Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familiile catolice ale Europei încredințate la Fatima ocrotirii Maicii Dommnului

În zilele de 12 și 13 aprilie 2016 la Fatima (Portugalia) a avut loc sesiunea de primăvara a Adunării Generale a Federației Asociațiilor Catolice din Europa (FAFCE - Federation of Catholic Associations from Europe). Au participat 23 reprezentanți din 13 țări ale Europei, inclusiv din România.

Acest eveniment a fost găzduit de cea mai nouă asociație membră FAFCE din Portugalia, membră din octombrie 2015, "Fundacao AJB - A juncao do Bem", care are ca scop principal stabilirea și dezvoltarea de inițiative pentru promovarea și protejarea familiei, în special prin promovarea de politici familiale.

Programul a cuprins sfânta Liturghie în fiecare zi, celebrata în Capela Aparițiilor Sfintei Fecioare Maria din sanctuarul marian și participări în trei seri consecutive la procesiunea de seară cu lumânări a Rozariului cu statuia Sfintei Fecioare de la Fatima. Astfel au fost încredințate Maicii Domnului de la Fatima toate familiile prezente, toate familiile din asociațiile reprezentate și toate familiile catolice din Europa.

Marți, 12 aprilie, grupul participanților a vizitat locul aparițiilor îngerului celor trei păstori, iar prânzul a fost servit împreună cu PS Antonio Marto, episcop de Leria și Fatima, vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din Portugalia și delegat COMECE. Întrebat despre așteptările sale de la familiile catolice din FAFCE, PS Marto a răspuns că e mulțumit să vadă munca și mărturia dată de membrii FAFCE. În plus, și-ar dori o muncă culturală de susținere a unei mentalități și culturi familiale, pentru că principala sa îngrijorare în Portugalia este că tinerii nu se mai căsătoresc, nici religios, dar nici civil. Excelența Sa considera că Fatima este un loc de pelerinaj și pentru necatolici, având un mesaj pentru lumea întreagă la convertire, rugăciune și sacrificii pentru păcătoși. O punte între est și vest. În anul 2015 Fatima a fost vizitată de aproximativ 6,5 milioane de pelerini, din care 75% au fost portughezi.

La întrebarea "Care este mesajul Bisericii din ultimii ani către familii, având în vedere cele două sinoade pentru familie din 2014 și 2015, catehezele pentru familii, Amoris Laetitia etc.?", PS Antonio a spus participanților că Biserica propune o schimbare a atitudinii către și despre familie, care este fragilă.

Agenda de lucru pentru cele două zile a cuprins 16 puncte, printre care s-a discutat despre schimbarea statutului acestei federații în două problematici și confirmarea comitetului de conducere FAFCE pe următorii trei ani (2016-2019), cu România reprezentată în acest comitet.

Rapoartele de activitate ale FAFCE din perioada octombrie 2015 - martie 2016 au arătat că cei doi angajați FAFCE de la Bruxelles au roade în misiunea în slujba familiei, la nivel european. Câteva exemple:

- Buletinele de știri săptămânale FAFCE sunt trimise la 70 de adrese în toată Europa cu o rată de deschidere de 26%, în timp ce emailurile trimise către 724 europarlamentari (din totalul de 751) cu recomandările de vot au o rată de deschidere de 63% și sunt europarlamentari care întreabă când vor primi recomandările FAFCE. Asta se întâmplă pentru că europarlamentarii fac doar maxim 20% munca lor și restul trebuie să voteze ce propun alții, ori ei nu au suficient timp pentru documentarea necesară.

- Maria Hildingsson, secretar executiv FAFCE, a întocmit două rapoarte: "Căsătorie și familie - evoluțiile culturale și legislative actuale din Europa" și "Promovarea «SRHR» - Sexual and Reproductive Health and Rights și a «drepturilor LGBT» în Europa și prin fondurile Uniunii Europene și a Consiliului Europei". Am aflat astfel cu stupoare că grupul cel mai mare de lucru din Parlamentul European, în prezent, dintre cele 28 de grupuri existente, este Intergrupul LGBT care numără 150 de membri, în timp ce echipa LGBT din Bruxelles numără 10 persoane și astfel se explică anumite lucruri care se întâmplă în Europa în ultimii cinci ani.

A fost aprobată strategia FAFCE pentru perioada 2016-2019, care își propune - având drept câmp de acțiune agenda ONU post 2015, directivele UE de nondiscriminare și politicile familiale și despre căsătorie - următoarele cinci direcții strategice:

1. Rețeaua politică - lărgirea contactelor și îmbunătățirea relaționării cu reprezentanții instituțiilor europene

2. Familiile - conștientizarea rolului familiilor de a participa la deciziile politice la nivel european

3. Alertarea statelor membre - conștientizarea factorilor de decizie politică a evoluției curente a Europei și responsabilitatea acestora din viziunea noastră creștină

4. Noi membri - atragerea altor asociații de familii din alte tari pentru a ne ajuta și susține reciproc

5. Instrumente de management - raportarea periodică a rezultatelor pentru a stabili pașii următori

Bugetul FAFCE pe 2015 a arătat un deficit de aproximativ 18.000 euro și a fost impresionantă mobilizarea participanților, care a recuperat aproximativ 10.000 euro prin eforturi suplimentare. A fost evidențiata nevoia finanțării FAFCE în următorii ani din resurse stabile, de tipul IMM-urilor din Europa, pentru că familiile și Biserică au resurse limitate, iar ONG-urile se confruntă peste tot cu dificultăți de finanțare.

Documentul lansat în România la 31 martie 2016, intitulat "50 de propuneri de măsuri de politici familiale pentru România", a fost considerat de participanți extrem de interesant și util. Reprezentanții Poloniei, de exemplu, a cerut cât mai multe detalii pentru a face și ei propuneri similare în țara lor.

Întâlnirea a avut, pe lângă momentele oficiale de discuții și dezbateri, și perioade de întâlniri personale. Am descoperit că printre participanți a fost un cuplu din Irlanda, care aveau opt copii și 21 de nepoți și se plângeau că Family Solidarity, asociația lor, are din ce în ce mai puțini membri, față de 3.000 de membri acum 10 ani. Reprezentantul Portugaliei spunea că are cinci copii și că, datorită a doi preoți deosebiți din Lisabona, au început și ei (el împreună cu soția sa) să participe la sfânta Liturghie zilnic în ultimii doi ani.

Despre programele de pregătire pentru căsătorie, am aflat că în Austria se făcea înainte într-o singură zi, timp de trei ore, iar azi se face într-o zi cu 10 ore. În schimb, în Polonia există un fel de curs național care se face timp de 10 seri a câte trei ore fiecare. Dacă în Polonia cursurile de pregătire se fac de preoți și familii, în Austria se fac de către preoți și familii sau femei nemăritate uneori. Interesant este că în prezent, după cele două sinoade ale episcopilor despre familie, cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, a cerut Conferinței Episcopilor din Austria să schimbe programul de pregătire pentru căsătorie prin mărirea numărului de ore și implicarea familiilor active.

Următoarele două întâlniri ale bordului FAFCE vor fi la Bruxelles, între 18 și 19 octombrie 2016, iar în 2017 au fost propuse zilele de 14 și 15 mai, la Roma, pentru a sărbători cei 20 de ani de existență ai acestei instituții în audiență la Sfântul Părinte.

Cornel Bărbuț


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat