Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

VIZITA SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC PE INSULA LESBOS (GRECIA)
(16 aprilie 2016)

Vizita la refugiați

Discursul Sfântului Părinte Francisc

Tabăra de refugiați de la Moria, Lesbos
Sâmbătă, 16 aprilie 2016

Iubiți frați și surori,

Astăzi am voit să fiu cu voi. Vreau să vă spun că nu sunteți singuri. În aceste luni și săptămâni ați îndurat multe suferințe în căutarea voastră a unei vieți mai bune. Mulți dintre voi s-au simțit constrânși să fugă de situații de conflict și de persecuție, mai ales pentru copiii voștri, pentru cei mici ai voștri. Ați făcut mari jertfe pentru familiile voastre. Cunoașteți durerea de a fi lăsat în urma voastră tot ceea ce vă era drag și - ceea ce este probabil mai dificil - fără a ști ce va aduce viitorul cu sine. Și mulți alții, ca voi, se află în lagăre de refugiu sau în orașe, așteptând, sperând să construiască o nouă viață în acest continent.

Am venit aici cu frații mei, Patriarhul Bartolomeu și Arhiepiscopul Ieronymos, pur și simplu pentru a fi cu voi și pentru a asculta istoriile voastre. Am venit pentru a atrage atenția lumii cu privire la această gravă criză umanitară și pentru a implora rezolvarea ei. Ca oameni de credință, dorim să unim glasurile noastre pentru a vorbi deschis în numele vostru. Sperăm ca lumea să devină atentă la aceste situații de necesitate tragică și într-adevăr disperată și să răspundă în mod demn de umanitatea noastră comună.

Dumnezeu a creat neamul omenesc pentru ca să formeze o singură familie; când vreun frate al nostru sau o soră a noastră suferă, noi toți suntem atinși de acest lucru. Toți știm din experiență cât de ușor este pentru unele persoane să ignore suferințele altora și chiar să le exploateze vulnerabilitatea. Dar știm și că aceste crize pot face să se evidențieze ceea ce este mai bun în noi. Ați văzut asta în voi înșivă și în poporul grec, care cu generozitate a răspuns la nevoile voastre chiar și în mijlocul dificultăților sale. Ați văzut asta și în multele persoane, în special tineri care provin din toată Europa și din lume, care au venit pentru a vă ajuta. Da, mai rămâne încă foarte mult de făcut. Dar îi mulțumim lui Dumnezeu care în suferințele noastre nu ne lasă niciodată singuri. Există mereu cineva care poate să întindă mâna și să ne ajute.

Acesta este mesajul pe care astăzi doresc să vi-l las: nu pierdeți speranța! Cel mai mare dar pe care putem să ni-l oferim reciproc este iubirea: o privire milostivă, grija de a ne asculta și de a ne înțelege, un cuvânt de încurajare, o rugăciune. Fie ca să puteți împărtăși acest dar unii cu alții. Nouă creștinilor ne place să relatăm episodul bunului samaritean, un străin care a văzut un om în nevoie și imediat s-a oprit pentru a-l ajuta. Pentru noi este o parabolă care se referă la milostivirea lui Dumnezeu, care se adresează tuturor. El este Milostivul. Este și un apel de a arăta aceeași milostivire celor care se află în nevoie. Fie ca toți frații noștri și surorile noastre din acest continent, ca bunul samaritean, să vă vină în ajutor în acel spirit de fraternitate, solidaritate și respect față de demnitatea umană, care a deosebit lunga sa istorie.

Iubiți frați și surori, Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi toți, în mod special pe copiii voștri, pe bătrâni și pe cei care suferă în trup și în spirit. Vă îmbrățișez pe toți cu afect. Asupra voastră și asupra celor ca vă însoțesc invoc darurile divine de tărie și de pace.

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat