Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini pe urmele și meleagurile sfintei maici Giuseppa Rossello

La invitația superioarei generale, maica Beatriz Lassalle, și a reprezentantelor din Botoșani ale Institutului "Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii", care au sediul central în orașul Savona din Italia, un grup de laici din Botoșani, împreună cu pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, pr. Toma Rediu, paroh și decan de Onești, și pr. Iulian Ceobanu, paroh de Moara, timp de cinci zile, între 8 și 13 aprilie 2016, au participat la manifestările organizate cu ocazia Anului Jubiliar al Milostivirii, desfășurate sub deviza lansată de fondatoarea institutului, sfânta maică Maria Giuseppa Rossello (1811-1880), "Milostivirea să fie moștenirea noastră".

Orașul și împrejurimile Savonei, ca și toată provincia Liguria, sunt locuri deosebite. Pe lângă natura din Golful Liguric, cu vegetație mediteraneeană, mulțimea lăcașurilor de cult, cu arhitectură impunătoare, te întâmpină la fiecare pas, chemându-te la rugăciune, adorare și contemplare.

Sanctuarul din Savona este construit pe locul unde, în anul 1536, sfânta Fecioară Maria s-a arătat în două rânduri unui localnic credincios și milostiv - Antonio Botta. În aceste apariții ea s-a relevat ca Maica Milostivirii. Cultul sfintei Fecioare a Milostivirii este foarte răspândit în regiunea Liguriei și multe altare sunt închinate vizitei sale pe pământ. De-a lungul timpului, cei care s-au încredințat mamei cerești, au primit haruri și ajutor în momente de cumpănă.

Programul zilelor de pelerinaj a debutat cu Sărbătoarea inimilor, manifestare anuală a institutului, și au constat în vizita la sanctuar, cu trecerea prin "Poarta Sfântă", urmată de sfânta Liturghie concelebrată, prezidată de Mons. Vittorio Lupi, episcop de Savona. Grupul de pelerini români s-a manifestat prin cântece în limba română și latină.

În zilele următoare s-au vizitat, cu participare la sfânta Liturghie: sanctuarul "Pruncul Isus" din localitatea Arenzano, aflat sub slujirea Ordinului Carmelit, mănăstirea fraților capucini din Savona, casa în care s-a născut sfânta maică Rossello din Abisola și biserica unde a fost botezată.

Întors la Savona, în rugăciune și cu spirit de pocăință, grupul a trecut prin Poarta Sfântă a Domului închinat ridicării la cer a sfintei Fecioare Maria, catedrală episcopală care, de-a lungul istoriei, a fost martora multor evenimente ale Bisericii Catolice.

În ziua de 12 aprilie a avut loc Conferința Preoților Milostivirii, prezenți la Savona, prezidată de Mons. Vittorio Lupi, încheiată cu concelebrarea euharistică în frumoasa capelă a Institutului "Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii" (FDM), unde se află și cripta cu trupul neînsuflețit al sfintei maici Rossello. Cântarea din timpul sfintei Liturghii a fost susținută de pelerinii români.

Pentru tot grupul, timpul petrecut în aceste locuri privilegiate a fost benefic pentru suflet, inimă și minte. S-au acumulat haruri deosebite, speranță și încredere în divina milostivire. Ochii s-au încărcat de frumuseți, iar sufletul și inima au vibrat la momentele de armonie și comuniune, la unison cu prietenii deosebiți de pe aceste meleaguri.

Mulțumim cerului și tuturor surorilor care, cu o grijă maternă, ne-au înconjurat, făcând ca timpul petrecut la Savona să fie un moment de excepție pentru toți.

Maria Bogliș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-13 aprilie: Pelerini pe urmele și meleagurile sfintei maici Giuseppa Rossello


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat