Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Montserrat: Prima Împărtășanie pentru copiii din Lleida și Tarragona

"Fericită-i ziua aceasta, când primesc în dar de sus pâinea cea dumnezeiască, trupul sfânt al lui Isus". Fericită a fost ziua de sâmbătă, 16 aprilie 2016, pentru cei 11 copii din Lleida și Tarragona, însoțiți de familii și de o mare parte din comunitatea noastră, care au avut ocazia și onoarea de a-l primi pentru prima dată pe Isus în sfânta Euharistie, într-un loc mirific, impregnat de spiritualitate: sanctuarul marian de la Montserrat, cunoscut în întreaga lume, prin pelerinii ajunși aici din toate colțurile pământului.

Montserrat este un munte care te surprinde atunci când îl vezi pentru prima dată: zărit din depărtare, din orice colț l-ai privi, silueta lui te face să te gândești la lama dințată a unui fierăstrău. De fapt, cuvântul catalan Montserrat înseamnă "munte tăiat cu fierăstrăul", în viziunea poeților catalani, tăiat cu fierăstrăul de către îngeri. Pe acest munte deosebit se află sanctuarul marian, aflat în custodia călugărilor benedictini, custozi ai unui întreg tezaur spiritual și cultural. Statuia Maicii Domnului venerată în această bazilică este numită în mod popular "Moreneta" ("Negruța", n. trad.) datorită feței și mâinilor înnegrite de trecerea timpului și de fumul lumânărilor aprinse de către pelerini la picioarele statuii de-a lungul secolelor.

Cu flori în mână, purtând în suflet cântecul "Venim, o, Preacurată, cu inimi iubitoare să-ți punem fiecare o floare pe altar", ne-am îndreptat către Maica Domnului, salutând-o fiecare în parte, apoi ne-am adunat în capelă unde am participat la sfânta Liturghie. Emoția copiilor, așteptarea pentru a-l primi pentru întâia oară pe Isus aflat în sfânta Euharistie, ne-a contagiat pe toți, cu dreptate spunând părintele Adrian că prezența Sfintei Fecioare s-a simțit intens, palpabil. Stând literalmente la picioarele Morenetei (capela se află chiar sub statuie), harurile mijlocite de ea s-au revărsat parcă tangibil asupra noastră, a tuturor, mai ales a copiilor.

Parcă mai auzim încă în suflet dialogul între Isus și copii: "Eu sunt cu voi, dragi copii, eu sunt cu voi, mereu cu voi" și răspunsul copiilor: "Doamne Isuse, ești viața mea!"

Acești copii care au primit Prima Sfântă Împărtășanie au urcat prima treaptă pe drumul credinței, iar cu fiecare împărtășanie vor crește în calitate de creștini. Ce bucurie pentru noi, întreaga comunitate, să le fim alături, căci vrem ca toți să contribuim, împărtășindu-ne la aceeași masă, să îi ajutăm pe copii să persevereze pe calea formării și maturizării creștine.

Un pelerinaj oferă întotdeauna momente intense pentru a trăi credința împărtășită într-o comunitate, pentru a încredința Mamei noastre cerești toate nevoile, neliniștile și preocupările noastre, simțind prezența ei binefăcătoare, degustând un colțișor de rai pentru a umbla cu entuziasm în pelerinajul nostru pământesc. Ne punem sub ocrotirea ei și o rugăm să fie în continuare alături de noi și de familiile noastre.

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 aprilie: Montserrat: Prima Împărtășanie pentru copiii din Lleida și Tarragona

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment sunt disponibile ca album în contul de Facebook al Corului "Miorița" din Lleida.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat