Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Colina vestelor de salvare

La Lesbos unde papa îi va întâlni pe refugiați

De Silvina Pérez

Alb și albastru sunt culorile trandafirilor pe care joi seara papa Francisc le-a depus pe altarul lui Salus populi Romani, în bazilica "Santa Maria Maggiore", unde a mers pentru a încredința călătoria de mâine, sâmbătă, printre refugiații care s-au stabilit pe insula Lesbos. Alb și albastru sunt culorile drapelului grec, culorile mării, ale valurilor înspumate care se izbesc de maluri. Dar sunt altele culorile care în aceste zile vin din Marea Egee. Locuitorii insulei îl numesc "tsunami portocaliu": sunt peste 40.000 de metri cubi de veste de salvare adunate pe plajă, devenite simbol al unui exod fără oprire. Și care dau măsura a ceea ce a fost definită cea mai rea criză umanitară din Europa de la al doilea război mondial.

Suntem în spatele micului târg Molyvos, un loc în nordul insulei Lesbos, graniță extremă a Europei. La doar zece kilometri este Turcia, de unde în fiecare noapte bărbați, femei și copii pleacă în speranța de a ajunge în Grecia și a uita războiul sau sărăcia. Aici se află colina artificială, o imensă grămadă portocalie făcută din veste de salvare folosite de refugiați și de migranți pentru a trece Marea Egee. Echivalentul a patru terenuri de fotbal pline de gunoaie de plastic, nailon și burete pe care autoritățile locale nu știu unde să le depoziteze.

În tăcere se evidențiază durere, speranță, milă. Sunt veste de toate mărimile, chiar mici-mici. Fiecare poartă cu sine istoria unei vieți, multe păstrează neșterse semnele unei lupte inegale pentru supraviețuire între bărci pneumatice dezumflate încărcate de persoane și brațul de mare care separă Turcia de Grecia: ape negre și agitate iarna, plate și de culoare de smarald vara.

Cu miile sale de pagini făcute din frică și inumanitate, relatarea refugiaților din Lesbos este un șoc continuu. Și pentru că vestele portocalii răspândite pe insulă adesea nu l-au ajutat pe cel care le purta. Și în loc să salveze ușurează înecarea celui care le poartă. Produse în fabrici clandestine turcești, sunt vândute la prețuri mai mici, circa 10 dolari față de cei 30 de dolari pentru o vestă adevărată și poartă mărci contrafăcute. Sunt o altă capcană, altă speculare josnică a traficanților de ființe umane.

Din controalele efectuate de autoritățile grecești rezultă că din fiecare o sută de veste de salvare numai una este conformă normelor. Este o realitate tulburătoare. De la începutul anului au murit aici 442 de persoane, conform Organizației Internaționale pentru Migrații; de fapt, în ultimul an au tranzitat 876.000 de migranți din toată Grecia, dintre care peste 510.000 numai în Lesbos. "Suntem obișnuiți cu durerea zilnică, dar organizarea înmormântării unui nou-născut de doar două luni pierdut în mare de o tânără pereche de părinți care fug a fost sfâșietoare. Trupușorul său a alunecat din vesta de salvare în puține secunde. Această bucată din Marea Egee este noua frontieră a durerii". Cea care vorbește este Maritina Koraki, coordonatoare a ajutoarelor umanitare de la Caritas Hellas (Caritas Grecia) în insulă. Grație sprijinului economic al Caritas Elveția, voluntarii au putut să ia în gestiune o structură de primă primire și asistență pentru refugiați unde sunt găzduiți în rotație și pentru câteva zile copii, neputincioși, femei singure cu copii, bătrâni.

"Colina vestelor de salvare este imaginea simbol a unei rușini europene. Peste puțin ore Papa Francisc va fi aici și pentru noi aceasta este o călătorie care îmbrățișează toată Grecia lăsată singură să facă față urgenței refugiați. Francisc pune o întrebare fiecăruia dintre noi despre cu suntem și rămânem umani", conclude Maritina Koraki. De la începutul lui decembrie până astăzi Caritas Hellas a primit peste cinci mii de persoane și încă le susține, și cu distribuirea de saci de dormit, haine, produse pentru igienă și pentru copii, peste trei mii.

Există tensiune în jur, clima s-a schimbat", spune Letizia Zamboni, voluntară de la Caritas Veneto: "Până acum Grecia a fost o țară de tranzit nu de repatrieri". Conform Caritas Internationalis, pe insulă "principalul lagăr pentru refugiați și imigrați este acum un «centru închis», ceea ce înseamnă că refugiații și imigrații nu sunt autorizați să plece". Chiar dacă fluxul s-a redus considerabil, la 13 aprilie au mai debarcat 45 de persoane într-un dintre acele mici bărci pneumatice cu care mii continuă să plece în fiecare zi de pe coastele turcești îndreptându-se spre Europa.

(După L'Osservatore Romano, 16 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat