Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

VIZITA SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC PE INSULA LESBOS (GRECIA)
(16 aprilie 2016)

DECLARAȚIE COMUNĂ
a Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarh Ecumenic de Constantinopol,
a Preafericirii Sale Ieronymos, Arhiepiscop de Atena și al întregii Grecii
și a Sfântului Părinte Francisc

Tabăra de refugiați de la Moria, Lesbos
Sâmbătă, 16 aprilie 2016

Noi, papa Francisc, patriarhul ecumenic Bartolomeu și arhiepiscopul de Atena și al întregii Grecii Ieronymos, ne-am întâlnit în insula greacă Lesbos pentru a manifesta profunda noastră preocupare față de situația tragică a numeroșilor refugiați, migranți și indivizi în căutare de azil, care au ajuns în Europa fugind de situații de conflict și, în multe cazuri, de amenințări zilnice la adresa supraviețuirii lor. Opinia mondială nu poate ignora criza umanitară colosală, care a început din cauza răspândirii violenței și a conflictului armat, a persecuției și a dislocării minorităților religioase și etnice și din dezrădăcinarea de familii din propriile case, încălcându-se demnitatea umană, drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Tragedia migrației și a dislocării forțate se repercutează asupra milioanelor de persoane și este în mod fundamental o criză de umanitate, care cere un răspuns de solidaritate, compasiune, generozitate și o angajare imediată și efectivă de resurse. Din Lesbos facem apel la comunitatea internațională pentru ca să răspundă cu curaj, înfruntând această enormă criză umanitară și cauzele care stau la baza ei, prin inițiative diplomatice, politice și caritative și prin eforturi comune, fie în Orientul Mijlociu fie în Europa.

Drept capi ai respectivelor noastre Biserici, suntem uniți în dorința de pace și în grija pentru a promova rezolvarea conflictelor prin dialog și reconciliere. În timp ce recunoaștem eforturile făcute deja pentru a furniza ajutor și asistență refugiaților, migranților și celor care caută azil, apelăm la toți responsabilii politici pentru ca să fie folosit orice mijloc pentru a asigura ca indivizii și comunitățile, inclusiv creștinii, să poată rămâne în ținuturile lor natale și să se bucure de dreptul fundamental de a trăi în pace și siguranță. Sunt necesare urgent un amplu consens internațional și un program de asistență pentru a afirma statul de drept, pentru a apăra drepturile umane fundamentale în această situație devenită de nesusținut, pentru a proteja minoritățile, pentru a combate traficul și contrabanda cu ființe umane, pentru a elimina rutele de călătorie periculoase care străbat Marea Egee și toată Marea Mediterană și pentru a asigura proceduri sigure de repatriere. În acest mod se va putea fi în măsură să se asiste acele țări direct angajate în întâmpinarea necesităților atâtor frați și surori ai noștri care suferă. Îndeosebi, exprimăm solidaritatea noastră față de poporul grec care, în pofida propriilor dificultăți economice, a răspuns cu generozitate la această criză.

Împreună implorăm solemn sfârșitul războiului și al violenței în Orientul Mijlociu, o pace justă și durabilă și o întoarcere onorabilă pentru cei care au fost constrânși să abandoneze casele lor. Cerem comunităților religioase să mărească eforturile pentru a primi, a asista și a proteja pe refugiații de toate credințele și pentru ca serviciile de ajutor, religioase și civile, să acționeze pentru a coordona inițiativele lor. Îndemnăm toate țările, atât timp cât durează situația de precaritate, să extindă azilul temporar, să acorde status-ul de refugiat celor care corespund, să lărgească eforturile pentru a aduce ajutor și să se străduiască împreună cu toți bărbații și femeile de bunăvoință pentru un sfârșit grabnic al conflictelor aflate în desfășurare.

Astăzi Europa se află în fața uneia dintre cele mai serioase crize umanitare de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Pentru a înfrunta această gravă provocare, facem apel la toți discipolii lui Cristos pentru ca să-și amintească de cuvintele Domnului, după care vom fi judecați într-o zi: "căci am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine. [...] Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,35-36.40).

Din partea noastră, ascultând de voința Domnului nostru Isus Cristos, decidem cu fermitate și din inimă să intensificăm eforturile noastre pentru a promova unitatea deplină a tuturor creștinilor. Reafirmăm cu convingere că "reconcilierea [pentru creștini] înseamnă a promova dreptatea socială în cadrul unui popor și între toate popoarele [...]. Vrem să contribuim împreună pentru ca să fie acordată o primire umană și demnă femeilor și bărbaților migranți, refugiaților și celui care caută azil în Europa" (Charta Oecumenica, 2001). Apărând drepturile umane fundamentale ale refugiaților, ale celor care caută azil, ale migranților și ale multor persoane care trăiesc la margini în societățile noastre, vrem să împlinim misiunea de slujire a Bisericilor în lume.

Întâlnirea noastră astăzi își propune să contribuie la a revărsa curaj și speranță în cei care caută refugiu și în toți cei care îi primesc și îi asistă. Îndemnăm comunitatea internațională să facă din ocrotirea vieților umane o prioritate și să susțină, la orice nivel, politici inclusive care să se extindă la toate comunitățile religioase. Situația teribilă a tuturor celor care sunt loviți de actuala criză umanitară, inclusiv foarte mulți frați și surori ai noștri creștini, cere rugăciunea noastră constantă.

Lesbos, 16 aprilie 2016

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat