o semnificație diferită în funcție de punctul de vedere din care îl iei: economic înseamnă un capitol dintr-un program; politic înseamnă altceva; spiritual și creștin iarăși altceva. Când eu vorbesc despre austeritate, vorbesc despre austeritate în confruntare cu risipa. Am auzit spunându-se la FAO - cred că era într-o reuniune de la FAO - că s-ar putea sătura toată foamea în lume cu risipa mâncării. Și noi, acasă, câtă risipă, câtă risipă facem fără să vrem! Aceasta este cultura rebutului, a risipei. Eu vorbesc despre austeritate în acel sens, în sensul creștin. Să ne oprim aici și să trăim un pic auster.

Francisco Romero, Rome Reports

Sanctitate, aș vrea să vă spun simplu că dumneavoastră ați spus că această criză a refugiaților este cea mai rea criză de după al doilea război mondial. Eu aș vrea să vă întreb: ce părere aveți despre criza imigraților care ajung în America, în Statele Unite, din Mexic, din America Latină?

Papa Francisc

Este același lucru! Este același lucru, pentru că ajung acolo fugind mai degrabă de foamete. Este aceeași problemă. La Ciudad Juárez am celebrat Liturghia la 100 de metri, poate mai puțin, de gardul de sârmă. De cealaltă parte erau circa cincizeci de episcopi din Statele Unite și un stadion cu 50 de mii de persoane care urmăreau Liturghia pe ecran; în partea asta, în Mexic era acel câmp plin de oameni... Dar este același lucru! Ajung în Mexic din America Centrală. Dumneavoastră vă amintiți, în urmă cu două luni, un conflict cu Nicaragua pentru că nu voia ca să tranziteze refugiații: a fost rezolvat. Îi duceau cu avionul în cealaltă țară, fără a trece prin Nicaragua. Este o problemă mondială! Eu am vorbit despre asta acolo Episcopilor mexicani; am cerut să aibă grijă de refugiați.

Francis Rocca, Wall Street Journal

Mulțumesc, Sfinte Părinte! Văd că întrebările despre imigrație pe care le gândisem au fost deja adresate și dumneavoastră ați răspuns foarte bine. Deci, dacă îmi permiteți, aș vrea să vă adresez o întrebare despre un alt eveniment din ultimele zile, care a fost Exortația apostolică a dumneavoastră. Așa cum știți bine, a fost multă discuție despre unul dintre multele puncte - știu că ne-am concentrat mulți asupra lui - după publicare: unii susțin că nimic nu s-a schimbat față de disciplina care guvernează accesul la sacramente pentru cei divorțați și recăsătoriți și că legea și practica pastorală și desigur doctrina rămân așa; alții, în schimb, susțin că s-au schimbat multe și că există atâtea noi deschideri și posibilități. Întrebarea este pentru o persoană, un catolic care vrea să știe: există noi posibilități concrete, care nu existau înainte de publicarea Exortației sau nu?

Papa Francisc

Eu aș putea spune "da", și gata. Dar ar fi un răspuns prea mic. Vă recomand vouă tuturor să citiți prezentarea pe care a făcut-o cardinalul Schönborn, care este un mare teolog. El este membru al Congregației pentru Doctrina Credinței și cunoaște bine învățătura Bisericii. În acea prezentare întrebarea dumneavoastră va avea răspunsul. Mulțumesc!

Guénois, Le Figaro

Aveam aceeași întrebare, dar este o întrebare complementară, pentru că nu s-a înțeles de ce dumneavoastră ați scris această vestită notă în Amoris laetitia despre problemele celor divorțați și recăsătoriți - nota 351. De ce un lucru așa de important într-o notă mică? Dumneavoastră ați prevăzut opoziții sau ați voit să spuneți că acest punct nu este așa de important?

Papa Francisc

Ascultați, unul dintre ultimii Papi, vorbind despre Conciliu, a spus că erau două Concilii: Conciliul al II-lea din Vatican, care se făcea în bazilica "Sfântul Petru", și celălalt "Conciliul mass-mediei". Când eu am convocat primul Sinod, marea preocupare a majorității mass-mediei era: vor putea primi împărtășania divorțații recăsătoriți? Și de vreme ce eu nu sunt sfânt, asta m-a deranjat un pic și chiar m-a întristat un pic. Pentru că eu cred: dar acel mijloc care spune asta, asta, asta, nu-și dă seama că aceea nu este problema importantă? Nu-și dă seama că scăderea natalității în Europa ne face să plângem? Nu-și dă seama că lipsa locurilor de muncă și că posibilitățile de muncă fac în așa fel încât tata și mama să-și ia două locuri de muncă și copiii să crească singuri și să nu învețe să crească în dialog cu tata și mama? Acestea sunt marile probleme! Eu nu-mi amintesc de nota aceea, dar cu siguranță dacă un lucru de acest gen este în notă este pentru că a fost spus în Evangelii gaudium. Sigur! Trebuie să fie un citat din Evangelii gaudium. Nu-mi amintesc numărul, dar este sigur.

Părintele Lombardi

Mulțumim, Sanctitate, ne-ați făcut o conversație amplă despre teme din această călătorie și acum v-ați lărgit și cu privire la Exortație. Vă urăm călătorie plăcută și o bună continuare a muncii dumneavoastră.

Papa Francisc

Mulțumesc pentru compania voastră. Într-adevăr mă simt liniștit cu voi. Multe mulțumiri! Mulțumesc de companie.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat