Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja "Sfântul Francisc": Prima Împărtășanie

Duminica Bunului Păstor, a patra din Timpul Pascal (17 aprilie 2016), a reprezentat pentru 19 copii din Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja o zi cu totul specială pentru că l-au primit pentru prima dată pe Isus sub chipul pâinii și a vinului în cadrul sfintei Liturghii celebrate de părintele paroh Iosif Demeterc.

Ziua Primei Sfinte Împărtășanii este unică în viața oricărui copil. El vine la biserică plin de emoții, însoțit de părinți, rude și prieteni, îmbrăcat festiv, fiind pentru o zi în centrul atenției tuturor. Pentru prima oară în viața lor, copiii îl primesc în sufletul lor pe Isus, într-o zi subliniată cu multă grijă în jurnalul copilăriei lor. Un astfel de moment a fost trăit de comunitatea "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja, și în special de cei 19 copii. Pentru adulți momentul a fost ca o călătorie printre amintiri, iar pentru copii a devenit un adevărat punct de reper în viață. Nu numai copiii au fost în centrul atenției, ci și biserica, intrată, din această săptămână, într-un proces de renovare exterioară, fiind la unison cu eleganța copiilor sărbătoriți.

Sâmbătă, cu o zi în urmă, având inimile pline de emoții, acești copii s-au apropiat pentru prima oară de scaunul de Spovadă, locul întâlnirii personale și tainice cu Dumnezeu.

Duminică dimineața, în sunetul clopotelor și cu lumânările în mâini, copiii au pornit în procesiune până în fața altarului, dornici să trăiască momentul special al întâlnirii cu Isus. La un astfel de moment au ținut să participe pr. Ionel Pojum și pr. Valentin Sabău, originari din acest sat, care au retrăit evenimentul copilăriei lor din aceeași biserică.

La începutul sfintei Liturghii părintele paroh a accentuat valoarea sacramentului Euharistiei și importanța lui în viața creștinului, sacrament care ne menține auzul activ în a asculta întotdeauna glasul bunului păstor. Apoi, în cadrul predicii, pr. vicar Cezar a vorbit despre locul pe care Isus trebuie să-l ocupe în sufletele lor prin punerea în practică a tuturor celor învățate în timpul catehezelor. Imediat după predică, cei 19 copii, purtând lumânări aprinse în mâini, au reînnoit promisiunile făcute de părinții și nașii lor la Botez.

La final fiecare copil a primit o amintire pentru a nu uita de angajamentele pe care le-a luat în această zi, iar după sfânta Liturghie s-au întreținut într-o atmosferă de sărbătoare atât în casa parohială, cât și în curtea cu flori împreună cu cei dragi lor.

Celor 19 copii le dorim bucuria unei inimi curate, compania lui Isus pe drumul copilăriei și dorul de a reprimi acest prețios și divin cadou, sfânta Împărtășanie, asigurându-i de rugăciunea întregii comunități.

Sr. Veronica Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 aprilie: Cleja "Sfântul Francisc": Prima Împărtășanie


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat